PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PAPA ROACH - Ego Trip

Už dlouhou dobu se Papa Roach motali v začarovaném kruhu. Nikdy nebyli žádní novátoři, ale před více než dvaceti lety byli jedněmi z těch, kteří albem „Infest“ definovali nu-metalovou vlnu. Když pominula, zběhli ze stylu i Papa Roach. Nejprve na „Getting Away The Murder“ se vzhlédli v alternativním rocku (s tvrdším hardrockovým základem), pak se díky společnému managementu připletli do cesty reaktivovaným Mötley Crüe a výsledkem byla v roce 2009 takřka nepokrytě glammetalová nahrávka „Metamorphosis“, znějící jako modernější odpověď na partu Nikkiho Sixxe. Potud byl vývoj (ač se některým starým fanouškům nelíbil) v pořádku. Kapela ukázala, že dokáže být vzrušující, trochu nepředvídatelná, ale o to více přitažlivá. „Metamorphosis“ přitáhl Papa Roach řadu nových fanoušků, což jim vyneslo nejlepší žebříčkové umístění od boomu „Infest“, ale kapela udělala čelem vzad. Znovu se vzhlédla v minulosti a obrátila se zejména k multiplatinovému druhému albu. A to je kámen úrazu. Papa Roach popřeli vlastní vývoj a ze stylových větroplachů se stali vykradači vlastní minulosti.

Od alba „F.E.A.R.“ to po umělecké stránce šlo hodně z kopce a i když na „Crooked Truth“ trochu zvedli hlavu, minulá deska „Who Do You Trust?“ byla nejhorším dílem, jaké kdy tato parta vydala. Zpopovatěla, otupila ostří a když přece jen zkusila nasadit novodobý hit, ztroskotalo to na nedostatku nápadů. Proto se „Ego Trip“ nečekala s bůhvíjakým nadšením. Navíc se pro mizerný prodej poslední desky kapely zbavila společnost Eleven Seven Music, což mohla být poslední rána pro Jacobyho Shaddixe a jeho kumpány. Ta se odkládá, deska po dlouhých peripetiích přece jen vyšla a ukazuje, že slavné časy se sice nevrací, ale také že to s Papa Roach není až tak špatné, jak se jevilo na minulém albu. „Ego Trip“ není vrcholové dílo, nesnese srovnání se stylově příbuznou „Infest“ ani s dalšími deskami z první desetiletky tisíciletí, ale přece jen jde alespoň o mírné zdvihnutí hlavy.

Papa Roach se zacyklili ve svém stylu, až s nostalgickou náladou vzpomínají na album „Infest“, kdy byli stavěni na roveň Linkin Park (po „Hybrid Theory“) a pokoušejí se znovu vstoupit do stejné řeky. To nejde, protože mezi „Infest“ a „Ego Trip“ leží více než dvě desítky lety, scéna se za tu dobu změnila, Papa Roach zestárli a ztratili trochu někdejší energie. Přesto album odstartují s vysoceoktanovou „KIll The Noise“, připomínající nejslavnější časy pečlivým dávkováním rapu a čistého zpěvu, tvrdých kytar a tišších míst. Podobnou definicí by se dala popsat prakticky celá deska, Papa Roach jako kdyby s ní projížděli celou svou dráhu s největším důrazem na alba „Infest“ a „Lovehatetragedy“, i když tentokrát se nezapomíná ani na hardrockovější složku. To dělá „Ego Trip“ docela pestrým dílem, z něhož vystupují zásadní skladby, v nichž Papa Roach demonstrují současnou sílu. Kromě „Kill The Noise“ jsou to rock n`rollové vypalovačky „Dying To Believe“ a „Cut The Line“ (nejlepší věc kapely za řadu let) a hravě rapmetalová „Stand Up“.

Najdou se i hluchá místa, zejména, když kapela znovu začne pošilhávat po popové stránce a bezděčně připomene bídné chvilky Linkin Park. Mizerné „Unglued“, „Leave A Light On“ či „Liar“ jsou jasným příkladem a synonymem všeho špatného, čeho jsou Papa Roach schopni. Nepotěší ani „No Appologies“, kterou by klidně ve svém repertoáru mohl mít i Machine Gun Kelly, což nelze brát jako pozitivum. Naštěstí kapela si znovu uvědomuje, že je občas dobré přišlápnout plyn na podlahu, takže kromě zmíněných čtyř hitů se objevuje i řada přesvědčivých věcí - titulní „Ego Trip“, „KIlling Time“ či „I Surrender“. Neodhalují nic nového pod sluncem, spíše jen ukazují klasické postupy, ale jinak toho není mnoho, co by se jim dalo vytknout. Možná sem tam nějaký dříve známý riff, tu povědomá melodie…

S „Ego Trip“ je třeba vzít Papa Roach na milost. Svých vrcholů nedosahují, ale odrazili se ode dna posledních desek. Sebrali zbytky energie a dokázali je přenést do desky. Ukazuje se, že když nasadí hardrockovější tvář a potlačí chiméru minulosti, může se jim dařit docela dobře. Jestli je trend nastoupení na „Ego Trip“ správný ukáže až další album.

Jan Skala             


www.paparoach.com

YouTube ukázka - Cut The Line

Seznam skladeb:
1. Kill The Noise
2. Stand Up
3. Swerve
4. Bloodline
5. Liar
6. Ego Trip
7. Unglued
8. Dying To Believe
9. Killing Time
10. Leave The Light On
11. Always Wandering
12. No Apologies
13. Cut The Line
14. I Surrender

Sestava:
Jacoby Shaddix - zpěv
Jerry Horton - kytara
Tobin Esperance - baskytara, programování
Tony Palermo - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 42:54
Label: New Noize
Země: USA
Žánr: rap metal/hard rock/alternative

Diskografie:
1997 - Old Friend From Young Years
2000 - Infest
2002 - Lovehatetragedy
2004 - Getting Away With Murder
2006 - The Paramour Session
2009 - Metamorphosis
2012 – The Connection
2015 - F.E.A.R.
2017 - Crooked Teeth
2019 - Who Do You Trust?
2022 - Ego Trip

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.07.2022
Přečteno: 970x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09548 sekund.