PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVILE - The Unknown

Láska k Metallice je věčná. Alespoň v případě britských epigonů Evile, kteří se v tvorbě amerického vzoru intenzivně zhlédli a intenzivně kráčí po jeho stopách už od svého debutu z roku 2007. Letošní výprava k Černému albu a jeho nejbližšímu okolí s názvem „The Unknown“ může nastolit otázku, jestli má ještě smysl mluvit o thrash metalu, když se dvě třetiny alba odehrávají sice s důrazným, nasupeným výrazem, ale v poměrně vláčném tempu. Ale jedním dechem dodávám, že v případě šestého alba Evile není až tak důležité řešit žánrové formality, neboť Evile v první řadě přináší na „The Unknown“ zajímavý obsah.

Jak je tenká hranice mezi inspirací a plagiátorstvím? Album „The Unknown“ na tuhle otázku odpovědět úplně nemůže, neb v tomto případě je velice tenká. Rozvážné vybrnkávání, sympaticky hypnotický hlas, pomalu najíždějící bicí, houpavé, neuspěchané tempo, kytarová vyhrávka, přibroušení vokálu a postupně narůstající intenzita v úvodní titulce jasně načrtnou, o čem album bude, i fakt, že všudypřítomná naléhavost je jednou z nejsilnějších zbraní Evile. Jako kdyby kapela ani neměla potřebu přidat něco na rychlosti a tak se v podobném duchu nesou i následující tři skladby, byť rozhodně nejsou z totožného soudku – v „The Mask We Wear“ dominuje vypravěčský vokál a vyhrocená sólová kytara, „Monolith“ nakopne vyřvatelný slogan, tak kontrastní k houževnatě se plazícímu tempu, baladická „When Mortal Coils Shred“ s jemným vybrnkáváním, emotivní vokální deklamací a postupným vyhrocením atmosféry je napsaná a prožitá přesně podle receptu z roku 1991. Až v polovině desky se ve „Sleepless Eyes“ naplní thrashová formule a Evile deklarují, že jim přímočaré, natlakované sekanice – rubanice jdou taky pěkně od ruky. Tady (a podobně i v „Out Of Sight“, či v závěrečné „Balance Of Time“) se před ničím neuhýbá, jede se přímo na solar a dokonalá lahůdka je sledovat neposedné technické bicí.

Je otázkou, co Evile vedlo k tomu, že se po minulé desce „Hell Unleashed“, která přece jen nedala tolik příležitostí ke sledování toho, co všechno se britská čtveřice u Metallicy naučila, vrátili zcela do vleku kolegů z Kalifornie. Ať už to bylo cokoliv, faktem zůstává, že tahle výuka padla na úrodnou půdu a pokud vám voněl vítr z Bay Area začátkem devadesátých let a pokud příliš netrváte na nějaké osobitosti a originalitě, spojení důrazu a melodičnosti na „The Unknown“ by vám mohlo padnout do noty. Ne, že bych do posledního písmenka souhlasil s tvrzením labelu, že britští thrashoví mistři Evile vydali své nejosobnější a nejpropracovanější album, ale pod kůži leze „The Unknown“ hodně nakažlivým způsobem.

Savapip             


evile.co.uk

YouTube ukázka- The Unknown

Seznam skladeb:
1. The Unknown
2. The Mask We Wear
3. Monolith
4. When Mortal Coils Shed
5. Sleepless Eyes
6. Out of Sight
7. At Mirror`s Speech
8. Reap What You Sow
9. Beginning of the End
10. Balance of Time

Sestava:
Ol Drake - zpěv, kytara
Adam Smith - kytara
Joel Graham - baskytara
Ben Carter – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 46:57
Label: Napalm Records
Země: Velká Británie

Diskografie:
2007 - Enter the Grave
2009 - Infected Nations
2011 - Five Serpents Teeth
2013 - Skull
2021 - Hell Unleashed
2023 – The Unknown

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.08.2023
Přečteno: 835x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09771 sekund.