NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WITHIN TEMPTATION - Bleed Out

Co ještě chcete říct o Within Temptation bez toho, abyste měli pocit, že už to někde muselo zaznít? Ať už se bude mluvit o symfonickém metalu z kteréhokoliv konce a v jakémkoliv kontextu, jménu holandské party, která se velmi intenzivně na vývoji žánru podílela, se vyhnout nelze. Kapela měla do letoška na kontě sedm řadových alb, z nichž některá bývají citována jako vzor pro velkou řadu následovatelů, má za sebou přitažlivý vývoj, svědčící o tom, že na vavřínech se v tomhle spolku neusíná, že je stále co objevovat, kapele nechybí odvaha, přesně ví, jak a kam se chce dostat, má dlouhá léta stabilní sestavu, ve které trojice členů pamatuje úplné začátky cesty, jež začala před více než čtvrtstoletím, a navíc má v partě velmi šikovných muzikantů jasného žolíka – šarmantní Sharon van Adel s nezaměnitelným hlasem.

Zpěvačka si nějaký čas před vydáním alba pochvalovala, že se Within Temptation zalíbila cesta postupného uvolňování jednotlivých singlů z toho důvodu, že má kapela prostor dát spoustu času a energie do každé skladby, a byť ji každá píseň stojí větší úsilí, eliminuje to skutečnost, že se na albu poté mohou objevit položky, které jsou sice dobré, ale neměly by sílu stát se singlem. Negativum, které Sharon naznačila, totiž fakt, že vznik skladeb v různém časovém období může přinést určitou nekonzistentnost, jako by v případě alba „Bleed Out“ vůbec neexistoval. Stejně tak nenastává skutečnost, že část dříve vypuštěných písní mohou mít fanoušci už hluboko pod kůží a tudíž deska nemusí přinést takový nápor emocí, který by mohl přijít, když by Within Temptation nabídli více neodhalenou kolekci, jelikož kapela zdaleka neprozradila vše a třičtvrtě hodinka (a něco málo navíc) ve společnosti sympatických Holanďanů je velmi vzrušující.

Na „Bleed Out“ se plně potvrzuje Sharonina „singlová teorie“ – každá ze skladeb by jako singl stoprocentně obstála. Příznivce prazákladních kořenů Within Temptation by mohla potěšit skutečnost, že Within Temptation se v rámci tradičního bádání po hudebních pláních díky vzletným melodiím nevzdalují od symfonické podstaty a v modernějším tvrdě riffovém pojetí skvěle vynikne kontrast mezi celkově hrubší a temnější muzikou a prosvětlujícím hlasem zpěvačky, jenž funguje tak výrazně, jak se to v období příklonu k tanečnější muzice kapele nedařilo. Zpochybňovat vokální kvality Sharon van Adel nikdy v minulosti nebylo na místě, nicméně na „Bleed Out“ mě její dechberoucí projev, suverenita a zkušenost baví víc, než na raných albech kapely, na nichž Sharon zářila jako jasné žánrové zjevení, o následnících nemluvě. Vybírat z našlapané kolekce „Bleed Out“ reprezentantivní tip netřeba, nicméně za úžasný děj, strhující atmosféru, ohromně živý a energií nabitý vokální projev, nápaditě lehkonohou melodičnost, napínavé kytarové sólo a dokonalou gradaci si dovolím postavit na piedestal „Worth Dying For“, coby hymnu, plně charakterizující album nejen po stránce hudební, ale i lyrické – Within Temptation se nikdy nevyhýbali závažným tématům, a nevtíravým způsobem vás velmi snadno donutí k přemýšlení o současném stavu světa i na téhle desce.

„Bleed Out“ přináší epičnost, otevřenost, emotivnost a nápaditost na plné pecky. Jsou to staří známí Within Temptation, ale znovu trochu jiní, než dříve. Vyzrálejší, suverénnější, schopní stoprocentně využít napětí, vznikající z kontrastu dobra a zla, hrubosti a elegance, stále znějící čerstvě a svěže. A proto lepší, než kdy dřív.

Savapip             


www.within-temptation.com

YouTube ukázka - Bleed Out

Seznam skladeb:
1. We Go to War
2. Bleed Out
3. Wireless
4. Worth Dying For
5. Ritual
6. Cyanide Love
7. The Purge
8. Don`t Pray for Me
9. Shed My Skin
10. Unbroken
11. Entertain You

Sestava:
Sharon den Adel - zpěv
Robert Westerholt - kytara
Ruud Jolie - kytara
Stefan Helleblad - kytara
Jeroen van Veen - baskytara
Martijn Spierenburg - klávesy
Mike Coolen – bicí

Hosté:
Rudi Schwarzer - zpěv (9)
Christoph Wieczorek - zpěv (9)
Daniel Gibson - zpěv (11)

Rok vydání: 2023
Čas: 47:10
Label: Force Music Recordings
Země: Holandsko

Diskografie:
1997 - Enter
2000 - Mother Earth
2004 - The Silent Force
2007 - The Heart Of Everything
2011 - The Unforgiving
2014 - Hydra
2019 - Resist
2023 – Bleed Out

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.10.2023
Přečteno: 2394x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-V druhém odstavci...29. 10. 2023 11:51 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09522 sekund.