NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OLYMPIC - Brejle

Přestože deska „Dávno“ nepředstavuje vrcholnou formu Olympicu, spíše se po dědkovsku otáčí do minulosti, kdy sentimentální nálada byla až proti srsti (Petr Janda nebyl ještě tak starý, aby musel vyprodukovat podobně znějící album), byla pro nový start kapely velmi důležitá. Poté, co alba z osmdesátých let reflektovala dobu svého vzniku, na níž panovala celospolečenská averze, a „revoluční“ „O, jé“ v podstatě vyšuměla do ztracena, byla „Dávno“ deskou, která kápla do noty zejména starým příznivcům. Byli to oni, kteří v roce 1996 dovedli Olympic na první místo obnovené soutěže Český slavík, která si znovu začínala získávat jisté renomé. To kapele vrátilo sebevědomí, ještě sympatičtější pro ni byl fakt, že koncerty začínaly znovu přitahovat pozornost návštěvníků a po mizérii ze začátku devadesátých let čekali Olympic plné sály.

Přišla ale smutná zpráva, že Miki Volek, jeden z původních zpěváků Olympicu, byl nalezen mrtvý ve svém bytě. „Umřel král rokenrolu,“ komentoval Janda jeho smrt, přestože už dlouhá léta před skonem byl Volek jen karikatura sebe sama a divoký životní styl plný alkoholu a drog si na něm vybral krutou daň. I tak se koncerty Olympicu nesly ve vzpomínkové atmosféře na někdejšího spoluhráče. Bylo však třeba přemýšlet o budoucnosti, protože obnovený zájem o kapelu vlil Jandovi do žil čerstvou krev, takže chtěl začít natáčet nové desky v pravidelných intervalech. Práce na další se rozběhly na konci roku 1996, kdy Olympic zakončil koncertní sezónu již tradiční Lucernou. „Kapele se moc nechtělo a ani já jsem nebyl přesvědčený o tom, že materiál je nějak výjimečný, ale dohodli jsme se, že to natočíme v novém studiu Propast A s Petrem Ackermannem. Nahrávání se ale táhlo. Jak jsme měli neomezené možnosti, tak jsme nikam nespěchali a v klidu si to užívali,“ řekl k přelomu let 1996 a 1997 Petr Janda.

Olympic už žil mimo jakýchkoliv trendů a neměl potřebu reagovat na to, co se děje na scéně. Jestliže v osmdesátých letech sedl na vlnu heavy metalu a hard rocku, které vpustil do své tvorby, v letech devadesátých se Janda místo pohledu vpřed obracel spíše k tomu, co s Olympicem dokázal v minulých letech. Ve světě zuřila grungemánie, v hitparádách vítězily alternativní a neopunkové kapely, ale to Olympic nezajímalo. Ukotvil se pevně ve své písničkovosti, čímž navazoval na své prvotní období (i když s pozměněnou formou) a bylo cítit, že alba tvoří pro dávno odrostlé posluchače, místo toho, aby hledal nové. Byla to cesta pohodlnější, umělecky ne tak vzrušující, ale pro Jandu v podstatě přirozená. V té době kapelník vstoupil na sólovou dráhu, vyprodukoval skvělý singl „Nějak se vytrácíš má lásko“ jako reakci na probíhající manželskou krizi, která vyústila v pozdější rozvod. Jandovo psychické rozpoložení ale novou desku Olympicu nepoznamenalo. Naopak, zní energičtěji a tvrději než „Dávno“, přestože ji řada příznivců považuje za méně zdařilé pokračování předchůdce.

