NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOTÖRHEAD - Another Perfect Day

Eddie Clarke stihl s Motörhead odehrát pouze dva koncerty amerického turné, vystoupil pouze v Torontu a New Yorku, ovšem kapela podala na obou vystoupeních hrozný výkon, který byl výsledkem frustrace z celé situace. „Pro zbytek turné jsme museli sehnat rychle náhradu a vybrali jsme si Briana Robertsona, který dřív hrával s Thin Lizzy. Technicky byl lepší kytarista než Eddie, ale do Motörhead se vůbec nehodil,“ popsal stav Lemmy. Robertson měl problém s alkoholem a drogami, což se táhlo už od časů Thin Lizzy, ale alespoň zpočátku to nevypadalo, že by to Lemmymu a jeho spolupracovníkům vadilo, protože Robertsonovy koncertní výkony byly dobré, stejně jako jeho hra, která si v divokosti nezadala nic s Clarkeovou. Jeho angažováním vzniklo unikátní spojení, které se už nikdy v další historii Motörhead nemělo opakovat.

„Už když do Toronta přijel s krátkým sestřihem, obarveným načerveno, říkal jsem si, že to snad bude dobrý parťák,“ uvedl na Robertsonův účet Kilmister. „Ukázalo se ale, že nebude. Jenom nás sral. Byl to jediný člen všech mých kapel, kterému jsem vyhrožoval fyzickým násilím. A on mi vyhrožoval taky. Na všechno chtěl mít smlouvu, vždycky jen na jedno album. Chtěl mít otevřená zadní vrátka, kdyby se Motörhead nevedlo,“ dodal Lemmy. Problémy a odlišný Robertsonův přístup se naplno projevily, když kapela vstoupila do studia. Nejenže brzy zavládla ponorková nemoc pramenící z rozdílnosti povah Kilmistera a Robertsona, ale všechny přítomné doslova vytáčel Brianův přístup k práci. Kytarista trpěl hvězdnými manýry, které si přinesl ještě z časů Thin Lizzy (na něž se v Motörhead nikdy příliš nehrálo) a nahrávací frekvence využíval k vlastním kytarovým předváděčkám, které byly pro výsledek nepoužitelné.

„Nahrávání „Another Perfect Day“ bylo mučení. Brianovi trvalo třeba sedmnáct hodin, než natočil jedinou skladbu,“ zmínil novopečený producent Tony Platt, který v minulosti dělal zvukového inženýra u klasických desek The Rolling Stones, The Who, AC/DC či Led Zeppelin a s Robertsonem se znal z časů Thin Lizzy, kdy kytaristu ještě držel na uzdě Phil Lynott. Při tvorbě „Another Perfect Day ale podlehl vlastní výjimečnosti, možná jen proto, že technicky i hráčsky členy Motörhead převyšoval o level. Na tom, že jeho jediná deska s Motorhead je výborná záležitost, má velký podíl, ovšem hráz, který vyrostla mezi ním a zbytkem kapely byla tak vysoká, že další spolupráce se jevila čím dál více jako nemožná. Tyto problémy z „Another Perfect Day“ cítit nejsou a výsledek, jaký byl předložen v květnu 1983, je v mnoha směrech unikátní. V historii Motörhead se jedná o velmi zajímavou odbočku.

Vliv Robertsona jako jednoho ze spoluautorů alba je velký a je jasně cítit. Brian byl absolutně jiný kytarista než Eddie Clarke, takže ačkoliv „Another Perfect Day“ neslevuje z dřívější energie, je deska kytarově mnohem barvitější a nápaditější, neboť se na ní střetává svět klasických Motörhead s melodikou Thin Lizzy. Přes martýrium, které kapela ve studiu při natáčení podstoupila, se podařilo dát dohromady velmi silné věci, které dokázaly konkurovat velkým hitům z minula, ač vyjadřovací prostředky byly poněkud jiné. To, že se Motörhead vydávají jinou cestou, bylo znát hned z úvodní skladby „Back At The Funny Farm“, která překvapí svou přehledností a čitelností, a pro kapelu představuje vstup do profesionálnější ligy. Silná produkce Tonyho Platta vyšlechtila velmi moderní sound a „Another Perfect Day“ představuje pravděpodobně nejdotaženější album kapely, které mělo všechny předpoklady, aby slavilo velký komerční úspěch.

