NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ODRAEDIR - Vengeance

Poslední dobou mě trochu děsí, když se tuzemská kapela začne zaštiťovat vikinským metalem či pohanstvím, a pak z ní vypadne klasicky tuctový zábavový heavík, poněkud naivně opěvující krásy i těžkosti dávného života na severu bez špetičky patřičné atmosféry. Fakt, že se s albem „Vengeance“ o slovo po šesti letech hlásí sebranka Odraedir, je v tomto rozpoložení pohlazením po duši. Debutové album „Legends Of The Dark Times“ na plné pecky prozradilo, že pohanštinu mají Odradir naplno v krvi, žádanka o přijetí do klanu s Ensiferum, Black Messiah, či Turisas, stvrzená válečnickou krví, spolehlivě zafungovala na první dobrou, a jelikož v sestavě kapely ani ve stylovém zaměření nedošlo k žádným změnám, dala se v souvislosti s novinkou „Vengeance“ čekat další povedená výprava k nelítostnému severu.

Pokud jste během čekání na kompletní album zachytili postupné odkrývání jeho náplně (singl „The Inception“ a dvouskladbový kraťas „Treason“), můžete mít o dění na „Vengeance“ velmi dobrou představu. Odraedir nehrají na nějakou variabilitu, prakticky celá deska jede v konzistentním duchu, náladě i postupech, nicméně nekompromisní přímočarost se veze na tak strhující energii a chytlavě přístupných melodiích, že padesátiminutovka ve společnosti Odraedir kolem vás prosviští bez jakéhokoliv zaškobrtnutí.

Pokud kapela láká na kvalitnější produkci a osvědčenou kombinaci epických refrénů a melodeathových riffů, lze s ní téměř ve všem spokojeně souhlasit – krásně čitelný a přitom důrazný zvuk dává prostor všem nástrojům a díky tomu některé instrumentální hrátky vyznívají velmi zábavně, kombinace melodičnosti a agresivity je nadávkovaná v ideálním poměru tak, aby se obě složky maximálně podporovaly a ani v nejmenším si nepřekážely, takže příznivci melodií i hudební hrubosti snadno najdou společnou řeč. Decentní folkový nádech, špetička orchestrálnosti a jemný ženský vokál našlápnutou řežbu velmi příjemně dochutí a projasní (zařazení skladby „The Last Say“ do finále alba se právě díky jemnějšímu hlasu Anny Pavlů (Thanallian) jeví jako výborný strategický tah). Po zasněně pompézním intru „The Other Side“ s dobře vtahující atmosférou nastaví svižná „The Inception“ linii, které se Odraedir budou pevně držet po celém albu, ale každý jednotlivý kousek žije svým vlastním životem. Hledat v takto vyladěné kolekci jakýkoliv vrchol je obtížné a zbytečné (osobně momentálně sázím na „Never Surender“), i propojení alba skrze vikinskou mytologií, či známou pravdu, že dějiny píší vítězové, prozrazují, že Odraedir stvořili velmi ucelenou a kompaktní nahrávku.

Kdo si počká, ten se u Odraedir dočká. Ve čtrnáctém roce svojí existence představil domácí pohanský kvintet své druhé dílo, které vydařenou formu z debutu posunulo ještě o kus výš. Lepší důkaz toho, že i tuzemci jsou schopni vytvořit autentickou, seversky drsnou atmosféru a hrát podobně laděnou muziku, díky které budete mít chuť nejen pozvednout korbel s lahodným mokem, ale i potřebu bránit holý život ostře nabroušeným mečem, aby jeden pohledal.

Savapip             


FB ODRAEDIR

YouTube ukázka - Hand Of Justice

Seznam skladeb:
1. The Other Side
2. The Inception
3. Back to the Void
4. Deep Sea Slumber
5. Driven by Lust
6. Hand of Justice
7. Shackles
8. Never Surrender
9. Vengeance
10. Glacial Storm
11. The Last Say

Sestava:
Jakub Držmíšek - zpěv
Petr Matouš – kytara
Marek Brabec - kytara
Luboš Růžička - baskytara
David Urban - bicí

Hosté:
Anna Paulů – zpěv
Martin Suk – zpěv
Greia Wraith – flétna

Rok vydání: 2023
Čas: 51:08
Země: Česká republika

Diskografie:
2017 - Legends of the Dark Times
2023 - Vengeance

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.11.2023
Přečteno: 713x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10355 sekund.