PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXODUS - Impact Is Imminent

Čtvrtá studiovka Exodus vyšla pouhý rok po předešlém zápisu "Fabulous Disaster", což byla prozatím nejmenší prodleva mezi jednotlivými alby. Jakoby hudebníci podvědomě tušili, že se blíží soumrak žánru a devadesátky budou patřit úplně jiným stylům. Předtím ale bylo nutné vyřešit nečekaný odchod jednoho ze zakládajících členů, bicmena Toma Huntinga, který kapelu opustil "ze zdravotních a osobních důvodů". Na jeho místo nastoupil John Tempesta, později rovněž známý z působení ve spřátelené partě Testament.

Čtvrté album - s dalším pochybným obalem - vznikalo trochu roztržitě v několika studiích, pod výhradním producentským doslechem Gary Holta a Ricka Hunolta (kteří si pro tyto účely dali přezdívku The H-Team). A to byla možná chyba, protože výsledný sound se vrací k nevýraznému profilu druhé desky "Pleasures of the Flesh", trpí nevyvážeností a silně poznamenává pomyslný potenciál nahrávky. Ačkoli ani ten není vyloženě ohromující a určitě nedosahuje autorského rozmachu, který pánové dopřáli svému předcházejícímu albu. Fošna z roku 1990 postrádá finální jiskru a energii, jež za optimálních okolností dokáže kapelu vyvést z dohledu většiny konkurentů.

Tentokrát Exodus zapadli mezi ostatní a poté jenom se surikatí nervozitou vykukovali, aby se přesvědčili, že je o ně stále zájem. Čtvrté album, lépe řečeno jeho prodeje, každopádně nesplnily očekávání nové vydávající firmy Capitol, která do kapely na základě předešlých zkušeností vkládala obrovské naděje. Jenže osazenstvo nemělo při nahrávání své dny, což můžeme vycítit od prvních tónů desky. Vokálním tanečkům frontmana, jenž si někdy v té době přidal do jména dnes věrně známou přezdívku "Zetro", chybí ochromující jedovatost, občas (např. v úvodní titulce) se dokonce zdá, že zpívá falešně. Menší soustředěnost doléhá také na instrumentaci, která bere kde může - třeba i od slavnějších kolegů Anthrax, Metalliky a Testament ("The Lunatic Parade"/"Within the Walls of Chaos"/"Heads They Win" (Tails You Lose)"), výsledek ale ani v tomto případě není uspokojivý.

Blízko ke klasické tváři Holtovců má krom titulky kousek "A.W.O.L." s obstojnými thrashovými plochami, "Objection Overruled", ve které nejlepší moment tradičně přichází v ucelené riffové pasáži po - v tomto případě - kvákajícím a pískajícím sólu, a nakonec "Only Death Decides", jež představí komplexní profil včetně zlověstného nájezdu, nabalení ostrých kytar (které jsou z nějakého důvodu nazvučeny lépe), jižanských tanečků, heavymetalových vyhrávek a výkon podobný předešlé nahrávce zde předvede i Zetro. Překvapením se stávají punkovo/speedové úseky a výrazně melodické sólo v "Chaning of the Guard", největší radost ale fanouškům stejně přinese závěrečný políček "Thrash Under Pressure", kde se jde na věc bez jakýchkoli okolků a během pouhých 159 sekund kapela dokáže vygenerovat tolik stylové energie a pohody, jako v žádném z předcházejících songů.

I přes menší chytlavost lze čtvrtou řadovku Exodus stále považovat za klasické album kapely, a také poslední čistě žánrový kousek v její první historické etapě. Černé album od Metalliky a blížící se grungeové větry měly být velkou zkouškou pro všechny zúčastněné (nejen z Exodus), přičemž předskakování kapele Red Hot Chili Peppers, ke kterému došlo v druhé polovině roku 1990, bylo jenom první nesmělou předzvěstí těchto prapodivných událostí. V tomto ohledu lze titul čtvrté desky "Impact is Imminent" považovat za neobvykle prorocký.

Petr Štěpnička             


exodusattack.com

YouTube ukázka - Objection Overruled

Seznam skladeb:
1. Intro / Impact Is Imminent
2. A.W.O.L.
3. The Lunatic Parade
4. Within the Walls of Chaos
5. Objection Overruled
6. Only Death Decides
7. Heads They Win (Tails You Lose)
8. Changing of the Guard
9. Thrash Under Pressure

Sestava:
Steve Souza - zpěv
Gary Holt - kytara
Rick Hunolt - kytara
Rob McKillop - baskytara
John Tempesta - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 49:54
Produkce: Gary Holt, Rick Hunolt
Label: Capitol Records
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Bonded by Blood
1987 - Pleasures Of The Flesh
1989 - Fabulous Disaster
1990 - Impact Is Imminent
1992 - Force Of Habit
2004 - Tempo Of The Damned
2005 - Shovel Headed Kill Machine
2007 - The Atrocity Exhibiton... Exhibit A
2010 - Exhibit B: The Human Condition
2014 - Blood In Blood Out
2021 - Persona Non Grata

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.10.2023
Přečteno: 805x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6/10Počuval som to...26. 10. 2023 20:23 Demonick
čtyřkaTakhle fošna mi...12. 10. 2023 21:05 Domy
Tahle a...12. 10. 2023 20:10 orre
Výborná a nedoceněná deskaPrvní ukázka...12. 10. 2023 18:32 David Svoboda
Chybka z...12. 10. 2023 9:59 P Š


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09296 sekund.