PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GILLAN - Double Trouble

Pro Gillan nastala v létě 1981 velice složitá a prekérní situace. Čekala ji událost sezóny, s legendárními kapelami Kinks a Budgie se měli stát hlavními hvězdami třídenního srpnového festivalu v Readingu, ovšem bez kytaristy to bylo jaksi složité. Bernie Tormé, který kapelu opustil po turné v Německu kvůli nedostatečnému finančnímu ocenění, na které nadávala celá kapela, byl natolik důležitým hráčem, jenž všem třem deskám dal nezaměnitelné charisma, že se kapele zdálo nemožné jej nahradit. Jednat musela rychle, termín Readingu se blížil a nebylo možné jej ignorovat. Horečné pátrání po novém kytaristovi přineslo ovoce, Gillanův management objevil v heavymetalové partě White Spirit čtyřiadvacetiletého Janicka Gerse, který se ukázal být vhodným nástupcem Bernieho Tormé, ačkoliv byl kytaristou zcela jiného typu.

Byl natolik schopný, že se naučil v rychlosti celý repertoár Gillan i nové věci, které se měly objevit na dalším albu, jež si vydavatelská firma po úspěchu „Future Shock“ žádala velmi rychle. Doba letěla překotně a zaspat ji o jediný týden se rovnalo ztrátě kreditu. Úspěch vystoupení v Readingu byl nepřehlédnutelný, i když zpěváka namíchla britská média, která referovala o rok starém vystoupení Whitesnake Davida Coverdale na téže akci, jako o koncertu, který Gillana strčil do kapely. Řevnivost mezi bývalými členy Deep Purple byla velká, i když se traduje, že na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let zakopali Ian Gillan a Ritchie Blackmore válečnou sekyru a Blackmore Gillanovi nabídl pěvecký post v Rainbow. Nakolik je tato historka pravdivá se asi nikdy zcela přesně nezjistí…

Gillan s Gersem v sestavě a s úspěchem z Readingu nastoupili v září 1981 do studia, aby dodělali desku, která měla navázat na předchozí úspěchy. Už při její tvorbě bylo jasné, že bude jiná, Tormého neurvalý styl chyběl, stejně jako jeho skladatelský potenciál, proto se ke slovu dostal znovu klávesista Colin Towns, který byl důležitým autorem prvních dvou alb „Gillan“ a „Mr. Universe“. S tím kapela začala opouštět přítulnost k heavy metalu a garážovému pojetí a její hudba se měla stát hardrockovější a mnohem vyšlechtěnější. I když doba velela být nejmetalovější a Gillan si uvědomoval svůj dávný vliv na celou subkulturu, album „Double Trouble“ jde na jednu stranu proti proudu času do hardrockových sedmdesátých let, na stranu druhou pošilhává po dění v Americe, kde v kralovaly Foreigner, Journey, Toto či Survivor.

„Když jsem album poprvé slyšel v autě, měl jsem chuť ho okamžitě vyhodit z okna. Zvuk byl tak uhlazený, že jsme to prostě nebyli my,“ svěřil se Gillan a tím popsal charakter desky. Tak ostrý odsudek si „Double Trouble“ v žádném případě nezaslouží. Návratem Townse jako autora skladeb jako kdyby se Gillan vrátila forma z časů „Mr. Universe“ a připravili skoro až epicky znějící hardrockovou desku, kterou čas zařadil s „Mr Universe“ na vrchol tvorby této party. Ačkoliv se začíná pozvolna, s klasicky hardrockovými „I`ll Rip Your Spine Out“ a „Restless“, které dávají vzpomenout na někdejší tvorbu Deep Purple a Gillan v nich zní jako z období „Fireball“, „Men Of War“ je epický skvost, který v sobě mísí skoro až artockovou noblesu a heavymetalovou dramatičnost.

Vrcholným okamžikem jsou i „Sunbeam“ (jediný autorský vklad Janicka Gerse“) a „Nightmare", ve které si kapela pohrává s AOR a americkým pojetím hardrocku, což je s energickým Gillanovým vokálem netradiční zážitek. „Hadely Bop Bop“ představuje jediné místo, které lze brát jako vyloženě zbytečné. S „Life Goes On“ se kapela vrací k vysokému standardu, znovu s decentím pošilháváním po Americe, a desetiminutová „Born To Kill“ v sobě koncentruje to nejlepší z celé tvorby Gillan, je rozmáchlým dramatickým kusem, který navazuje na perly „Fighting Man“, „On The Rocks“ či „Mr. Universe“. Osmiskladbovou kolekci doplňuje záznam z vystoupení v Readingu, který představuje největší triumf pětileté kariéry kapely. Ukazuje ale také rozdílnost obou kytaristů Tormého a Gerse, Tormé je na živé části alba „Double Trouble“ zastoupen jedinou skladbou (z londýnského Rainbow Theatre z března 1981) a je jasně znát, že oproti Gersovi zaujímal při živém hraní punkovější přístup, na rozdíl od tradicionalisticky založeného Janicka. Z jeho přístupu, ač v Readingu hrál Tormého věci, je stále cítit jakási noblesa, ač je místy na úkor živelné energie.

Přestože Gers v roce 1981 zachránil Gillan existenci, fanoušci „Double Trouble“ přijali vlažně. Možná jim chyběl Tormé, jenž byl vedle principála nejviditelnějším členem souboru, možná vadil příklon k jemnějšímu materiálu. Čas ovšem z desky udělal důležitou část diskografie Gillan. Nepsala rockové dějiny, proto ji můžeme zařadit mezi velmi nedoceněná díla.

Jan Skala             


www.gillan.com

YouTube ukázka - Men Of War

Seznam skladeb:
1. I`ll Rip Your Spine Out
2. Restless
3. Men Of War
4. Sunbeam
5. Nightmare
6. Hadely Bop Pop
7. Life Goes On
8. Born To Kill
9. No Laughing In Heaven (live)
10. No Easy Way (live)
11. Trouble (live)
12. Mutually Assured Destruction (live)
13. If You Believe Me (live)
14. New Orleans (live)

Sestava:
Ian Gillan - zpěv
Janick Gers - kytara
John McCoy - baskytara
Colin Towns - klávesy
Mick Underwood - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 1:17:06
Label: Virgin
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1978 - Gillan
1979 - Mr. Universe
1980 - Glory Road
1981 - Future Shock
1981 - Double Trouble
1982 - Magic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.12.2023
Přečteno: 476x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Gillan RainbowV knihe Černý...20. 12. 2023 12:28 J.A.N.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08627 sekund.