NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DYECREST - Once I Had A Heart

Je melancholie skutečně signifikantním znakem pro Finy? Soudě podle čtvrtého alba heavy / power sexteta Dyecrest, jehož název „Once I Had A Heart“ také leccos naznačuje, na tom něco bude. Ne že by posmutnělost byla hlavním pocitem desky, nebo že by byla všudypřítomná, ale Dyecrest s ní umí účelně pracovat a v melodicky agresivní (či agresivně melodické) nahrávce hraje docela důležitou roli. A jelikož je album věnováno památce vloni zemřelého zpěváka Kimmo Bloma, který s kapelou nazpíval jedno album a na „Once I Had A Heart“ je ještě podepsán pod třemi písněmi, je pochopitelné, že emotivnost z desky intenzivně dýchá.

Neboť Dyecrest nabídnou celou škálu emocí, není divu, že „Once I Had A Heart“ je hodně pestrá deska – chvíli můžete mít pocit, že zpěvák Mikael Salo (jeho komentář o tom, že album nahrával v nejtěžších chvílích svého života také možno připočítat mezi elementy celkového vyznění desky), který se může opřít o hodně silné sbory, by nejvíc ze všeho chtěl mít za kámoše elegána Georga Neuhausera, od kterého by by pro svůj čistý a jasný hlas určitě nějakou finesu mohl odkoukat, chvíli můžete mít dojem, že ten chlap má v ruce kyj a jde si s někým vyřídit pár nehezkých účtů, chvíli se zdá, že to Mikael neměl v životě zrovna lehké, a má potřebu si postěžovat, chvíli se tváří jako někdo, kdo dovedně ukrývá nějaká tajemství a ví, jak posluchače příjemně napnout, než mu z nich něco odhalí. Co je důležité, kapela ví, jak Mikaelovu vokální hru zvýraznit, podtrhnout, a ví, jak zvrátit (alespoň na moment) charakter skladeb, aby to neznělo násilně. Hranice v devíti skladbách, v nichž se Dyecrest pohybují, by šlo vytyčit na straně jedné pomocí hrubě vzteklé „Read my Mind“ (i klávesy mohou být solidně agresivní nástroj…), která se krásně melodicky sklouzne v refrénu, na straně druhé pomocí piánovky „Fire From Your World“, která hodně těží i z tklivé sólové kytary a v závěru rozpoutá výraznou emotivní bouři. K velmi silné a hlavně soudržné kolekci (což při celkové pestrosti svědčí o autorské obratnosti Dyecrest) kapela přidala ještě tři bonusy – ve dvou z nich vrací do roku 2005 k albu „This Is My World“, nazpívanému Blomem, které v nové verzi jsou určitým obrazem toho, že Dyecrest si drží svůj styl, ale autorsky jsou přece jen aktuálně obratnější.

Ještě před tím, než „Once I Had A Heart“ stačilo spatřit světlo světa, cesty Mikaela Sala a kapely se rozešly. Dyecrest stojí před novou výzvou – mikrofonu se ujala zpěvačka Heidie Aaltonen, což nepochybně bude mít velký vliv na celkový výraz kapely. Obzvlášť proto, že díky „Once I Had a Heart“ je laťka nasazená hodně vysoko.

Savapip             


FB DYECREST

YouTube ukázka - Read My Mind

Seznam skladeb:
1. Sacred Sleep
2. Man Made God
3. Once I Had a Heart
4. Oathkeeper
5. Face the Light
6. Read My Mind
7. Colder
8. The Final Act
9. Fire from Your World

Sestava:
Mikael Salo - zpěv
Henri Arola - kytara
Matti Pasanen - kytara
Pirkka Ohlis - kytara, klávesy
Jukka Matilainen - baskytara
Wytas Lemke - klávesy
Niko Takala - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 43:54
Label: Rockshots Records
Země: Finsko

Diskografie:
2004 - The Way of Pain
2005 - This Is My World
2018 - Are You Not Entertained?
2023 - Once I Had a Heart

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.12.2023
Přečteno: 337x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09074 sekund.