PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2023 - část XIII. - kapely AFFECTED, SONIC STORM a LORD KLÖFELIN

AFFECTED - Forever a Slave
Česká kapela Affected se na scéně teprve usazuje, už nyní se ale může pochlubit jedním kuriózním prvenstvím, a to možná na celosvětové úrovni. Kapelník se jmenuje stejně, jako město, ze které jeho smečka pochází, tedy Miroslav. Frontman (zpěvák a kytarista) Mirek Illek to ale nemá se svojí skupinou lehké. Ještě po nahrání stejnojmenného debutu bylo v kapele veselo a čtveřice hudebníků spřádala plány na další nahrávku. Tu se sice podařilo stvořit (je jí EP "Forever a Slave"), nicméně v současnosti už je sestava zredukována na polovinu. Vedle Mirka zůstal pouze bicmen Viktro Jaroš, je proto nutné hledat nové spoluhráče. Popřejme kapele štěstí, jelikož hudba Affected si pokračování, případně živou prezentaci určitě zaslouží. Překvapivě - vzhledem k mladému věku aktérů - působí lyrické téma zabývající se všemožnými totalitními systémy. Intro "Echoes of Opression" je narvané diktátorskými úryvky, což se k dané muzice vždy dobře hodí. V případě Moraváků se ale klasicky zriffovaný thrash (s jasným odkazem k Metallice) člení o heavymetalové zpěvy (v čemž zase slyšíme podobnost s tuzemskou Exorcizphobií). Vokální úroveň je nicméně nutné označit za pomyslně nejslabší článek moravského řetězu, hudbě by více slušel ostřejší, případně úplně jiný výraz. Instrumentální stránka oproti tomu umí být velmi přitažlivá, do nájezdových ploch jsou vsazeny agresivní kytarové motivy, pružné změny temp, ale také odlehčené sekvence a nápaditá sóla, to vše zabaleno v perfektní zvukové produkci. Jako vrchol EP volím pecku "When Worlds Collide" s neodolatelným thrash´n´rollovým riffem, a závěrečný kousek "Behind Barbed Wire", do jehož technické hry vstoupí ostré slokové fráze, ve kterých zpěvák přece jenom přibrousí hlasivky, dále skandovaný refrén a libé melodické sólo. Tahle parta znamená nemalý příslib pro českou thrashmetalovou scénu, nezbývá než doufat, že se klukům brzy podaří najít nějaké schopné kumpány do sestavy.
6/10
YouTube ukázka - Behind Barbed Wire

SONIC STORM - Keys to Your Ruin
Malta je sice nejmenším státem Evropské unie, to ale neznamená, že v tamním podhoubí nebují thrashmetalová scéna. Jedním z nejviditelnějších výrůstků je banda Sonic Storm, která na začátku prosince vyrukovala s debutem "Keys to Your Ruin". Čtveřice Malťanů hraje staromilsky pojatý styl, který nevybočuje z řady, přesto vládne určitým podílem přitažlivosti. Je to hlavně díky zvuku, jehož měkká srozumitelnost řeže jako cirkulárka, od které odlétávají jiskry žhavých thrashových riffů. Struktura skladeb je prostá a jasná jako kapka krve po bodnutí šípkového trnu. Krátké nástupy, jejichž cílem je zvýraznění rytmického kalupu, který přijde v každé z osmi plnohodnotných skladeb. Tyto momenty jsou skutečně silně chytlavé, ačkoli většinou vyprchají stejně rychle, jak přijdou. Záchranou brzdu před cestou do hudební propasti tvoří opětovné kumulační náběry divokých ploch, stejně jako drobnosti, jako jsou nečekaně líbivá melodická sóla ("Dance of the Dead"). Mezi hudební špeky patří úvodní jízda "Bullet Train", "Enemy of the State" s příchutí nedávné desky Sadus, případně koncertní tutovka "Into the Pit" (nejde o cover Testament, přesto lze styčné body s danou kapelou nalézt). Síla Sonic Storm vězí v urputnosti a zároveň schopnosti podat staré postupy s patřičnou věrností. Pro old-school thrashery celkem jasná záležitost.
6/10
YouTube ukázka - Bullet Train

