NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WINTERHORDE - Neptunian

Izraelští metalisté Winterhorde jsou na scéně už pěknou řádku let, ale albovou plodností příliš neoplývají. Do letošního podzimu měli na kontě pouhé tři dlouhohrající desky. Minulá „Maestro“ vyšla před sedmi lety a byla vynikající. Winterhorde přišli s tajemnou nahrávkou, která působila až filmově. Hudební příběh přinesl pestrý mix black metalu, symfo metalu, gotiky, doomu či progu. Deska měla i českou stopu. Krom částečného nahrávání u nás na ní můžete slyšet hlas například Jiřího „Big Bosse“ Valtera. Dost dobrých důvodů k tomu, těšit se na novinku.

„Neptunian“ obsahuje více než padesát minut muziky a devět skladeb. Žádná velká hudební revoluce se u kapely nestala a v nových skladbách ji bezpečně poznáte. Přesto je oproti opulentnímu, výpravnému a avantgardnímu „Maestru“ novinka někde jinde - je přímočařejší i trochu tvrdší.

„Amphibia“ se poměrně dlouho rozehrává, ale pěkně buduje atmosféru, v níž čekáte něco velkolepého. A pak se rozezní blast beaty. Symfoničnost však zůstává a stejně tak zvuk trumpety. Teprve po dvou a půl minutách se ozve zpěv, respektive growl. Ten je svým zabarvením blíže black metalovému projevu. Samozřejmě nechybí střídání s čistým zpěvem nebo se sbory. Zajímavé je rovněž zakomponování zvuků pobřeží, v pozadí slyšíte křik racků. Titulní „Neptunian (As Trident Strikes the Ice)“ se veze na vlně blast beatů a melodického black metalu. Skladbě dominuje silná a chytlavá kytarová melodie. Větší orientace na černý subžánr je patrná na celém albu a platí to i pro „Angles In Disguise“, ve které hostuje Kobi Farhi z Orphaned Land. Nejdelší písní kolekce je devítiminutová „Alone in Ocean“. Stylem nijak zásadně nevybočuje. Winterhorde dlouhé skladby umí, metalové momenty se střídají s prog rockovými pasážemi, důraz je kladen na sbory a melodie. Song skrývá i poměrně dlouhou instrumentální pasáž a i přes svou délku uteče velmi rychle. Mezi devíti stopami na desce je i minutová mezihra „Ascension“, která uklidní atmosféru a připraví posluchače na závěr alba. „A Harvester Of Stars“ disponuje silnou, ale velmi smutnou atmosférou. S tou pomáhá i hostující hlas Davidaviho Doleva (Seventh Station, Omb). Krásně členitá a progresivní skladba, která je jedna z nejzábavnějších na albu. „With Bare Hand Against The Storm“ představuje epický závěr. Song se velmi pomalu rozjíždí, instrumentace je natolik skvělá, že začátek skladby je nejpůsobivější na celé písni. Prog, doom, black, to vše v jednom, okořeněné jemnou symfoničností. Skladba je z velké části instrumentální, a zpěv v ní ani nebudete očekávat.

„Neptunian“ je výborná deska, která navazuje na dosavadní tvorbu Winterhorde. Je více orientována na melodický black metal než minulý počin. Nechybí progresivní prvky, špetka doomu, symfoničnost, hromada melodií a to vše se silnou atmosférou. Album je oproti „Maestro“ více sevřené, což je na jednu stranu fajn, na stranu druhou se místy dostaví dojem, že si jsou skladby dost podobné. „Maestro“ bylo pestřejší a o něco zábavnější. „Neptunian“ nabídne hodně sypaček, ale ty jsou často v takřka totožném tempu. Výborné album, jen laťka od minula byla nastavená až příliš vysoko. Kdo má rád jemnější black metal s přesahy do dalších žánrů a s hromadou melodií by neměl váhat a Winterhorde dát šanci.

Tomáš Marton             


FB WINTERHORDE

YouTube ukázka - The Spirit Of Freedom

Seznam skladeb:
1. Amphibia 2. Neptunian (As Trident strikes the Ice)
3. Angels in Disguise
4. The Spirit of Freedom
5. Alone in the Ocean
6. The Garden
7. Ascension
8. A Harvester of Stars
9. With bare Hands against the Storm

Sestava:
Zed Destructive - zpěv
Yoni Oren– zpěv
Moshe Benofel– kytara
Omer Naveh – kytara
Sascha Latman - baskytara
Oleg Rubanov – klávesy
Alex Zaitsev - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 53:26
Label: Noble Demon
Země: Izrael
Žánr: Progresivní/melodický/black metal

Diskografie:
2006 - Nebula
2010 - Underwatermoon
2016 - Maestro
2023 - Neptunian

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.01.2024
Přečteno: 386x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08599 sekund.