NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVERDAWN - Venera

Kterýsi z hlavounů firmy Frontiers prý měl na adresu kapely Everdawn prohlásit, že se jedná o nejlepší novou symfo-metalovou kapelu ze severní Ameriky. Znáte tyhle řeči zástupců labelů, ale pomineme-li maličkost, že zpěvačka Alina Gavrilenko a klávesák Boris Zaks (oba hrají v Everdawn dost podstatnou roli) mají ruskou národnost, čímž trošku nabourávají severoamerickou příslušnost, nemusela by úvodní hláška být úplně mimo realitu. O tom, že to tomuto uskupení může fungovat, dobře vypovídalo debutové album „Cleopatra“, které zároveň zdůraznilo fakt, jakým pokladem pro kapelu je Alina Gavrilenko, protože posun, jenž kapela udělala od eponymního alba Midnight Eternal, z nichž se drtivá většina kapely přesunula do Everdawn, byl mílový. To byl ještě členem kapely Mark Lepond (Symphony X, Death Dealer, Silent Assassins…), který však z důvodu vytížení v jiných kapelách je již pouze aktivním mentorem, který v případě potřeby nešetří radami a pomocí, ale v žádném případě nehrozí, že by jeho neúčast měla jakékoliv následky.

Hlavní kouzlo Everdawn stojí na několika pilířích – kapela hodně těží z výborných melodických nápadů, z přirozeně civilního přístupu, v němž se vyhýbá přeplácanosti, či zbytečné afektovanosti a v mnoha momentech působí až bezprostředně písničkářsky. To úzce souvisí s Alinou, která poletuje nahoru i dolů a v žádné poloze nemáte pocit, že by její zpěv zněl nuceně, upracovaně, či násilně, ve výškách je suverénní, v nižších polohách smyslná. Everdawn se nebojí ani ostřejšího a důraznějšího výrazu, tam, kde jiné žánrové kapely hrají za každou cenu na jemnost a romantiku, tam se Everdawn nebojí kousnout, dravost je prakticky neopouští, deska má ohromný drive a dojde-li na romantiku, zase z ní čiší přirozenost a uvěřitelnost.

Když už začnete mít dojem, že Everdawn ohromně svědčí taktika kratších skladeb, v nichž kapela využije bez rozmělňování svoji nápaditost, což udržuje velmi čerstvou atmosféru (bavíme se o dvanácti povedených položkách, ve kterých kapela jen třikrát překročí čtyři minuty) přijde výpravné potvrzení autorské rafinovanosti – do úvodu téměř třináctiminutové suity „Truer Words Ever Spoken“ možná promluvilo společné turné s Michaelem Schenkerem, v proměnlivé skladbě dojde nejen na zdůraznění silné žárové formy, ale i na zasněné sólo akustické kytary, etnické příchutě, bohatou instrumentální bouři, úžasně uvolněnou poťouchle hravou pasáž i moderní vlivy, a vše drží stoprocentně pohromadě. Everdawn mají prostě pro každého něco.

Dodávat, že působivá je i obálka (Zsofia Dankova) a povedený zvuk (Jacob Hansen) je asi zbytečné, když chcete vydat maximálně ambiciózní album, jehož největší síla spočívá v nenucenosti a uvolněnosti, je třeba dotáhnout vše do posledního detailu. A to se Everdawn podařilo.

Savapip             


www.everdawn.org

YouTube ukázka - Century Black

Seznam skladeb:
1. Cassiopeia
2. Century Black
3. Silver Lining
4. Karmic Partner
5. Northern Star
6. Justify the Means
7. The Promise
8. Crimson Dusk and Silver Dawn
9. Venera
10. Orion`s Belt
11. Images Everlasting
12. Samsara
13. Truer Words Ever Spoken
14. Beneath The Well

Sestava:
Alina Gavrilenko - zpěv
Richard Fischer - kytara
Alan D`Angelo - baskytara
Boris Zaks - klávesy
Dan Prestup– bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 1:02:03
Label: Frontiers Records
Země: USA

Diskografie
2021 - Cleopatra
2023 - Venera

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.01.2024
Přečteno: 521x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08921 sekund.