PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CIRITH UNGOL - Dark Parade

Tak i Cirith Ungol končí, přestože oznámení o odchodu do důchodu přichází zároveň s vydáním nové desky „Dark Parade“. Nárok na to mají, svou kariéru začali už před dlouhými dvaapadesáti lety, ovšem načasování oznámení konce je natolik podivné, že buď za ním bude něco úplně jiného než jen pouhý odchod na odpočinek nebo kapela chce jen přitáhnout pozornost k nové nahrávce, která by pravděpodobně zapadla, protože Cirith Ungol, kromě okruhu svých věrných fanoušků, nejsou nejexponovanějším pojmem. To ale lze připisovat také smůle, kterou kapela vždycky měla. Když je na začátku sedmdesátých letech nazývali americkými Black Sabbath, Cirith Ungol to neodkázali využít a zcela nepochopitelně vydali debut „Frost And Fire“ až v roce 1981, kdy původní esprit vyprchal a svět upírat pozornost jiným směrem.

Nikdy se jim pro nepodařilo dosáhnout takového úspěchu, jaký jim byl v začátcích kariéry prorokován a jejich mix heavy a doom metalu působil zejména v nablýskaných osmdesátých let obstarožním dojmem. Jestliže je nezabila vlna glam metalu, dokázal to udělat v roce 1992 grunge. Jejich existence začala rychle zapadat prachem, na kapelu se začalo zapomínat a když se přehoupl rok 2000, nikdo by na jejich existenci nevsadil ani poslední zlaťák. O to překvapivější byl comeback z roku 2015, ačkoliv i ten zapadl do kontextu doby, ve které nostalgie po kapelách z dávných dob začínala být módou. Cirith Ungol comeback příliš nostalgicky nepojali a na albu „Forever Black“ se představili v mnohem modernějším hávu, původní sabbathovský feeling je přebíjen soudobou metalovou tvrdostí a doom metalový základ je spíše odsunut na vedlejší kolej. To byl případ alba „Forever Black“ a stejně tak i novinky „Dark Parade“.

Kapela se ale už vyčerpala a oproti minulému albu nemůže těžit z euforie ze znovushledání. Ač se prezentují ve stejné sestavě jako minule, najednou zní Cirith Ungol mdle, bez nápadu, bez zásadního hitu a výraz alba podřizují až zbytečné tvrdosti, na úkor pestrosti skladeb. Místy „Dark Parade“ připomene judasovskou „Jugulator“, ovšem bez skladatelského génia pánů Tiptona a Downinga, místy současné eurometalové snažení, což je věc, kterou by Cirith Ungol mohli považovat za urážející. Jejich tvorba definitivně pozbyla někdejší kouzlo, pánové si před sedmdesátkou rozhodli hrát na mladíky a tvořit hudbu, kterou by chtěli oslovit mladší generace posluchačů. Jak jinak si vysvětlit skladby „Velocity (S.E.P.)“, „Relentless“ nebo „Distant Shadows“, kterým škodí rádoby moderní a ultradokonalá produkce.

Není to tak, že by Cirith Ungol natočili špatné dílo, když si rozvzpomenou na svou doomovou složku, reminiscence na silnější alba se dostavují. „Sacrifice“, „Looking Glass“, či závěrečná „Down Below“ působí docela sympatický dojmem, protože mezi neprostupnou a zbytečně potemnělou houštinou riffů, sem tam probleskne velmi slušné kytarové sólo nebo atmosféru odlehčí zvuky akustické kytary. Negativem i v těchto skladbách zůstává hlas frontmana Tima Bakera. Ten nikdy nedisponoval úplně nejpříjemnější barvou hlasu, léty jeho projev pozbývá melodičnosti a zpěv je tlačen především silově, což posluchačský zážitek nevylepšuje. Přestože je Baker zpěvákem, který natočil všechna alba Cirith Ungol, je třeba přiznat, že s jiným vokalistou by možná kapela dosáhla většího uznání.

Skutečnost, že Cirith Ungol končí je smutná zejména proto, že ze scény odchází další kapela, která je spjata s vrcholem heavymetalové kultury. Méně smutnou událostí je pro kapelu, ta se soudně podle „Dark Parade“ neloučí v úplně nejoptimálnější podobě.

Jan Skala             


FB CIRITH UNGOL

YouTube ukázka - Velocity (S.E.P.)

Seznam skladeb:
1. Velocity (S.E.P.)
2. Relentless
3. Sailor On The Seas Of Fate
4. Sacrifice
5. Looking Glass
6. Dark Parade
7. Distant Shadows
8. Down Below

Sestava:
Tim Baker - zpěv
Greg Lindstrom - kytara
Jimmy Barraza - kytara
Jarvis Leatherby - baskytara
Robert Garven - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 44:05
Label: Metal Blade
Země: USA
Žánr: heavy/doom metal

Diskografie:
1981 - Frost And Fire
1984 - King Of The Dead
1986 - One Foot In Hell
1991 - Paradise Lost
2020 - Forever Black
2023 - Dark Parade

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2023
Přečteno: 425x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nie je to úplne...21. 11. 2023 8:26 Quirinus


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09437 sekund.