CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRADLE OF FILTH - Midian

Recenzi alba "Midian" nelze začít jinak, nežli zmínkou o EP "From the Cradle to Enslave", které vyšlo přesně o rok dřív. Přestože se kapela tradičně nacházela v nestabilní personální pozici, dokázala nahrávat mistrovské skladby. Titulní kousek EP patří mezi vrcholné momenty historie Cradle Of Filth, včetně (necenzurovaného) videoklipu, který dodnes působí velmi znepokojivým dojmem. Jedná se o výtečnou mini-nahrávku s dvojicí osobitě zpracovaných coversongů (které jsou lepší než originály) a jedním dokonalým remixem. Pokud se někdo náhodou seznamuje s tvorbou Britů, toto EP nesmí minout. Stejně jako navazující album...

Nejprve několik základních údajů: před tvorbou čtvrté regulérní studiovky došlo na další hýbání sestavou. Bicmena Nicholase Barkera nahradil Adrian Erlandsson z At the Gates, na pozici černobílých klapek si prohodili místo klávesáci z Anathemy (nyní Martin Powell), a jedné z šestistunek se opětovně chopil Paul Allender, který s kapelou stvořil památný debut a poté trochu unáhleně odešel. Důležitou postavou v pozadí se stal spisovatel Clive Barker a jeho kniha "Cabal", respektive film "Nightbreed". Obě díla se stala předlouhou pro částečný koncept mileniálového alba, přičemž herec Doug Bradley zde účinkuje v roli vypravěče (Bradley se proslavil především díky roli Pinheada v hororové sérii Hellraiser). Pak zde máme krátké narativní vystoupení Filthovy ženy Toni King, cellistu Andyho Nicea a dvojici zpěvaček Sarah Jezabel Deva a Mika Lindberg. Vše dohromady - včetně velmi slušné produkce od Johna Fryera - dalo vzniknout jedinečnému a dodnes strhujícímu albu s názvem "Midian".

Šepot znějící v intru "At the Gates of Midian" nevěstí nic dobrého. Dochází k rychlé eliminaci útlocitných posluchačů, tohle nebude muzika pro slabé povahy. Alespoň takový dojem chce kapela vyvolat a zřejmě se touto strategií náramně baví. Hudebníci ale brzy přispěchají s epicky pojatým symfoničnem, jehož vstřícná energie potvrdí, že ve skutečnosti nebude tak zle. S nástupem skladby "Ctulhu Dawn" (textově odkazující na Lovecraftův vesmír) se začne odvíjet velkolepé dobrodružství, které plynule navazuje na předešlá alba, v konečném tvaru se ale jednotlivé parametry daří vyladit v lepší a o kousek chytlavější hudební model, jenž se zcela přirozeně dožaduje naší pozornosti.

Deska funguje jako homogenní celek plný překvapivých zvratů, rozmanitých nálad, akčních riffových sekvencí, melancholické romantiky, a zároveň si uchovává (na rozdíl od dalších alb) auru smyslné gotické tajuplnosti. Zůstává propojení nepříjemné hororové atmosféry a okolností, jichž bychom většinou nechtěli být přímými účastníky, a zároveň lechtivé přitažlivosti, která vábí čímsi zapovězeným a vzrušujícím. Tento mix se v případě čtvrté řadovky stal natolik oblíbený, že byl dokonce protáčen na některých rockových televizních stanicích, a to ve formě videoklipu ke skladbě "Her Ghost in the Fog".

Tato kompozice se skutečně povedla, bylo by ale zavádějící napsat, že patří mezi nejlepší písně, jelikož playlist je podobně výtečnými kousky doslova napěchován. Jeho úvodní dvě třetiny nedají vydechnout, závěrečná část startující temným zaříkáváním "Satanic Mantra" už ve svém napětí poleví, což je ale více zaviněno hodinovou délkou nahrávky, nežli faktickou kvalitou finálních skladeb. Cradle Of Filth zkrátka šla karta a povedlo se jim vše, na co sáhli. Na albu "Midian" je nutné žasnout nad organickým propojením nadžánrových ploch, do kterých jsou vsazeny intenzivní a mimořádně rozmanité vokály. Dani Filth předvádí dokonalý výkon, stejně tak hostující zpěvačky, které na scénu vstupují příjemně často a vždy na přesně padnoucích místech. Démonické hudební laškování se na čtvrté studiovce Krejdlů stává nejsrozumitelnější v celé jejich historii, o nějaké podbízivé komercionalizaci ale vzhledem k žánru nemůže být řeč. Tohle nikdy nebude muzika pro davy, kdo však jednou okusí a pozná, většinou nechce jinak. A pro album "Midian" to platí v míře dvojnásobné.

Petr Štěpnička             


www.cradleoffilth.com

YouTube ukázka - Her Ghost in the Fog

Seznam skladeb:
1. At the Gates of Midian
2. Cthulhu Dawn
3. Saffrons Curse
4. Death Magick for Adepts
5. Lord Abortion
6. Amor e Morte
7. Creatures That Kissed in Cold Mirrors
8. Her Ghost in the Fog
9. Satanic Mantra
10. Tearing the Veil from Grace
11. Tortured Soul Asylum

Sestava:
Dani Filth – zpěv
Paul Allender – kytara
Gian Pyres – kytara
Robin Graves – baskytara
Martin Powell – klávesy
Adrian Erlandsson – bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 58:59
Produkce: John Fryer
Label: Music for Nations
Země: Velká Británie
Žánr: melodický symfo-dark metal

Diskografie:
1994 - The Principle Of Evil Made Flesh
1996 - Dusk... and Her Embrace
1998 - Cruelty And The Beast
2000 - Midian
2003 - Damnation And A Day
2004 - Nymphetamine
2006 - Thornography
2008 - Godspeed Of The Devils Thunder
2010 - Darkly, Darkly Venus Aversa
2012 – The Manticore And Other Horrors
2015 - Hammer Of The Witches
2016 - Dusk... and Her Embrace - The Original Sin
2017 - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
2021 - Existence Is Futile

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.02.2024
Přečteno: 1832x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Midian je skvělej!První album od...1. 02. 2024 19:24 Daniela
VrcholNejlepší deska...1. 02. 2024 6:45 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09828 sekund.