NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MYSTFALL - Celestial Vision

Není čas ztrácet čas, řekla si zřejmě řecká šestice Mystfall a krátce po svém vzniku vydává debutové album „Celestial Vision“. Proč ne, když v symfonickém metalu už všechno bylo vymyšleno, všechno řečeno, stačí chytit slinu od Epicy, Delain, Xandrie, u mikrofonu mít zpěvačku, která se nebojí zabrousit do výšek, občas vytáhnout nezbytné sbory nebo kontrastní řádně chlapácký chropot a melodie zabalit do trocha bombastičnosti a orchestrálnosti. Takhle jednoduché to je.

Tedy alespoň v případě, že vám stačí, když se budete pohybovat mezi celkem snadno zaměnitelným žánrovým průměrem. Nechci tvrdit, že kdyby Mystfall pilovali a vylepšovali „Celestial Vision“ o pár měsíců déle, že by to mělo kdovíjak zásadní efekt. V první řadě by zvýšené úsilí narazilo na slušnou, nicméně poměrně tuctovou zpěvačku Marialenu Trikoglou, která se sice výšek skutečně nebojí (a můžeme u jejího zpěvu řešit otázku, kde je u podobně položeného hlasu hranice protivnosti), jenže víc jí to sluší, když vsadí na civilnější a přirozenější polohu - ale ani v ní si pěveckou nezaměnitelnost asi jen tak nevybuduje. Podobně to dopadne s melodiemi i aranžemi – melodie jsou zaměnitelné, orchestrální aranže si ne vždy úplně rozumí s ostatním děním a občas působí tak, jako by si Mystfall jednuše řekli, že se to tak prostě dělá, ale přirozenost a symbióza u toho sem tam pokulhává. Podobně drhne i snaha o pestrost – „Kings Of Utopia“ a „Moral Compass“ budiž ukázkou toho, kterak necitlivě kapela zachází s dynamikou a mění tempo slušně šlapající písně úplně zbytečně. Na vrcholu násilností stojí zcela klišovitý mužský chropot, jemuž se nedaří vytvořit jakékoli napětí vůči ženskému vokálu.

Navzdory názvu alba to na cestu k symfo-metalovému nebi zatím nevypadá – chcete-li hledat moment, který by mohl naznačit potenciál kapely, využijte titulní skladbu, v níž život poměrně vydatně pulsuje, či křehce emotivní „Silence“, která trochu klame tělem tím, že v první polovině se zcela vyhýbá jakýmkoliv snahám o bombastičnost, v jejím následném narůstání je vidět, že když Mystfall zbytečně nepřehrávají a nehrají na efekt, má jejich muzika příjemně zdravé jadýrko. Takhle se hledá vlastní identita a Mystfall při tom stojí na křižovatce – soudě podle debutu, hodlají-li Mystfall křečovitě lpět na jistotě toho, co už bylo x-krát řečeno, vymanit se z davu průměrných bude velmi těžký úkol.

Savapip             


FB MYSTFALL

YouTube ukázka - Celestial Vision

Seznam skladeb:
1. Resisting Heaven
2. Celestial Vision
3. Centuries
4. Endless
5. Silence
6. Kings of Utopia
7. Moral Compass
8. The Balance of Time
9. Freedom Path

Sestava:
Marialena Trikoglou - zpěv
Kostas Mexis - zpěv
Panagiotis Leontaritis - kytara
Adonis Dedousis - baskytara
Dida Racotoarison - klávesy
Manos Agouridis – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 4:37
Label: Scarlet Records
Země: Řecko

Diskografie:
2023 – Celestial Vision

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.10.2023
Přečteno: 412x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09024 sekund.