PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OBITUARY - Xecutioner´s Return

Když se kytarista Allen West propadal stále hlouběji do alkoholového pekla, až byl nakonec kvůli řízení v opilosti posazen do chládku na devět měsíců, museli ostatní členové Obituary přemýšlet, co s tím. Nejprve zkoušeli hrát ve čtyřech, dokonce v této oslabené pozici odjeli turné. Při tvorbě sedmé studiovky už nastal problém - nikdo nechtěl, aby nové album dopadlo jako předchůdce "Frozen in Time", na kterém kvůli Westově indispozici téměř chyběly sólové party. Osud byl Floriďanům nakloněn, když na výzvu ke spolupráci reagoval zkušený Ralph Santola, jenž byl v té době součástí spřátelené smečky Deicide.

Ralph u Obituary vydržel pět let a nahrál s kapelou dvě alba, z nichž tím prvním bylo dílo vracející se názvem do samotných počátků kapely, kdy se floridský spolek jmenoval Xecutioner. Album, které vyšlo v srpnu roku 2007 (již pod novým labelem Candlelight Records), nese prvky žánrového pravěku, což může být vykládáno dvěma způsoby. Jednak jako nostalgický hold dávným časům, jednak jako skrytá výmluva pro nedostatek svěžích nápadů. Je pravda, že progresivní přístup po této kapele nikdo nechce, jenže nabírat nápady z jedné a té samé studny nelze donekonečna, její zdroj logicky dříve nebo později vyschne. A tímto zlomovým bodem se pro Obituary stala právě druhá polovina nultých let.

Album opět produkoval Mark Prator, tentokrát už bez dohledu Scotta Burnse. Ve studiu zřejmě zavládlo přesvědčení, že když bude album podladěné až do basového pekla, ničemu to nemůže ublížit. Kytarové riffy kvůli tomu znějí jako poloviční vazbení, zvuková produkce každopádně není největším problémem nahrávky. Její úvod v podobě songu "Face Your God" je ještě chytlavý - zaprvé jsme na startu alba, zadruhé se stáváme svědky dravé HC/deathové rytmiky, která bystří pozornost daleko lépe, nežli střednětempé až doomové pasáže. Takových sedmá fošna Obituary nabídne dost a dost, až se v některých ultra roztahaných momentech bude zdát, že Floriďané měli na nahrání alba všechen čas světa. Otázkou je, zdali jej mají také posluchači.

Kousek "Lasting Presence" překvapí jednak pozitivně (rychlá tempa přetrvávají), jednak negativně - hlavní riff je pouze mírně obměněnou variací kytarového motivu předešlé skladby. Ale protože do toho jdou Amíci - včetně vždy atraktivního Johna Tardyho - pořád naplno, vše je zatím odpuštěno. Ani groovy thrash implementovaný do stopy "Evil Ways" nezradí, ačkoli nejsvůdnější úsek songu, tedy řízně odsekaná pasáž, zcela jistě nepochází z autorské dílny kapely. No a pak už se poslech alba stane otázkou vůle.

Kdyby existoval program, ve kterém se na sebe navrství jednotlivé skladby, rozdílové plošky tohoto alba by nebyly příliš výrazné. Trevorovi s Donaldem došla inspirace, a v tomto ohledu je Westova ztráta citelnější, než by se na první pohled mohlo znát. Hudebníci se zřejmě spoléhali na Santollovy schopnosti, jenže i v tom vězí háček - sóla jsou nacpána do všech možných koutů a jejich samoúčelnost je do uší bijící (přestože technicky jim není co vytknout). Nabízí se logická otázka - které z alb "Frozen in Time" a "Xecutioner´s Return" ve skutečnosti představuje reálnou tvář Obituary? Je to dílo bez kytarových ornamentů, nebo naopak album, které je po okraj napěchované sólovými motivy? Odpověď nabídl Trevor Peres, když zdůvodňoval pozděnjí Santollův odchod z kapely: "Ralphova sóla jsou výjimečná, Obituary ale nejsou kapelou, která by potřebovala v každé skladbě takové ekvilibristické vyhrávky. Když se podíváte zpět do naší historie, musíte uznat, že u nás vždy platilo méně nežli více".

Toto vysvětlení svědčí zejména o tom, že se kapela po Westově odchodu hledala. Ortodoxnímu jádru fanoušků sice neustálé omílání základních partitur stačilo, jenom trochu nezaujatý posluchač ale musel konstatovat, že čeho je moc, toho je příliš. Doposlouchat sedmou řadovku Obituary na jeden zátah není snadné, její hodnota tkví v jednotlivostech, které ale nelze vytrhnout z kontextu posuzování všech alb kapely.

Petr Štěpnička             


www.obituary.cc

YouTube ukázka - Evil Ways

Seznam skladeb:
1. Face Your God
2. Lasting Presence
3. Evil Ways
4. Drop Dead
5. Bloodshot
6. Seal Your Fate
7. Feel the Pain
8. Contrast the Dead
9. Second Chance
10. Lies
11. In Your Head

Sestava:
John Tardy - zpěv
Trevor Peres - kytara
Frank Watkins - baskytara
Donald Tardy - bicí
Ralph Santolla - kytara

Rok vydání: 2007
Čas: 40:38
Mix, produkce: Mark Prator
Label: Candlelight Records
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1989 - Slowly We Rot
1990 - Cause of Death
1992 - The End Complete
1994 - World Demise
1997 - Back from the Dead
2005 - Frozen in Time
2007 - Xecutioner´s Return
2009 - Darkest Day
2014 - Inked in Blood
2017 - Obituary
2023 - Dying of Everything

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.12.2023
Přečteno: 509x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
katastofaHrozná píčovina...2. 02. 2024 11:08 obsolete
Zvuková produkce...22. 12. 2023 8:10 htaedas
Nejslabší deska ObituaryOproti zbytku...21. 12. 2023 17:15 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.22801 sekund.