NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PSYCHEWORK - Spark Of Hope

Na to, aby se člověk stal zaníceným fanouškem finských Psychework je bezmála nutné pořídit si finský pas. Většina příspěvků kapely je dostupná v rodném jazyce, nicméně i kdybyste finštinou vládli, od vydání minulého alba „Karelian Hills“ by vás jyväskylská šestice informační kanonádou nezasypala, opouštět hranice státu kvůli nějakému koncertu Psychework zjevně k životu nepotřebují, když vypustí do světa singl, nenamáhají se s jeho tlačením přes všemocný drát ani s videoklipem, a když už dojde na nové album, tak zvolí strategii „kdo hledá – najde“. A kdo nehledá, tak musí mít docela štěstí, aby na novinku „Spark Of Hope“ narazil. Vzhledem k tomu, jak vysoko si nasadila laťku (pokud ne rovnou debutem, tak pět let starým výletem na karjalské vršky určitě) tahle parta, jejíž zárodečné semínko lze najít u osobitých Machine Men, by však byla škoda třetí album Psychework minout.

Obzvlášť proto, že za kvalitou „Karelian Hills“ novinka příliš nezaostává. Je emotivnější, temnější a vážnější, přitom však dělá výbornou reklamu na osvědčené spojení výborných melodií a nespoutané energie, elegance, agresivity a výpravnosti (v nejsilnějších momentech bych se nebál Psychework strkat do jednoho pytle se Stratovarius). Fanouškům Bruce Dickinsona určitě udělá radost podobně zabarvený (ani o jeho kvalitě není potřeba příliš polemizovat) hlas frontmana Antonyho Parviainena, účelně využité barevné klávesy velmi chutně zvyšují dramatičnost nahrávky.

Velmi důležitá je pestrost a atmosféra, která funguje téměř do finále. Teatrálně ponuré a parádně vyhrocené „Shape Of A Ghost“ představí hrubší tvář kapely, příjemně šlapající „River Runs Red“ s elegantní vokální linkou nabídne šťavnatý náladový kontrast, nadýchaná „Kiova“ s chytlavou melodií, parádním přitvrzením a naléhavým refrénem se nenuceně dotkne vrcholu alba, kde jí společnost bude dělat dojemná „Damage All Done“, rozmanitou paletu doplní power metalové přímočarky „Interstellar“ a „C.O.T.S.“ s nejzapamatovatelnějšími slogany. Je trochu škoda, že Psychework nedokázali postupně narůstající napětí vygradovat a závěr desky pojali v klidnějším duchu. „Out Of Darkness“ s jasným náladovým odkazem na slavnější krajany ještě funguje téměř na sto procent, závěrečná, nadbytečně natažená „Viipuri“ (zaplaťpříroda za téměř chaoticky zhrublou pasáž) končí desku ve zbytečně vyklidněném a jemnějším módu bez zajímavějšího vyvrcholení.

Hlavním poselstvím alba by měla být myšlenka, že ani v zoufalých podmínkách by člověk neměl ztrácet naději (jaké aktuální události byly největší inspirací asi není těžké odhadnout). Kapela neztratila nic z minule opěvovaného harmonického spojení tvrdosti, symfoničnosti a výpravnosti, a pokud se nebudete bránit přistoupit na aktuálně temnější výraz, je silný zážitek zaručen.

Savapip             


www.psychework.com

Seznam skladeb:
1. Shape of a Ghost
2. River Runs Red
3. Kiova
4. Interstellar
5. Damage All Done
6. C.O.T.S.
7. Out of the Darkness
8. Viipuri

Sestava:
Antony Parviainen - zpěv
J-V Hintikka - kytara
Juha Takanen - kytara
Ville Koskinen - baskytara
Otto Närhi - klávesy
Konsta Vehkala – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 41:35
Label: Ranka Kustannus
Země: Finsko

Diskografie:
2016 – The Dragon s Years
2018 – Karelian`s Hills
2023 – Spark Of Hope

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.11.2023
Přečteno: 439x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0875 sekund.