PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRADLE OF FILTH - Cruelty and the Beast

Cradle of Filth jsou ideální kapelou pro (post)puberťáky. Pokud někdo dospíval v devadesátých letech a nevadil mu metal s drsnějším zpěvem, jen těžko mohl tuhle partu minout. Kapela lákala už svými obaly, na třetí plnohodnotné studiovce to např. byla žena koupající se v krvi, což na někoho mohlo mít až takový vliv, že se posléze dal do čtení románu Čachtická paní. Hraběnka, která aplikuje anti-aging formou zabíjení panen a čachtání se v jejich krvi? Pro puberťáka nesmírně atraktivní téma! K zahození samozřejmě nebyl ani soundtrack, jenž danou problematiku doprovázel a ve své kvalitě jenom potvrdil vysokou formu britské smečky.

Kapela, nově rozrostlá o druhého kytaristu Giana, se vydala na cestu, která měla potvrdit její vzrůstající pozici. Principál Dani Filth, který v mezičase vstoupil do stavu manželského, se nikdy netajil touhou oslovit celosvětové publikum, a prostředkem k tomuto cíli se mělo stát album s titulem "Cruelty and the Beast", jež pod štítem labelu Music for Nations vyšlo v dubnu roku 1998. S ohledem na ideální a obdivovaný hudební profil, k jehož objevení došlo v předešlých letech, nebylo nutné otravovat s jakýmkoli skladatelským progresem. Zavedené vzorce se jenom musely upevnit a okrášlit novými, pokud možno co nejchytlavějšími autorskými ornamenty.

Temné symfonické intro "Once upon Atrocity" bylo nutností, jeho obsah ale sám o sobě mnoho nesdělil. Smysl mu dodal až nástup úvodní skladby "Thirteen Autumns and a Widow", kdy do sebe přechodové plochy výborně zapadly. Jde o typickou záležitost tohoto alba. Hudební motivy, přestože je jich opět nebývalé množství (některým jiným kapelám by to vystačilo na celou kariéru), si vycházejí vstříc a nezaclánějí jeden druhému. Stejně tak ale obstojí samy o sobě a z celkového pohledu slouží jako důkaz, že většina toho, na co autorský tým Daniho Filtha v devadesátkách a na přelomu milénia sáhl, se měnilo v metalové zlato.

Přitom začalo být čím dál více zřejmé, že jde jenom o zábavu. Sice pro někoho drsnou a nepřijatelnou, ale pořád jenom zábavu s určitou snahou šokovat náboženské a jiné puritány (viz např. trička s Ježíšem, které Dani navrhoval ve firmě Vamperotica). Jako čistý black už hudbu Cradle Of Filth nemohl ocejchovat nikdo, a pokud ano, bylo lepší před danou škatuli přidat slůvko "pseudo" nebo alespoň "melo". V první řadě šlo o velkolepou hororovou show, kterou však do temné pohádkové roviny překlápěly melodické pasáže a klávesové rejstříky (tentokrát z dílny dalšího novice s přezdívkou Lester). Perfekcionismu bylo opět dosaženo na vokální úrovni, vysokooktávový mimozemský skřek se doplňuje s hlubokým mumláním a nezbytnými ženskými zpěvy. Na albu mimoto zaslechneme naraci polské herečky Ingrid Pitt, kterou si Dani vybral na základě jejího výkonu ve filmu "Countess Dracula", kde hrála Alžbětu Báthoryovou, jinými slovy Čachtickou paní.

V paměti je stejně tak usazen mluvený vstup skladby "Cruelty Brought Thee Orchids" ("Hear me now! All crimes should be treasured, if they bring thee pleasure somehow!"), na který se napojí tklivý melodický motiv a tajemně vstupující klávesy. Kapela dále pracuje s kontrastní strategií tlumené instrumentace a ostrých metalových úseků, z nichž ten s thrashovým nábojem platí za vrchol celé skladby. V kusu "Beneath the Howling Stars" upoutá taneček kytar s klávesami, stejně jako náladotvorný šepot na pozadí dramatických varhanních kulis. Vícežánrovost zajistí heavy-speedové prvky skladby "Desire in Violent Overture" a HC-punková energie songu "The Twisted Nails of Faith". Také prolínání jednotlivých stylů probíhá v jemné symbióze a dopuje muziku příjemně rozmanitými chutěmi.

Pomyslným vrcholem nahrávky může být závěrečná stopa "Lustmord and Wargasm (The Lick of Carnivorous Winds)", která sází jeden atraktivní úsek za druhým a ve své podstatě znamená předzvěst věcí budoucích. Jakkoli se první alba Cradle Of Filth povedla, to nejlepší mělo teprve přijít. V následujících dvou letech, kdy nejprve vyšlo skvostné EP "From the Cradle to Enslave", a poté světlo světa spatřilo božské a vrcholné dílo "Midian", se kapela dotkla svého tvůrčího zenitu a ovládla i ty kouty zeměkoule, které zůstaly po albu "Cruelty of the Beast" nedotčeny.

Petr Štěpnička             


www.cradleoffilth.com

YouTube ukázka - Lustmord and Wargasm (The Lick of Carnivorous Winds)

Seznam skladeb:
1. Once upon Atrocity
2. Thirteen Autumns and a Widow
3. Cruelty Brought Thee Orchids
4. Beneath the Howling Stars
5. Venus in Fear
6. Desire in Violent Overture
7. The Twisted Nails of Faith
8. Bathory Aria (I. Benighted like Usher / II. A Murder of Ravens in Fugue / III. Eyes That Witnessed Madness)
9. Portrait of the Dead Countess
10. Lustmord and Wargasm (The Lick of Carnivorous Winds)

Sestava:
Dani Filth – zpěv
Stuart Anstis – kytara
Gian Pyres – kytara
Robin Graves – baskytara
Lecter – klávesy
Nicholas Barker – bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 58:47
Produkce: Jan Peter Genkel a Cradle of Filth
Label: Music for Nations
Země: Velká Británie
Žánr: symfonický meloblack

Diskografie:
1994 - The Principle Of Evil Made Flesh
1996 - Dusk... and Her Embrace
1998 - Cruelty And The Beast
2000 - Midian
2003 - Damnation And A Day
2004 - Nymphetamine
2006 - Thornography
2008 - Godspeed Of The Devils Thunder
2010 - Darkly, Darkly Venus Aversa
2012 – The Manticore And Other Horrors
2015 - Hammer Of The Witches
2016 - Dusk... and Her Embrace - The Original Sin
2017 - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
2021 - Existence Is Futile

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.01.2024
Přečteno: 1646x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pán autor,...25. 01. 2024 13:34 Demonick
Závěr devadesátekPoslední deska COF...25. 01. 2024 6:23 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08834 sekund.