NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Chris CAFFERY - House Of Insanity

„Když hraju sám, měl bych dělat odlišné věci než Savatage, je to tak vůči nim férovější,“ bylo zaklínadlo, kterým Chris Caffery v souvislosti se sólovou tvorbou odrážel ustavičné připomínky toho, že by vazbu na kapelu, se kterou byl (i přes to, že podíl na činnosti Trans-Siberian Orchestra pro něj byl viditelnější) nejčastěji spojován, mohl přece jen o něco víc zdůraznit. Zatímco na prvních dvou albech bylo v tomto směru možné vyzobávat jen drobečky (a na pocitově nejdivočejším a experimentálnějším kousku „Pins And Needles“ snad ani to ne), stačil jediný rok k tomu, aby Chris trochu ubral ze svého přesvědčení a s novou nahrávkou „House Of Insanity“ dal poměrně jasně najevo, v jakém hnízdě se kdysi formovala jeho hudební osobitost.

Fakt, že mu v tom částečně pomohl i Zack Stevens, nebyl až tak zásadní, byť jejich spolupráce ve skladbě „Solitaire“, která na „House Of Insanity“ mohla udělat příznivcům Savatage největší radost, byla velmi jiskřivá a snad jen agresivně kousavá kytara šla lehce za hranu dávných společných postupů. Podstatnější byla skutečnost, že Chris do řady skladeb pustil o něco víc melodičnosti a přístupnosti, byť z nekompromisního syrového heavy metalu příliš často neuhnul, a když tak jen proto, aby se představil ve velmi zajímavých polohách – ve zklidněné „Madonně“ sympaticky bezprostřední laskavostí, ve „Winter In Hamburg“ s civilním písničkářstvím, akustickou kytarou a hravostí ve skromně chytlavém proplétání hlasů, či otřením se o reggae v závěrečné výpůjčce „Get Up, Stand Up!“ od Boba Marleyho.

Chris nezůstal nic dlužen ani těm, kteří čekali na nervně jedovaté šlehy – titulní „House Of Insanity“ dělá díky psycho úvodu i celkovému pojetí čest svému jménu, v „I Won`t Know“ zaboduje hysterický zpěv, v úvodní „Seasons Change“ posluchače úspěšně drtí repetitivní motiv v závěru skladby, jedna z nejhouževnatějších položek v sólové Cafferyho kariéře „Big Brother“ s komplikovanou kytarou působí na první poslech strašně těžkopádně, ale i z tohoto stavu se Chris naprosto spolehlivě vyriffuje. Snad proto, že nejtypičtějším kořením, které si člověk s Chrisem spojí na první dobrou, je agresivní melodičnost, patří zemitá „No Matter What“ s jiskřivou kytarovou hrou a „chytlavým“ refrénem, proměnlivá „Back`s To The Wall“ s přitažlivě halekacím nápěvem, či „Shame“ s krásně zlou kytarou a k zemi přitlačenými vokály k nejsilnější položkám alba.

Těžko říct, jestli přiblížení se k náladám Savatage byl záměr nebo jen vystoupila na povrch Chrisova přirozenost. K tomu, aby dostatečně zachytil jejich podstatu (a nebo podstatu Trans-Siberian Orchestra) by však zjevně potřeboval asistenci Paula O´Neila či Jona Olivy. To se neděje, a tak může nahrávka (a vlastně celá sólová diskografie) plně odrážet Cafferyho osobitost. V případě „House Of Insanity“ se tak děje v dosud nejvyklidněnější poloze a nejpřístupnějším způsobem z dosavadní Cafferyho sólové diskografie. Skvělá kytara, svérázný zpěv, vydařené skladby, strhující pestrá nálada = výborná deska, která se tradičně vyhýbá podprahové líbivosti.

Savapip             


www.chriscaffery.com

YouTube ukázka - House of Insanity

Seznam skladeb:
1. Seasons Change
2. House of Insanity
3. I Won`t Know
4. The Fleas
5. Madonna
6. Big Brother
7. Back`s to the Wall
8. Solitaire
9. I`m Sorry
10. Shame
11. Winter in Hamburg
12. No Matter What
13. Get Up, Stand Up

Sestava:
Chris Caffery- zpěv, kytary, baskytara, perkuse, klávesy
Lonnie Park - klávesy
Paul LaPlaca - klávesy
John Macaluso – bicí

Hosté:
Zak Stevens – zpěv (8)
Glen Drover – kytara (4)
Brian Gregory – baskytara (5)

Rok vydání: 2008
Čas: 1:07:37
Label: Face the Music
Země: USA

Diskografie:
2004 – Faces / God Damn War
2007 – Pins And Needles
2008 – House Of Insanity
2015 – Your Heaven Is Real
2018 – Jester`s Court

Související články

Foto: archiv Chrise Cafferyho


Vydáno: 05.10.2023
Přečteno: 804x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08812 sekund.