Mezi skutečně silné věci lze řadit „Back At The Funny Farm“, singlové skvosty „Shine“ a „Dancing On Your Graves“, valivou „One Track Mind“ a svižnou „Marching Off To War“, v níž prim hraje sólující Robertsonova kytara. Je veliká škoda, že spolupráce mezi těmito třemi muzikanty měla tak krátké trvání, jak vidno z „Another Perfect Day“, mohla být velmi plodná a přínosná. Ovšem osobní spory převážily a nepřehlédnutelný byl i fakt, že Robertsona nepřijali skalní fanoušci. Sice uznávali, že jako kytarista se prezentuje skvěle, ovšem jeho image (na pódium chodil v saténových trenýrkách a baletních botách) byla šokující a to byl pádný důvod, který Briana vyhnal z řad kapely. „Hráli jsme v Londýně, koncert pořádali Hell`s Angels. Každý ví, co to je za týpky a Brian vylezl zrovna takhle oblečený na pódium. „Co je to za debila v těch trenýrkách,“ zahučelo publikem. „To je nový kytarista Motörhead.“ „Zabijeme ho!“ Brian ani neví, jak blízko byl fyzické inzultaci. Vážně ho chtěli zabít, já je musel brzdit,“ přiblížil Robbův konec v kapele Lemmy. „Po zbytek turné Brianův styl v oblékní šokoval a přiváděl ke zděšení fanoušky po celé Evropě. Vyčuhoval jako bolavý prst a myslím, že přesně to chtěl. Zoufale se snažil všem dát najevo, že není součástí Motörhead, ale jen záskok,“ dodal Kilmister. Problémy se vyskytly i s Robertsonovým hraním, což byl podle Lemmyho hlavní důvod, proč jej požádali o odchod.

Motörhead se ocitli velmi blízko rozpadu, takřka záhy poté, co se kapela rozešla s Robertsonem a vyhlásila konkurz na nové členy, ohlásil odchod i Phil Taylor. Lemmy v kapele zůstal sám a zvěsti, že s Motörhead už nechce spolupracovat vydavatelská společnost Bronze, nenaznačovaly vůbec nic dobrého. Vše se ale brzy mělo změnit... Robertson se po konci u Motörhead z rockové scény de facto vytratil a v roce 1992 překvapil, když hostoval na EP "Tracks From The Wilderness" britských folkmetalistů Skyclad. V roce 2011 vydal jediné sólové album "Diamonds And Dirt"" a pak se za ním zase zavřela voda.

Jan Skala             


www.imotorhead.com

YouTube ukázka - Shine

Seznam skladeb:
1. Back At The Funny Farm
2. Shine
3. Dancing On Your Grave
4. Rock It
5. OneTrack Mind
6. Another Perfect Day
7. Marching Off To War
8. I Got Mine
9. Tales Of Glory
10. Die You Bastard!

Sestava:
Lemmy Kilmister - zpěv, baskytara
Brian Robertson - kytara
Phil Taylor - bicí

Rok vydání: 1983
Čas: 44:09
Label: Bronze
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/rock n`roll/heavy metal

Diskografie:
1976 - On Parole
1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1980 - Ace Of Spades
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock N`Roll
1991 - 1916
1992 - March Or Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
2000 - We Are Motörhead
2002 - Hammered
2004 - Inferno
2006 - Kiss Of Death
2008 - Motörizer
2010 – The World Is Yours
2013 - Aftershock
2015 - Bad Magic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.02.2024
Přečteno: 871x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DomymuZa mě...17. 03. 2024 19:25 rumcajs
Tip na nejlepší...17. 03. 2024 16:11 Domy
Album......které mě ve...17. 03. 2024 10:39 Kolík
9/10K albu „Another...8. 02. 2024 12:23 rublik05


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09246 sekund.