LORD KLÖFELIN - Lord Klöfelin
"Bring Satanism Back to Black Metal". Dvojice hudebníků z nové ruské smečky Lord Klöfelin má o současných nedostatcích "nejzlejšího" metalového žánru jasno, jak napovídá název úvodního songu z jejich eponymního EP. Odzpíváno je to sice v ruštině, díky přesně posazenému frázování a také dostatečné repetici zní refrénové zaříkání srozumitelně úplně pro všechny. Jenže to má háček, tato profánní "modlitba" je ve skutečnosti prezentována v jiném, nežli čistě blackmetalovém žánru. Zarputilí satanisté "norského typu" uspokojeni nebudou, zbytek posluchačů, kteří holdují blackened thrashi s výrazným podílem rock´n´rollu (a neberou se tolik vážně), už si na své stoprocentně přijde. Tuhle kacířskou záležitost má totiž na svědomí dvojice velmi schopných hudebníků a producentů. Zvuk je jako z digitálního marcipánu, žádný old school nečekejme. Zpěvák s přezdívkou Count Glass má naprosto přesný a hlavně chytlavý stylový hrdelní odstín. Po úvodním nátisku přijde na řadu ještě chytlavější kousek "From Mordor With Love", ve kterém Rusové projeví oblibu thrashmetalového žánru a hravých punkových postupů (solitérní výstup rytmické sekce dodá skladbě pořádnou dynamiku). Ve stopě "Bend the Knee" pánové k thrashi přihodí archaický heavy metal a šťavnaté chorusové fráze. Skladby mají pořádný odpich, pod temnou krustou neustále prosakuje touha hudebníků po zábavě, zpěv v ruštině k danému stylu překvapivě sedne, a protože povedený dojem nepokazí ani závěrečné dva hříchy "Dick Pic Fail" a "Unsafe Sex" (ten patří dokonce na vrchol celé nahrávky), je nutné o debutovém EP Lorda Klöfelina referovat jako o výtečném blackened-thrashovém díle.
7,5/10
YouTube ukázka - celé EP

Petr Štěpnička             


AFFECTED

FB AFFECTED

Seznam skladeb:
1. Echoes of Opression
2. Forever a Slave
3. When Worlds Collide
4. S.I.T.
5. Behind Barbed Wire

Sestava:
Miroslav Illek - zpěv, kytara
Filip Formann - kytara
Ondřej Kadlec - baskytara
Viktor Jaroš - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 19:17
Mix, mastering: Zdeněk Ondráček
Země: Česká republika
Žánr: thrash/heavy metal

Diskografie:
2021 - Affected
2023 - Forever a Slave (EP)

--------------------------------------------------------------

SONIC STORM

FB SONIC STORM

Seznam skladeb:
1. Fog of War
2. Bullet Train
3. No More Lies
4. Web of Corruption
5. Enemy of the State
6. Dance of the Dead
7. Into the Pit
8. Keys to Your Ruin
9. Unleash the Rats
10. Rising out of the Ashes

Sestava:
Francesco Degabriele - zpěv, kytara
Miguel Ángel Sarmiento - kytara
Karl Friggieri - baskytara
Paul Formosa - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 42:15
Mix, mastering: Peter Grech
Země: Malta
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2023 - Keys to Your Ruin

--------------------------------------------------------------

LORD KLÖFELIN

Seznam skladeb:
1. Bring satanism back to black metal (Верните сатанизм black metal)
2. From Mordor with love (Из Мордора с любовью)
3. Bend the knee (Преклони колено)
4. Dick pic fail (Дикпик фиаско)
5. Unsafe sex (Опасный секс)

Sestava:
Count Glass — zpěv
Landowner Kiriedov — kytara, baskytara, bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 13:12
Mix, mastering, produkce: Lord Klöfelin
Země: Rusko
Žánr: blackened thrash metal

Diskografie:
2023 - Lord Klöfelin (EP)

Související články - Thrashmetalové novinky roku 2023


Vydáno: 17.12.2023
Přečteno: 581x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0861 sekund.