NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MISTYFICA - Century Tales

„Představte si chutnou směs vzletných heavy kytar Epicy a Xandrie, srdečných emocí Within Temptation a orchestrací Delain, okořeněnou mocným, vášnivým, svůdným, a přesto jemným vokálem klasicky trénované operní pěvkyně Valerie Chudentsové v kombinaci s agresivním growlem a screamem Maxe Molodtsova, přičemž všechny tyto prvky se snoubí v moderně znějícím metalovém mixu“. Jestli si to představujete nebo ne, není příliš zásadní, podstatné je, že takhle si to představují oba ukrajinští muzikanti, kteří jsou podepsáni pod debutovým albem „Century Tales“ kapely Mistyfica. Realita je výrazně skromnější…

Když začala být Maxi Molodtsovovi v kapele Edenian těsná gothic-doomová škatulka, začal dávat dohromady energičtější riffy a svižnější melodie, nicméně trvalo to ještě nějaký čas, než se s Valerií Chudentsovou, jež v Edenian vládla mikrofonu, dohodl na tom, že jejich hudební cesta vezme trochu jiný směr. Je-li pravdivá informace, že finální podobu debutu „Century Tales“, obsahující deset skladeb, vybírali Max s Valerií z celkem dvanácti položek, které se jim podařilo dát dohromady, máme jako na dlani první jasný důvod, proč se žádný zázrak nekoná. Je vcelku logické, že se Mistyfica odvolává na žánrové ikony, neboť z její hudby kdovíjaká originalita nečiší, marné nápadové stopování stylových tahounů v podobě nenáročných melodií je druhým problémem. To, zda třetím bude placatý zvuk, v němž se kapela snaží o určitou symfonickou nadýchanost, což se průběžně pere s vyčuhujícím chudým zvukem kláves, skutečnost, že Valeriin hlas se v horším případě nevyhýbá zbytečné afektovanosti, v lepším případě zní poměrně obyčejně, či skutečnosti, že v proklamované hře na krásku a zvíře se žádné smyslné spojení nekoná a oba zpěváci si hrají vlastní hru, už je poměrně zbytečná volba. Chcete-li nastavit mantinely nahrávky, zkuste beznápaditou „Crossing the Rubicon (Blood of the Royals, pt.II)“, které trochu kouká sláma z bot, celkem skočnou „Lunar Prayer“, která se do uší zavrtá nejpřirozeněji a „Dance Of Time“, která je praktickou ukázkou toho, jak macešsky Mistyfica zachází se slušnými melodiemi. když i lidovostí načichlému motivu dokáže vyrobit poměrně těžký zadek. To, že na tři díly roztrhaný koncepční příběh neoplývá kdovíjak strhující atmosférou (byť se kapela odvolává na podobnost s Hrou o trůny) v téhle konstelaci asi nepřekvapí.

Možná, že symfonické metalové nebe ještě není úplně přeplněno a pro lecjaké hvězdičky by se na něm místo našlo. Pro tuctovou Mistyficu a její „Century Tales“ je však zatím tahle meta hodně vzdálená.

Savapip             


FB MISTYFICA

YouTuba ukázka - Dance of Time

Seznam skladeb:
1. Scarlet Reign (Blood of the Royals, pt.I)
2. Winter Elegy
3. When the Beauty Forms the Beast
4. From the Ancient Legends
5. Dance of Time
6. Crossing the Rubicon (Blood of the Royals, pt.II)
7. The Promised Land
8. My Sinfinity 04:02
9. Lunar Prayer 04:05
10. My Revenge (Blood of the Royals, pt.III)

Sestava:
Valerie Chudentsova - zpěv
Max Molodtsov – kytara, baskytara, klávesy, bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 46:57
Label: Elevate Records
Země: Ukrajina

Diskografie:
2023 – Century Tales

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.12.2023
Přečteno: 309x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08931 sekund.