PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PAČESS - Absolutno

Po albume "Poupě" vyšla ďalšia radovka Pačessa. Tešil som sa...

Sklamanie nenastalo, maestro Pačess vie čo chce a vie aj akou cestou to dosiahnuť. Na sedmičku piesní som si dal čas, album som poriadne napočúval a prvé pocity zo začiatočných vnemov :„je to dajaké divné, kde sú tie skvelé melódie z predošlých albumov,“ som vedome zaháňal. „Čakaj, oni tam sú, musíš iba počkať, vynoria sa.“ Podmanivá atmosféra a skvelé melódie sú skutočne tam a bohato, každý album Pačessu preto odporúčam pustiť si viackrát. Refrény nie sú prvoplánové, kúpia si vás postupne. A aj keď sa to nezdá, kompozície sú zložitejšie, nástroje sú umne nahustené, takže ucho musíte mať dobre nabrúsené, výhravková gitara ustáva vo svojej náladotvornosti málokedy. Ak by prestala hrať, neraz ju nahradí klavír čí iný zvuk klávesov. Ďĺžka piesní hovorí sama za seba, chlapci sa netlačili mantinelmi, do sýtosti sa vyhrali.

Tak sa mi aj „titulná“ pieseň Továrny na absolutno, kde hosťuje kultová Bára Basíková, javila sprvu ako nemastná, neslaná, ale neskôr ma proste prevrhla ani figúrku na šachovnicu a musel som uznať, že jej podmanivá a temná nálada je skvelá. Odporúčam pozrieť si aj šikovne natočený profesionálny klip k nej, kde vypláva na povrch silná studňa sarkazmu duše Pačessa, ktorý v pozadí každého textu nesmie opomenúť pivný podtón. Kto nebude študovať text, bude si namýšľať „akú to vážnu tému básnik začal rozoberať“ a pritom pozorný poslucháč okamžite objaví penovú stopu. Dvojzmysel slov je však silný, neraz sa dá cez pivný mok objaviť opis aj svetovej situácie, histórie či príbeh nejakej ľudskej postavičky... Veď kde inde je všetko jasnejšie ako nebo, ak nie v hospode, tam sú pravdy rýchle a prehľadné, všetci všetko vedia.

Milujem farbu hlasu speváka Chymusa. Nesmierne mi, hlavne pri rozprávaní, pripomína jedného českého herca. Ak by, farba hlasu, ktorú mám na mysli, sa ozve hneď v tridsiatejtretej sekunde prvej piesne CD, ktorá sa nevolá inak ako "33". Kto chce, mystiku nájde všade. Neviem meno spomínaného herca, mám v mysli len jeho vypálenú tvár, ale bezplatne poskytnem intencie: je plešatý a vo filmoch zo sedemdesiatych až deväťdesiatych rokoch ho vídať v čiernych okuliaroch so silným rámom. To som teda našepkal, čo? Slabota, priznávam. Kto Pačess počúva, vie koho myslím. Prípadne napíšte do komentárov svoje tipy, potvrdím či popriem, spoločne na to prídeme.

Chýba mi hitovka na obraz songu "Butan-2,3-dion" z predošlého albumu. Ak má niečo z "Absolutna" najsilnejší ťah na bránu, tak je to otváračka "33". Nečakané, čo sa dá navrstviť na jednoduchý metalový riff odrážaný pravačkou ani v osemdesiatych rokoch. Ale tu sa potvrdzuje známe pravidlo: Čím jednoduchší riff, tým viac môže vymyslieť spevák. Tak alebo onak, pieseň "33" je parádna! Atmosféra, spev, chóry v pozadí, vymakané gitarové vyhrávky.

Končím výtkou a to nepochopením zaradenia poslednej piesne "Smutná láska rytíře Licka z Lilče" na album. Jedná sa o španielkovú záležitosť na obraz „učíme sa hrať klasiku na akustickej gitare, skladba pre dve gitary, stredoveká nálada.“ Skladba je pekná, o tom-potom, ale k čomu to? Milý Pačess, ak ťa tento obor zaujíma, naskladaj obdobných piesní za vrece a vydaj si sólovú dosku špeciálne kúskov pre klasickú gitaru, ale namiesto tejto inštrumentálky by srdce chlapca metalového radšej privítalo kus s bustrovaným zvukom, hoc aj bez spevu. Beriem tento album s rezervou, je to skôr EP doplnené starými záležitosťami nahratými s novým, kvalitným zvukom, ale zhrnuté, počiarknuté: Potešilo.

Hirax             


FB PAČESS

YpiTube ukázka - Továrny na absolutno

Seznam skladeb:
1. 33
2. Borowiec
3. Továrny na absolutno
4. Vavřín
5. Déterre
6. Travěncové
7. Smutná láska rytíře Licka z Lilče

Sestava:
Chymus – zpěv
Pačess - kytara
Jakub Fritsche - kytara
Parambucha - baskytara

Hosté:
Bára Basiková - zpěv (2)
Zbyšek Horák - zpěv (4)
Vojtěch Micka - akustická gitara (7)

Rok vydání: 2023
Čas: 40:11
Label: Hell Storm
Země: Česká republika
Žánr: Epic black metal

Diskografie:
2011 - Monte Liliorum
2016 - Trapista
2019 - Zoigl
2021 - Poupě
2023 - Absolutno

Související články


Vydáno: 28.11.2023
Přečteno: 904x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pre WuxiaPresne, herca Jana...1. 12. 2023 10:32 Hirax
Stran toho herce,...28. 11. 2023 16:48 wuxia
perfektnískvělá deska ,...28. 11. 2023 16:18 Ivca


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1015 sekund.