PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DERDIAN - New Era Part IV. - Resurgence

Tato recenze se mi nebude psát úplně lehce. Derdian řadím k primárně srdečním záležitostem, a pokud bych měl někdy sestavit svůj powermetalový TOP 10, italští melodici by v něm určitě nechyběli. Veškerá přízeň je přitom spjata s jedním jménem - Marco Garau. Klávesista a jeden z hlavních autorů jihoevropské kapely. Právě on stojí za kvantem pamětihodných melodií a skvostných hudebních motivů, ke kterým se vracím s takřka psí věrnosti. Jenže Marco v únoru z Derdian odešel a kapela tím okamžitě ztratila punc výjimečnosti.

A to nikoli z nějakého subjektivního principu, ale z čistě obsahového hlediska. Je sice znát, že muziku skládali zkušení muzikanti a několik momentů nové desky je možné posoudit jako kvalitní autorství. Chybí tomu ovšem ony jemnohmotné kompoziční nuance, které Derdian vyčleňovaly z nejširší konkurence a jež byl kapele schopen dodat jen a pouze Marco. Druhé a třetí album ze série "Nová Éra" jsou toho největším důkazem (mistrovské písně ale najdeme i na každé z následujících studiovek), a je proto s podivem, že se novinka honosí pořadovým číslem "IV.", přestože už nevznikala s Markovou podporou. Tedy původně tomu tak bylo, jenže během procesu se mezi členy rozlila zlá krev, a situace došla tak daleko, že byly přehrány všechny klávesové party, a do playlistu se dostala pouze jediná skladba, na níž se Garau podílel jako spoluautor.

S ohledem na tyto skutečnosti je zajímavé, že zbývající tvůrci Derdian kladli důraz na zachování power/progové diverzity a nepřiklonili se pouze ke komplikovanější žánrové poloze, kterou v poslední době protežoval zejména kytarista Enrico Pistolese a dost možná i zpěvák Ivan Giannini, jenž svým založením nepatří mezi příznivce symfonického poweru. Jinými slovy, Italové si jsou vědomi odkazu, který v jejich kapele zanechal Marco Garau a dobře vědí, že fanoušci by jim výraznější odklon od žánrové podstaty neodpustili. Pravděpodobně i z toho důvodu zůstal zachován styl zvukové produkce, jenž kapela umanutě propaguje od alba "Limbo". A právě to byla chyba: hrubozrnně přebasovaný sound rozhodně nelze považovat za chytré strategické řešení a je s podivem, že to ještě nikomu nedošlo, nemluvě o akustickém splývání posledních čtyř řadovek. Tato šance na změnu byla promarněna i na nové desce.

Mezi povedené písně patří úvodní kombo "The Grin of Revenge" a "The Evil Messiah", které nabídne dospělou powermetalovou stavbu s velmi dobrým Gianniniho zpěvem jako bonusem. Kladný dojem zanechají kousky "Dorian" a "Black Typhoon", a to zejména díky chytlavým a zrychleným chorusům (na druhém z nich se podílel Marco Garau). Pětiminutovka "Derdian" svému jménu ostudu neudělá (dojde i ke kýžené sólové hravosti), stejně tak závěrečná pianovo / akustická pohodovka "Astar Will Come Back". Jen málokdy se stane, že skladba zanechá spíše negativní dojmy, kdy se není příliš za co chytit ("Face to Face", částečně baladická "All is Lost").

Derdian zůstávají dobrou kapelou, o tom není pochyb. Může se dokonce stát, že modifikovaný hudební styl, v němž nedochází ke vnášení melodramatických nebo výrazných sentimentálních motivů, bude pro někoho přitažlivější. Pro mě osobně ale Derdian ztratili auru výjimečnosti. Na novém albu nefiguruje jediná píseň, ke které bych se měl tendenci vracet. Není to ovšem důvod ke smutku. Na scéně totiž existuje vedlejší Markův projekt Magic Opera, v němž italský autor nabízí vše, po čem srdce fanouška původních Derdian kdy toužilo.

Petr Štěpnička             


www.derdian.com

YouTube ukázka - Derdian

Seznam skladeb:
1. The Grin of Revenge
2. The Evil Messiah
3. Face to Face
4. Dorian
5. Black Typhoon
6. Resurgence
7. All is Lost
8. Derdian
9. Astar Will Come Back

Sestava:
Ivan Giannini - zpěv
Henry Pistolese - kytara, vokály
Dario Radaelli - kytara
Marco Banfi - baskytara
Salvatore Giordano - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 46:37
Mix, mastering: Simone Mularoni
Země: Itálie
Žánr: power metal/symfonický power metal

Diskografie:
2005 - New Era Part I.
2007 - New Era Part II. - War Of The Gods
2010 - New Era Pt. 3 - The Apocalypse
2013 - Limbo
2014 - Human Reset
2018 - DNA
2023 - New Era Part IV. - Resurgence

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.10.2023
Přečteno: 671x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Při prvotním...23. 10. 2023 10:23 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10079 sekund.