PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Lita FORD - Lita

„Ani jsem nevěděla, že jsou na tom všechny trochu jinak, ale mohlo mi to dojít. Nikdy se spolu nebavily o chlapech a o takových věcech. Ale když viděli nějakou holku, tak se vždycky začaly chichotat,“ zavzpomínala v druhé polovině osmdesátých let Lita Ford na dobu, kdy byla členkou The Runaways. Na historky se sexuálním podkresem přišla řeč ve chvíli, kdy Joan Jett v rozhovoru na Litu zaútočila, že využívá své tělo a vyzývavost k tomu, aby dosáhla úspěchu. „To, co dělá Lita, bych já nikdy neudělala. Ukazovat se polonahá, v kožených oblečcích, to je velice zjednodušený styl,“ dodala Joan Jett a spor, o němž se myslelo, že je dávno uhašen, byl znovu na světě. Faktem zůstává, že jak postupovala osmdesátá léta, Lita volila stále odváženější módu v oblékání a to jí vynášelo větší pozornost jak hudebních magazínů, tak MTV. A tato pozornost její kariéru nasměřovala správným směrem, protože po vyhazovu od Mercury se naskytla smlouva se společností RCA, což byl jeden z důležitějších hráčů na trhu.

Litu si vzala pod manažerská křídla manželka Ozzyho Osbournea Sharon, jejíž zkušenosti zaručovaly, že tentokrát by se průlom mohl podařit, Sharon nejenže pro třetí album vyjednala účast legendárního skladatele a producenta Mikea Chapmana (polovinu slavné dvojice Chinn / Chapman, která dovedla k velkému úspěchu například The Sweet), a zajistila i řadu velmi zajímavých hostů v čele s Ozzym Osbournem. Lita si mezitím prošla bouřlivým rozchodem s Ozzyho bývalým parťákem z Black Sabbath Tonym Iommim, čímž hodila za hlavu i období nešťastného alba „The Bride Wore Black“, skladby z něho jednou pro vždy zamkla v šuplíku a ke třetímu albu přistupovala s čistým štítem. A to doslova. Pojmenovala jej stroze „Lita“, což mělo značit nový začátek. Nový pokus o start ke hvězdám, který vyšel.

Desce velice pomáhá pestrost, která je daná řadou hostujících osobností, jež se zapojily do skladatelského procesu. Kromě Chapmana a Ozzyho Osbournea lze zaregistrovat předáka Motörhead Lemmyho Kilmistera či basistu Mötley Crüe a bývalého Litina přítele Nikkiho Sixxe. Ti přispěli k charakteru desky, která se rozkvetla do krásy a zúročila Litin potenciál ve skladbách, které náleží ke stadionovému rocku či pop metalu. Lita uznala, že nově příchozí mohou její tvorbu posunout o kus dále a proto se při komponování materiálu jen připojila k procesu, místo toho, aby byla vůdčí osobností. Tato skutečnost je znát z toho, že jedinou skladbou, kterou Lita napsala sama, je „Under The Gun“, jež je na celém albu nejslabší. Ostatní skladby září jako jeden glam metalový diamant vedle druhého.

Nejvíce pozornosti na sebe nejdříve strhl pilotní singl „Kiss Me Deadly“, k němuž byl natočen klip, který si ve velkém oblíbilo MTV a vysílalo jej takřka v pravidelné denní rotaci. Ovšem není to jen tahle skladba, díky které je „Lita“ velice vydařené album. Že muzikantka vyspěla a tvoří hudbu za přispění jiných autorů, která má mnohem větší šanci na úspěch, ukáže otvírák „Back To The Cave“, která nesází primárně na heavymetalové pnutí, ale spíše pošilhává po hitparádách, kam se skladba nedostala, ovšem jasně ukázala, že Litě nejsou tyto ambice cizí. Jdou vystopovat i v „Can`t Catch Me“, která díky vkladu Lemmyho Kilmistera má silný akcent Motörhead, ale líbivá mezihra jako kdyby chtěla skladbu vtáhnout do jiného světa. „Blueberry“ tepe na temnější notu, aby „Kiss Me Deadly“ a „Falling In And Out Of Love“ z autorské dílny Nikkiho Sixxe ukázaly nejhitovější tvář alba.

„Fatal Passion“, „Under The Gun“ a „Broken Dreams“ postupně ztrácí na síle, ačkoliv bez nich by album nebylo úplné. Finále desky je ale veliké. Na konec Lita umístila skladbu, která jí jednou pro vždy měla zajistit věčnou slávu. Jestli se dodnes něco z jejího repertoáru hraje v rádiích, je to balada „Close My Eyes Forever“, kterou pro ni napsal Ozzy Osbourne a s Litou ji také nazpíval. Pozadí vzniku skladby však tak idylické nebylo. „To mi volala Sharon, že začala dělat manažerku Litě Ford a chtěla, abych pro ni napsal nějakou skladbu a přiletěl s ní do Ameriky,“ vzpomínal Ozzy. „Já se právě vrátil do Anglie, tak říkám: „Podívej Sharon, teď jsem vylezl z toho zkurveného letadla a nehodlám zase hned letět, kurva, zpátky do Ameriky.“ Tím věc neskončila, Ozzy se do Spojených států přece jen vypravil a dokonce i s hotovou skladbou. „Šel jsem za Sharon a říkám jí, že mám tu věc hotovou. Ona se mě zeptala, jestli je o lásce, tak jsem jí řekl, že ne, že je o umírání.“ A „Close My Eyes Forever“ se stalo jedním z nejslavnějších duetů rockové historie.

Úspěch, po kterém Lita tolik toužila a kvůli kterému odhazovala stále více svršků, se konečně dostavil. V Americe deska překonala milionovou hranici prodejnosti a odstartovala několikaletou etapu, během které byla Lita považována za nejdůležitější ženu na scéně. Právem je album řazeno k tomu zásadnímu, co se v roce 1988 v rockovém světě událo.

Jan Skala             


www.litafordonline.com

YouTube ukázka - Kiss Me Deadly

Seznam skladeb:
1 Back To The Cave
2 Can`t Catch Me
3 Blueberry
4 Kiss Me Deadly
5 Falling In And Out Of Love
6 Fatal Passion
7 Under The Gun
8 Broken Dreams
9 Close My Eyes Forever

Sestava:
Lita Ford - zpěv, kytara
Don Nossov - baskytara
David Ezrin - klávesy
Myron Grombacher - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 40:15
Label: RCA
Země: USA
Žánr: glam metal

Diskografie:
1983 - Out For Blood
1984 - Dancin` On The Edge
1988 - Lita
1990 - Stilleto
1991 - Dangerous Curves
1995 - Black
2009 - Wicked Wonderland
2012 - Living Like A Runaway
2016 - Time Capsule

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.12.2023
Přečteno: 704x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To b.wolfTo se týká jen...14. 12. 2023 9:53 Kolík
Lita stejně jakoJoan Jett jsou...8. 12. 2023 13:05 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09024 sekund.