„Bude se jmenovat „Brejle“, úplně to ze mě vylítlo. Je to věc, bez který se rockový muzikant neobejde,“ vysvětlil velice prozaicky název desky Janda. Co se týče hudebního obsahu alba, Olympic se částečně vracejí k tvrdosti, kterou do sebe absorbovali před rozpadem na začátku devadesátých let, ale o pokračování „Když ti svítí zelená“ se mluvit nedá. Už jen proto, že nejvýraznější položka desky „Giordano Bruno“ se nese v baladickém duchu, skvělou poetiku jí dodal textem Daniel Landa. Skladba je přesně typem věcí, které Jandovi vždy seděli a v nichž si byl v jakémkoliv období kariéry jistý v kramflecích. „Giordano Bruno“ ční nad zbytkem nahrávky, která se pohybuje v jakémsi standardu. Nedosahuje žádných závratných výšin, ani nestahuje kapelu do klišovitého balastu, ale vykazuje jistou formu nevýraznosti. Přestože si kapela s albem podle svých slov vyhrála do detailu, výsledek natolik přesvědčivý není. Jako kdyby se vkrádala kompoziční rutina.

Na albu lze ocenit energický přístup, který poháněl „7 statečných“, „Šílenej zvon“, „Zakopaný money“ nebo „Ty to víš“, Olympicu to skutečně hraje „jako za mlada“ a odkazuje spíše na desky „Kanagom“ a „Bigbít“, ovšem bez (stále ještě) mladického nadšení. Povedla se rovněž bluesová balada „Je sám“, v níž prim hraje Jandova kytara, přičemž na jeho hlase si posluchač všimne jistých známek stárnutí. Na „Brejlích“ se je daří maskovat, ovšem jsou tam. Poznamenávají mírnou únavou i skladby „Zvíře“, Kalný ráno“ nebo „Ženský to jsou andělé“, které lze jen těžko řadit ke stěžejním skladbám desky nebo tvorby Olympicu. Nápaditěji zní vcelku zbytečná exhibice Milana Brouma „Sprcha č. 2“, která desku uzavírá a její jediný smysl je v tom, že ukázala, že instrumentálně je Olympic minimálně v České republice skutečně na výši.

„Brejle“ není zásadní deska kapely. Patří do sorty příjemně poslouchajících se alb, které nezůstanou delší dobu v paměti a nelze je stavět na roveň klasických děl. Byla pro Olympic důležitá, protože kapelu definitivně etablovala na scéně. Skupina byla brána jako tuzemská hudební jednička, přestože v prodejnosti ji válcovaly mladší Lucie a těžce nastupující Kabát. Kapela začala platit za stálého hosta v estrádních pořadech na komerčních televizních stanicích, ovšem k dobru jí lze připsat, že tomuto trendu nikdy nepodlehla a zachovala si čest.

Jan Skala             


www.bestia.cz/olympic

YouTube ukázka - Giordano Bruno

Seznam skladeb:
1. 7 statečných
2. Giordano Bruno
3. Šílenej zvon
4. Zakopaný money
5. To já si jen tak
6. Zvíře
7. Rozhod jsem se
8. Kalný ráno
9. Nedělej
10. Ty to víš
11. Je sám
12. Ženský to jsou andělé
13. Sprcha č. 2

Sestava:
Petr Janda - zpěv, kytara
Milan Broum - baskytara
Jiří Valenta - klávesy
Milan Peroutka - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 41:02
Label: Best I.A
Země: Česká republika
Žánr: hard rock/classic rock

Diskografie:
1968 - Želva
1969 - Pták Rosomák
1971 - Jedeme jedeme
1974 - 4
1978 - Marathón
1980 - Prázdniny na Zemi
1981 - Ulice
1984 - Laboratoř
1985 - Kanagom
1986 - Bigbít
1988 - Když ti svítí zelená
1990 - Ó jé
1994 - Dávno
1997 - Brejle
1999 - Karavana
2003 - Dám si tě klonovat
2007 - Sopka
2013 - Souhvězdí šílenců
2014 - Souhvězdí drsňáků
2015 - Souhvězdí romantiků
2018 - Trilobit
2020 - Kaťata

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.10.2022
Přečteno: 1542x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Brejle navazujou na...18. 10. 2022 10:00 avram
Brejle navazujou na...18. 10. 2022 10:00 avram


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09842 sekund.