PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THIS WILL DESTROY YOU, THE OCEAN, EF - 25. září 2023, Praha, Rock Café

Léto už je pouhou vzpomínkou a podzim si říká o své právoplatné vládnutí nad přírodou, čímž začalo období klubových koncertů. Jeden se udál v pražském klubu Rock Café - své evropské turné zde začala trojice This Will Destroy You, The Ocean a Ef.

Večer otevřeli Ef ze Švédska. Kapela u nás není příliš známá, přesto se již na ni klub solidně zaplnil, ačkoliv úplně vyprodáno nebylo. Ef patří k labelu Pelagic Records, který založili The Ocean. Začátek jejich koncertu byl jemný až relaxační. Klidný post-rock měl příjemnou atmosféru a tak se publikum příjemně rozposlouchalo. Hudba byla povětšinou instrumentální, ale občas zazněl i takřka něžný zpěv, který evokoval tvorbu a hlas kapely Alcest, místy se i hudebně Ef Francouzům blížili. Jemnost a krásu hudby podtrhovalo využití violoncella a atmosféru dotvářely mimo jiné dvě pověšené žárovky kousek nad hudebníky. Byla to pohoda, ke které by se hodilo dobré víno. Trochu jsem se obával, zda Ef nezačnou být nudní, ale jejich tvorba je poměrně pestrá. Jak koncert pokračoval, ukázali i svou tvrdší tvář, zasahující až k post-metalu, zařadili i keltské motivy a přímočařejší rockovost. Show byla čím dál lepší a narušilo ji jen krátké škobrtnutí, když skupinu zradila technika a musela načatou skladbu přerušit. Jednalo se o velmi sympatické vystoupení.

Pro velký počet přítomných byli hlavní kapelou večera The Ocean, nicméně hráli jako druzí. Co ihned zaujalo, byl skvělý zvuk. Parádní nazvučení dávalo možnost divákům užít si všechny nástroje i Loïcův zpěv. A ten byl! Čistý zpěv nebo řev či growl zněly skvěle. Kapela má venku výborné album „Holocene“, a tak se hrálo především z něj. Deska je o něco jemnější než předešlé počiny a kapela více koketuje s elektronickými prvky. Naživo songy vynikly velice dobře a byly ještě zábavnější než z nahrávky. The Ocean jsou chameleoni a během koncertu vždy ukáží všechny své tváře. První polovina byla více progová či post-rocková, přesto zde zazněla našlapaná „Permian:The Great Dying“ z desky „Phanerozoic I: Palaezoic“. Show rozdělila instrumentální (a nejstarší zahraná věc) „Statherian“ ze slavné desky „Precambrium“. Zde se začalo přitvrzovat a kapela se rozjížděla na plné obrátky. The Ocean probrali i songy z „Phanerozoic“ či „Pelagial“. Vládla skvělá nálada a na publiku bylo znát, že si koncert užívá. Oproti minulosti to možná nebylo tak divoké, protože Loïc neskákal do lidí a ani nepáchal jiné vylomeniny. Vzhledem k tomu, co vše se mu při koncertech už stalo, se tomu ani nedivím. Koncertu to ale neubralo prakticky nic. Kapela působila dynamicky, a bylo znát, že ji hraní baví. Kombinace hřmotného mixu post-metalu, progu, sludge a extrémního metalu s perfektním zvukem a atmosférou byla zkrátka nádhera. The Ocean byli vrcholem celé akce.

This Will Destroy You neměli lehkou úlohu i vzhledem k tomu, že po „nářezu“ přišlo razantní zklidnění. Post-rocková banda z Ameriky je instrumentální, takže její show působila o něco „skromněji“. This Will Destroy You přinesli nejen zklidnění, ale rovněž zajímavou až magickou atmosféru, při jejich muzice se člověk dokázal zasnít a zamyslet. Stejně jako u předchozích kapel i tady hrály prim vynikající muzikantské dovednosti a opět vynikající zvuk. Každý tón jako by byl důležitý a měl vliv na postupnou gradaci songů. U This Will Destroy You jsem měl dojem, že se vlastně jedná o jednu dlouhou hudební cestu, která je přerušena jen potleskem publika.

Všechny tři kapely si zaslouží velkou pochvalu. Nutno dodat, že i zvukař a také publikum, protože atmosféra byla velmi příjemná. Rock Café je malé a jeho nízké pódium je i trochu srandovní, ale je útulné a pro kapely typu The Ocean naprosto ideální. Kdo má rád post-metal či progresivnější rockovou hudbu, dostal pořádnou porci kvality. Vynikající akce!

Tomáš Marton             


thiswilldestroyyoumusic.com

www.theoceancollective.com

efmusic.se


Vydáno: 29.09.2023
Přečteno: 375x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12513 sekund.