PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALCHEMIST - Roots Of All Muses

V patnáctém roce svojí existence se severočeské trio Alchemist dopracovalo k sedmému albu. Vzhledem k tomu, že tato svébytná parta už od začátku staví na neohebné, syrové a důrazné muzice, zasazené do poměrně těžko prostupné skořápky (ze které drobně vykoukla na albu „Fear Business“), vsadil bych na to, že i novinka „Roots Of All Muses“ bude ukována ze stejného železa. Nicméně poznámka uvedená na obalu alba („Poté, co Alchemist našel víru v sebe sama, nastal čas vrátit se ke kořenům všech inspirací do „čubačího“ období.“) naznačuje, že u Alchemist nějaká změna nastat mohla.

Odkazem ke spolkům Čubaka a Chewbacca se historie kapely rázem protáhla o dalších osm let, a jelikož na tvorbu přímých předchůdců Alchemist jsem nikdy přímo nenarazil (těžko říct, jak moc došlo k transformaci alba „Disaster Area“ z roku 2007, které mají v diskografii zapsané Alchemist i Chewbacca, a které kapela aktuálně po remixu a remasteru znovu vrátila do hry), můžu jen odhadovat, kde vlastně jsou kořeny Alchemistových múz. Viděl bych je ve větší jednoduchosti (tohle je cesta časem, která se nezarazí v období, kdy vznikla Čubaka, ale protáhne to ještě o slušnou řadu let zpátky), přehlednosti a čitelnosti skladeb, v určitém zklidnění a zpřístupnění Mentolova vokálu (pokud lze na „Roots Of All Muses“ hledat nějaké tendence na vyklouznutí z pevně sevřené struktury skladeb, jsou ve frontmanových hlasivkách) a v textové depresivnosti. Podstata zůstává, na houževnatosti hudby Alchemist se nic zásadního nemění, tím, že Alchemist působí v nejzákladnější sestavě a nepouští se do žádných instrumentálních orgií, ani z toho jiná než na kost oholená rocková podstata a čirá přehlednost vylézt nemůže. Chuťové přídavky ve formě piána a cella v úvodní skladbě „Konec“, či trochu chaotické klávesy ve finální „Otec a syn“ jasně daná pravidla hry nepřepíší. Jednoznačným plusem nahrávky jsou temné texty, jejich naléhavost a depresivní nálada jsou velmi přesvědčivé, i proto trochu zamrzí, že v nejsilnějším kousku kolekce, hypnotické „Forest Song“, kapela na chvíli zanevře na mateřštinu a uteče k angličtině.

„Jednou za čas slunce zazáří, Jednou za čas letí kometa, Jednou za čas slzy na tváři, jednou za čas ruská ruleta, … a svět se točí dokola jako krvavá tombola...“ Jednou za čas Alchemist namíchají nový lektvar a celkem s jistotou se dá spolehnout na to, že s jejich světem nic neotřese, i když zrovna zamíří ke kořenům.

Savapip             


alchemist.cz

YouTube ukázka - Otec a syn

Seznam skladeb:
1. Konec
2. Do neznáma
3. Časová inverze
4. Jednou za čas
5. Forest Song
6. Zima
7. Cizí ráno
8. Otec a syn

Sestava:
Mentol - kytara, zpěv
C10H20O - baskytara
Prokop Šlapák- bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 34:04
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 – Disaster Area
2008 – Doublemind
2011 – Alchemy Of Rising
2013 – Evil Crusher
2014 - Damnation
2016 – Fear Business
2017 – S.H.I.T.
2020 – Anti-Atheist
2022 – Roots Of All Muses

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.04.2023
Přečteno: 599x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10372 sekund.