PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATAKLYSM - Goliath

Deathmetaloví fanoušci měli s Kataklysm vždycky trochu problém a Kataklysm měli problém s nimi. To neplatí o stylově ukázkových prvních dvou deskách, jež udávaly směr moderní deathmetalové hudbě, která hledala cestu poté, co zažila na začátku devadesátých let svůj vrchol. Poté, co se za mikrofon postavil Maurizio Iacono a kapela vydala třetí desku „Victims Of This Fallen World“, nastal poprask a veřejná dehonestace. Kataklysm posvátný death metal poplivali množstvím hardcorových a nu-metalových esencí a najednou byl oheň na střeše. Tento přešlap kapela dlouhá léta žehlila, až se úplně uzavřela ve svém světě, kde nebyl prostor pro invenci a experimenty byly přísně zakázány. Od vydání „Victims Of This Fallen Wolrd“ uběhlo pětadvacet let a poměry se výrazně změnily. Kataklysm ucítili šanci uniknout z klece, ve které se sami mučili dlouhá léta. Jenže může kapela jejich typu ještě mít odvahu zkoušet něco nového a něčím překvapit?

Stalo se tak s předchozí albem „Unconquered“, na němž Kataklysm sběhli k modernímu deathcoru. I když z toho nebylo takové haló jako kdysi s „Victims Of This Fallen World“, našla se skupina fanoušků, která desce nemohla přijít na jméno a Kataklysm byli zase ostřelováni jako kapela, která se snaží zachytit moderní trendy. „Unconquered“ nebylo úplně nejvydařenější album, co se týče kompoziční vytříbenosti, tak si Kanaďané vybírali spíše slabší hodinku, ale alespoň prokázali odvahu, která jejich deskám po roce 2000 chyběla. Jenže co dál? Buď pokračovat v deathcorovém směřování nebo se znovu obrátit k nejtypičtějšímu výrazu, dřevorubeckému death metalu… Kataklysm si vybrali střední cestu. Žádný velký návrat se s „Goliath“ nekoná, zároveň letošní deska ukazuje, že „Unconquered“ byla meta, za kterou kapela není ochotná zajít.

Z minulého alba zbyl ostře moderní zvuk, který je zároveň velkou slabinou, protože zní příliš digitálně, odlidštěně, chladně. Ubírá kapele na energii a do země zadupává její originalitu. Zůstal i příklon ke groove metalu, který se jeví být trvalý. I když s ním Kanaďané neoslňují, tak v zásadě ani nevadí. Oproti minulému albu je „Goliath“ deskou, která je určena spíše tradicionalistům a milovníkům původních Kataklysm, přičemž je důležité hlavně to, aby riffy řezaly a bicí vypouštěly jednu kanonádu za druhou. Vše je více hrané na jistotu, ale občas se najdou i místa, na kterých kapela dokáže z rutiny vybřednout se ctí a zmučenými, skoro až blackmetalovými vyhrávkami v úvodní „Dark Wings Of Deception“ dát hudbě o trochu jiný, zajímavější rozměr. Těch míst na desce tolik není, ale když je objevíte, věřte, že je budete velebit.

Ze zajímavějších (variabilnějších a pestřejších) věcí vynikne hlavně konec desky. Jestliže „Heroes To Villains“ sází na pečlivě dávkovanou brutalitu, ukazuje víceméně tušený epický rozměr. Ten se rozpíná mnohem více v „Gravestone & Coffins“, kterou ženou vpřed křišťálově čisté vyhrávky. Celá hra na majestátní epiku vrcholí v závěrečné „The Sacrifice For Truth“, která je nejen nejpropracovanější a posluchačsky nejvlídnějš kompozicí, ale také dílem, které by mohlo Kataklysm vyvést ze slepé uličky a tentokrát mnohem šťastnějším směrem. Ostatní skladby z „Goliath“ splňují víceméně očekávané a především plní formu léty neměnné složky v hudbě Kataklysm. Nejsou to skladby špatné či nešťastně zkomponované, ale přece jen jejich rutinní formát nezaručuje, že by měly být něčím výjimečným, něčím, proč by bylo možné album vynášet do nebes.

Kataklysm si s „Goliath“ trochu napravili reputaci po minulé desce, ale žádné mistrovské dílo nepředložili ani tentokrát. Album je natočené spíš pro skalní fanoušky než pro vlastní potěchu a touhu přijít s něčím velkým. Z celé rovnice vyjde najevo skutečnost, že nepodařenějším na desce je její překrásný obal.

Jan Skala             


www.kataklysm.ca

YouTube ukázka - Dark Wings Of Deception

Seznam skladeb:
1. Dark Wings Of Deception
2. Goliath
3. Die As A King
4. Bringer Of Vengeance
5. Combustion
6. From The Land Of The Living To The Land Of The Dead
7. The Redeemer
8. Heroes To Villains
9. Gravestones & Coffins
10. The Sacrifice For Truth

Sestava:
Maurizio Iacono- zpěv
Jean-Francois Dagenais - kytara
Stephane Barbe - baskytara
James Payne - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 40:51
Label: Nuclear Blast
Země: Kanada
Žánr: death metal

Diskografie:
1995 - Sorcery
1996 - Temple Of Knowledge
1998 - Victims Of This Fallen World
2000 - The Prophecy (Stigmata Of The Immaculate)
2001 - Epic: The Poetry Of War
2002 - Shadows And Dust
2004 - Serenity In Fire
2006 - In The Arms Of Devastation
2008 - Prevail
2010 - Heaven`s Venom
2013 - Waiting For The End To Come
2015 - Of Ghosts And Gods
2018 - Meditations
2020 - Unconquered
2023 - Goliath

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.12.2023
Přečteno: 422x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09153 sekund.