NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TURANIS - A Dance In The Mist

„Jet na festivaly a slyšet stejný starý metal jak podle manuálu bylo pro většinu fajn, ale pro mě ne. Chtěl jsem vyniknout a dát najevo, že jsem jiný, mám tolik hudebních zálib od folku přes rock, punk až po metal z mnoha různých dob. Ale moje oblíbená hudba je doom a gothic věci,“ prohlašoval na konto debutového eponymního EP projektu Turanis jeho hlavní mozek kytarista Wayne Bridge. I letos vydané album „A Dance In The Mist“ se nese přesně v tomto duchu, což je pochopitelné, neboť před dvěma lety vydaný kraťas je kompletně součástí desky, k původně pěti skladbám Wayne přihodil šestici nových, promíchal je, přidal jednu bonusovku a vznikl velmi soudržný koktejl posmutnělého rock-metalu (snad jen závěrečná instrumentáka „Lullaby“ v sobě má o něco víc optimismu) s gotickým základem, doomovým nádechem, dobrými melodiemi a příjemně vtahující atmosférou.

Úvodní ženský vokál ve „Stranglehold“ je trošičku zavádějící (byť velmi účelně využitý ženský hlas se na nahrávce ještě objeví), to, o čem je Turanis, přijde vzápětí – přemýšlivě posmutnělé vybrnkávání, nevtíravě naléhavý zpěv, melodická kytara, trochu temnější výraz a velmi dobrá gradace. Jako když do utahané doomovky napumpujete trochu živější energii, což se ještě výrazněji projevuje v řadě následujících kousků díky tomu, jak Wayne Bridge a jeho hosté dokáží vyhrotit a vyšponovat napětí, které v písních rezonuje. Dokonalou ukázkou je „When A Dead Man Walks“, či dramaticky kazatelská „In Nomine“ s náboženským motivem, ze kterých běhá mráz po zádech. Doplníte-li tuto dvojici o velmi silnou melodii v „A Timeless Chair“ s dojemnou atmosférou v duchu Lake Of Tears a gotickou příchutí podle návodu To/Die For, máte na dlani nejsilnější místa alba, kterým však ostatní položky velmi zdatně sekundují. Ohromnou devizou alba je Waynův cit pro maximální vytěžení vydařeného nápadu na poměrně krátké ploše – jen dvakrát se Turanis dostanou lehce přes čtyři minuty, nic se zbytečně nerozmělňuje, napětí ve velmi konzistentní podobě ani na okamžik nepolevuje, takže necelých čtyřicet minut je našlapáno dějem, atmosférou a emocemi.

Od debutového EP se nějaký zásadní posun ve výrazu Turanis nekoná. Vezmete-li ovšem v úvahu, jednak, že eponymní nahrávka nezněla vůbec špatně, jednak, že všechny vypíchnuté skladby se na nosiči objevují poprvé, je zjevné, že Wayne Bridge na skladatelské obratnosti docela zapracoval. „A Dance In The Mist“ je zjevně cíleně na první pohled docela nenápadná nahrávka, ale kdo nepotřebuje blýskavá a chytlavá pozlátka, má rád melancholii a neotřelý mix doomových a goticko metalových nálad, u alba se určitě nudit nebude.

Savapip             


FB TURANIS

YouTube ukázka - Dance of Mists

Seznam skladeb:
1. Stranglehold
2. When a Dead Man Walks
3. A Ravens View
4. In Nomine
5. A Timeless Chair
6. Dance of Mists
7. Playground
8. It all ends
9. The Loss
10. He has fallen
11. Lullaby
12. Star Child

Sestava:
Wayne Bridge – kytara, baskytara

Hosté:
Simon Gordon - zpěv
Stace Rose – zpěv, syntezátory, piáno
Richard Shaw - kytara
Mark Mynett - baskytara
Dan Mullins - bicí
Aaron Stainthorpe – mluvené slovo

Rok vydání: 2023
Čas: 34:28
Země: Velká Británie

Diskografie:
2023 - A Dance In The Mist

Foto: archiv Turanis


Vydáno: 14.11.2023
Přečteno: 376x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09351 sekund.