NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KABÁT - El Presidento

Tuzemská rocková jednička Kabát vydala po sedmi letech nové studiové album s názvem „El Presidento“. Tím bych mohl recenzi rovnou zakončit. Překvapením totiž je, že dlouhá časová prodleva na albu není téměř znát. Kapela (stejně jako na minulé desce) vsadila všechny trumfy na jednu kartu, na které září nápis „sázka na jistotu“. Již desku „Do pekla/Do nebe“ z roku 2015 jsem označil za neoficiální „best of“, neboť její obsah byl poměrně příjemnou směsicí nápadů prakticky ze všech alb kapely. Letos hodnocení stěžoval fakt, že jsem u mnoha skladeb měl pocit, že už jsem je od kapely již někdy slyšel. Každým dalším poslechem se však dojem z „El Presidento“ začal rapidně zlepšovat.

Pokud budete na novém albu hledat podobnosti s předchozí tvorbou kapely, tak si poslech příliš neužijete. Podobnost se staršími skladbami je chvílemi až neuvěřitelná („Opilej klavír“ vs. „Valkýra“; „Zatoulanej Japonec“ vs. „Kůže líná od Kolína“ apod.). Pokud se však od toho odprostíte a začnete album poslouchat bez jakéhokoli srovnávání a očekávání, tak vám dojde, že kapele se to letos zase povedlo.

Úvodní, kopáková titulka „El Presidento“ nepatří mezi nejvýraznější skladby nové desky, ale zároveň potvrzuje, že kapela má pořád chuť hrát svižně a energicky. „Rumcajs miloval Manku“ vyšla jako první singl, ke kterému byl natočen i videoklip. Přestože jsem si při prvním poslechu říkal, že jsem po letech čekal více, tak na albu se skladba perfektně ujímá a album vás stále drží v pozornosti. Hutnou „Kazačok“ řadím mezi největší favority alba. Doporučuji dát volume silně doprava, potemnělé sloky a chytlavý refrén dělají ze skladby tvrdý a nekompromisní hit, který bude mít na koncertech úspěch.

První zvolnění přichází se skladbou „Opilej klavír“, kterou lze nazvat „Valkýra, Část 2“. Tím je řečeno vše. U této skladby si již lze všimnout faktu, že skladby končí až nečekaně rychle. Chybí gradace a vyvrcholení, protože prakticky v každé položce po kytarovém sólu nastoupí refrén a píseň končí bez jakéhokoli momentu překvapení. „Zatoulanej Japonec“ se skvělým refrénem a příjemnou dechovkou vsuvkou vrací desce rychlost a poslouchá se jedna radost. „Testostetron“ je tradiční „Špalkovka“. Humor kapele nikdy nechyběl a i letos se pánům povedlo nahrát nenucenou a vtipnou vsuvku, která zaručeně zabere na ty, kteří milují „Irský hody“, „Láďa“ nebo „Pakliže“.

Skladba „Za ztracený námořníky“ ve valivém tempu má sice příjemnou atmosféru, ale výrazněji nezujme. „Tři soby“ působí jako nucená výplň, bez které by se album klidně obešlo. S potemnělou skladbou „Troll“ se naštěstí kvalita vrací o stupeň výše. Jedinou pomalou skladbu s názvem „Sladký tóny“ však opět nelze hodnotit jinak, než jako naprostý průměr, kapela má na svém kontě mnohem výživnější ploužáky.

Veselá pohodovka „Zátky“ vrací šmrnc a je škoda, že Pepa Vojtek (snad jen v nadsázce) doufá, že ji nikdy nebudou hrát živě, protože se nemůže naučit text. „Nesmrtelná teta“ nečekaně začíná podivným disco rytmem, ale vše se během několika vteřin rychlostí blesku vrátí do klasického bigbítu, který je ověnčen tradičně skvělým Špalkovým textem. Závěrečná hitovka "Oni" v pozvolném tempu kapelu vrací do vážnější nálady a úspěšně završuje dvanáctou studiovou desku.

Kabáti vsadili na jistotu a naservírovali zcela tradiční desku, která čerpá z celé jejich kariéry. Skalní fanoušci prvních dvou studiovek budou opět spíše zklamaní, ti, kteří si pobrukují skladby z posledních dvou dekád, budou s albem nadmíru spokojeni. „El Presidento“ se strašně dobře poslouchá a o to jde především.

František Šafr             

Výhoda nového Kabátu je fakt, že se deska dobře poslouchá. Teplická legenda na ní působí více energickým dojmem než na minulých počinech a přestože se drží svého stylu, občas dokáže překvapit. Zejména návratem do minulosti, do fanoušky tolik milovaných devadesátých let, kam se nejen textově, ale i hudebně obrací v singlu „Rumcajs miloval Manku“, kterou si dokonce s trochou fantazie lze představit i na albu „Děvky ty to znaj“. Tato skladba na albu vyčnívá (vlastně už jen tím, že obsahuje klasické kytarové sólo Oty Váni, což u dnešního Kabátu není typická norma), i když kvalitativně jí dokáží konkurovat i jiné věci. „Zatoulanej Japonec“, „Kazačok“, titulní „El Presidento“, „Nesmrtelná teta“ nebo „Opilej klavír“ jsou ty nejvýraznější položky, které se dnes už dají považovat za kabátovskou klasiku. V podstatě kapela zní přesvědčivěji než na minulém počinu „Do pekla/do nebe“, které se po letech strádání dalo považovat za skutečně dobrou desku. U „El Presidento“ je situace ještě o ždibec veselejší, takže od chvíle, kdy došlo ke kvalitativnímu propadu mezi deskami „Mega Hu“ a „Go Satane Go“, je „El Presidento“ nejlepší práce. Kabát tím znovu dokazuje, jak vysoko stojí nad svými nohsledy, jako jsou jiné tuzemské spolky, vyprodávající dnes velké haly…

Jan Skala 8/10

www.kabat.cz

YouTube ukázka - Rumcajs miloval Manku

Seznam skladeb:
1. El Presidento
2. Rumcajs miloval Manku
3. Kazačok
4. Opilej klavír
5. Zatoulanej Japonec
6. Testosteron
7. Za ztracený námořníky
8. Tři sobi
9. Troll
10. Sladký tóny
11. Zátky
12. Nesmrtelná teta
13. Oni

Sestava:
Josef Vojtek - zpěv
Tomáš Krulich - kytara
Ota Váňa - kytara
Milan Špalek - baskytara
Radek "Hurvajs" Hurčík - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 41:03
Země: Česká republika
Žánr: bigbít/hard rock

Diskografie:
1991 - Má jí motorovou
1992 - Živě!
1993 - Děvky ty to znaj
1994 - Colorado
1995 - Země plná trpaslíků
1997 - Čert na koze jel
1999 - MegaHu
2000 - Go satane go
2003 - Dole v dole
2006 - Corrida
2010 - Banditi di Praga
2015 - Do pekla/do nebe
2022 - El Presidento

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.10.2022
Přečteno: 9905x




počet příspěvků: 35

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro Posluchače:Jestli neslyšíš,...4. 02. 2023 13:46 M. Rota
Zvědavec Nejde o žádné...4. 01. 2023 19:03 Posluchac
A kde ty bereš...29. 12. 2022 16:28 Zvědavec
RecenzeZase takové bludy...29. 12. 2022 2:57 Posluchac
Podle ukázek to...28. 10. 2022 18:18 ToPi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13137 sekund.