IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ĎYVINA - Duše

Nadšenci do neofolku již Ďyvinu ze Slezska jistě znají, ať už díky předchozímu EP „Počva“, anebo z živých vystoupení v rámci různých (novo)pohanských akcí. V létě Ďyvina přišla s debutovou dlouhotrvající nahrávkou pojmenovanou „Duše“, kterou vložila do ručně vyráběného dřevěného obalu. Ústřední postava Vít Přibyla (ex-Pilgrim) inklinuje k „co můžu, udělám si sám“, a přestože se na debutu objevuje velký počet pomocníků, za většinou nahraného materiálu stojí on. Připomeňme si, že (stejně jako tomu jest na poslední desce Jednoho kmene) převážná většina lyrických linek se píše v tzv. mezislovanštině (medžuslovjanštině). Tento jazyk vzniká uměle na základě srovnávací metody všech slovanských jazyků a měl by být srozumitelný pro všechny slovanské národy.

Ač se Vitus za novopohana nepovažuje, úvodní „Vzyvanje“ je velmi autentické a posluchače spolehlivě přenese na hony daleko od starostí všedního života někam do lůna přírody, do zrovna probíhajícího rituálu prováděného skupinou lidí, kteří vzývají své bohy a promlouvají k přírodě. Cestu k srdci posluchačově si bezproblémově razí i velmi příjemně citově zabarvený „Jezděc“, který se dramaticky rozmáchne a vyvine se v silně emocionální parádu. Za zmínku určitě stojí bohatý vokální rejstřík v písni „V Maskah“, ten pojmul tři generace zpívajících osob (od dětí až po Vítovu babičku), a také nevšední zakončení, jež připomíná robustní filmový soundtrack. Naproti tomu mužsko-ženský duet v zemité a křehké „Nevolja“ působí velmi skromně, pokorně a možná až roztomile. S několika skladbami coby akustickými verzemi se dalo setkat ještě před vydáním „Duše“ a v akustické sérii okouzlila svou intenzivní melancholií – načerpanou z norské přírody – píseň „Vrane Krila“, prostá od ženského hlasu a dalších přídavků. Pouze Vitusův hlas a staré rodinné piano fungovalo – obzvláště ve výborném závěrečném vygradování, v němž Vitus svým hlasivkám dovolil roztáhnout křídla a ty jeho hlas vynesly vysoko nad horizont – efektivněji a celá skladba působila v porovnání s finální sestrou cílevědoměji. Škoda, že se panenská verze na „Duše“ nedostala.

Perfektně se pod kůži zařezávající šamansky laděnou a do wardrunovska směřovanou „Molitvu", naopak na slovanské nálady orientovanou „Lovec a vòlk“, introvertní „Počvu“, libující si v melancholickém rozpoložení a česky vyprávěný „Vlčí mák“ netřeba představovat, poněvadž se na dlouhotrvající album „Duše“ dostaly (s nově nahranými bubny a pár dodělávkami) z velice povedeného EP „Počva“. To znamená, že znalcům ípíčka se dostává nového materiálu poněkud méně než těm kapelou dosud nepolíbeným.

Ďyvina si hraje s emocemi, napojuje se na přírodu a ve spojení s ní se důkladně vyžívá v melancholických rozpoloženích. Velká škála využitých nástrojů (niněra, harfy, gudok, flétny, piano, kytara a další) necílí úplně tak na technickou vytříbenost a na krkolomné složitosti, nýbrž na emocionalitu a na různorodé vnitřní i skupinové prožitky spojené s hudbou a s přírodou. Vzhledem k tomu, že téměř polovina skladeb pochází ze čtyři roky starého ípíčka, menší porce nového materiálu může zamrzet. To však nemění nic na tom, že Ďyvina vydala povedené debutové album, na které může být náležitě hrdá.

Peťulín             


FB ĎYVINA

YouTube ukázka – Vrane Krila (akustická verze)

Seznam skladeb:
1. Vzyvanje
2. Molitva
3. Lovec a vòlk
4. Jezděc
5. Vlčí mák
6. V Maskah
7. Počva
8. Nevolja
9. Vrane Krila

Sestava:
Vít „Vitus” Přibyla – zpěv, většina nástrojů
Lenka „Jeducha" Ondráčková – zpěv, bicí
Jakub Gabriel „Anděl“ Rajnoch – doprovodný zpěv, kytara
Martina „Morgyš" Lamschová – doprovodný zpěv, píšťala
Johana „Joan" Rybenská – nyckelharfa (1,9)
Noemi Valentíny – zpěv, hurdy gurdy (8), piano

Hosté:
Liliana Heczková – doprovodný zpěv (2,3,5,7)
Zora Tylečková – keltská harfa (2,3,5,7)
Barbora Kadlíčková – housle (3)
Lukáš Brázdil, Marek Bukovjan, Martin Cupal – žesťové nástroje (6,9)
Kateřina Stavinohová, Eva Paličková, Jakub Vaněk – zpěv (1)
Hildegarda Panašová – zpěv (6)
Antonín a Vít Sydor – zpěv (6)

Rok vydání: 2023
Čas: 58:36
Země: Česká republika
Žánr: pagan folk

Diskografie:
2023 – Duše

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.10.2023
Přečteno: 480x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08515 sekund.