PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DOGSTAR - Somewhere Between The Power Lines And Plam Trees

Dogstar z Hollywoodu byli vždycky nejvíce zajímaví tím, že na baskytarovém postu stojí jeden z nejslavnějších herců devadesátých let, Keenu Reeves, který hrál velké role v trhácích Bod zlomu, Drákula, Nebezpečná rychlost, Malý Buddha či Matrix, a k hudbě si odskočil, když mu kamera dala chvilku volnosti. Ač je Reevesova vytíženost limitovala, působili celá devadesátá léta a vydali dvě desky, s nimiž sedli na lep populárnímu stylu grunge. Přišli ovšem s křížkem po funuse, debut „Our Little Visionary“ vydali dva roky po smrti Kurta Cobaina, jejich styl už vycházel z módy a Amerika objevovala nové hrdiny. Rozpad v roce 2002 nepřekvapil, v té době už kapela nikoho moc nezajímala.

Letos ohlásila comeback a zase z toho velký humbuk nebyl. Tiskem zmínka proběhla, ale spíše poukazovala na to, že Reeves je stále činný jako muzikant a ukazovala fotku tří stárnoucích seladonů, kteří vypadají spíše jako zajištění tatíci než rozervaní grungeři. Jenže všechno jde ruku v ruce. Dogstar už nejsou bůhvíjací rebelové, Reeves do sebe nerve drogy na každém kroku, zákonitě za více než dvacet let, co se soudilo, že Dogstar jsou nadobro mrtvou kapelou, v mnohém zmoudřeli a to se projevilo na jejich současném zvuku. Jen těžko by v nich někdo hledal souputníky Alice In Chains, Nirvany či Soundgarden (což nikdy nebyli) a jestliže mají něco společného s grungeovým hnutím, je to mírně stejný, alternativní postoj, jaký zaujímají dnešní Pearl Jam. Novinku „Somewhere Between The Power Line And Palm Trees“ nelze házet do grungeového pytle, mnohem více na ni pasuje nálepka alternativního rocku, který využívá hrstky punkových motivů.

Fakt, že grungeová móda je pasé minimálně pětadvacet let, se podepisuje na celkovém vyznění novinky. Ta je naprosto nekonfliktní a posluchačsky přívětivá, což je největší rozdíl mezi ní a oběma staršími kusy. Tam, kde se Dogstar nebáli pořádně hrábnout do strun, vykouzlí dnes sympatické (leckdy až medové) melodie. Album překvapí hned na začátku, když se Reeves a jeho parta vytasí s bezprecedentní hitovkou „Blonde“, která zní spíše jako od sorty kapel, proti které grungeři kdysi bojovali. Čas už tyhle rozdíly dávno smyl a dnes se na jedné desce běžně potkávají muzikanti z Alice In Chains a Guns N`Roses, Dokken a Korn a bubeník Mötley Crüe svého času nahrál desku The Smashing Pumpkins, tak proč by Dogstar nemohli znít trochu jako Bon Jovi? Tak jak zní v současnosti, toho mají s Jonovou partou Dogstar společného více, než si jsou ochotni přiznat.

Dávný grungeový odér je cítit jen v náznacích, třeba v lehkých disharmoniích v „Glimmer“, v rozevlátosti „How The Story Ends“, či v punkovém tlaku v závěrečné „Breach“, ve které probleskují vlivy dávných objevitelů desert rocku Kyuss. Po většinu času se Dogstar pohybují v mezích příjemného alternativního rocku s lehkým nádechem popu a hitovými ambicemi. Ty jsou mnohem silnější než touha po dávném burácení a proto „Lust“, „Everything Turns Around“, „Sunrise“, či snové „Sleep“ a „Dilon Street“ jsou možnými adepty pro párty pod prosluněnou oblohou nebo adeptem na rádiové využití. Těžko říct, nakolik bude síla jména Keenu Reevese silná, aby se o jeho kapelu začala rádia zajímat. Spíše „Somewhere Between The Power Line And Palm Trees“ zůstane nenápadným, utajeným tipem pro ty, kteří mají rádi v zásadě nekomplikovanou hudbu, jež jde na věc s víceméně staromilským stylem.

Comeback Dogstar patří mezi překvapivé, ale také mezi sympatické. Nejde o žádný hvězdný návrat, ale o desku tří chlápků v letech, kteří toho mají za sebou dost na to, aby si mohli dovolit natočit album jen tak pro radost. A taková „Somewhere Between The Power Lines And Palm Trees“ je.

Jan Skala             


www.dogstarofficial.com

YouTube ukázka - Blonde

Seznam skladeb:
1. Blonde
2. How The Story Ends
3. Everything Turns Around
4. Overhang
5. Dillon Street
6. Lily
7. Lust
8. Glimmer
9. Sunrise
10. Sleep
11. Upside
12. Breach

Sestava:
Bret Domrose - zpěv, kytara
Keenu Reeves - baskytara
Robert Milhouse - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 39:58
Label: Dilon Street Records
Země: USA
Žánr: alternative rock

Diskografie:
1996 - Our Little Visionare
2000 - Happy Ending
2023 - Somewhere Between The Power Lines And Palm Trees

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.12.2023
Přečteno: 308x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08546 sekund.