BLACKRAIN - Hot Rock Time Machine
Až na to, že tohle vůbec nová deska není. Jsou to...

DARKTHRONE - It Beckons Us All
Poslední dobrá deska Darkthrone je Old Star....

VADER - The Ultimate Incantation
Co dodat.... Stálice slušného poctivého death...

VADER - The Ultimate Incantation
Debut jako hrom, bezchybné album!

VADER - The Ultimate Incantation
Vader mají pro mě podobný kultovní status jako CC...

VADER - The Ultimate Incantation
Debut se dočkal nové verze ve formě alba "Dark...

MOTÖRHEAD - Motörizer
Díky, poslední díly se tvořily sice už hůř, ale...

MOTÖRHEAD - Motörizer
Ďakujem za výborný seriál, vďaka ktorému som sa...

VADER - The Ultimate Incantation
Super, konečně se zas můžu těšit na čtvrtky,...

DARKTHRONE - It Beckons Us All
Eternal Hails je perfektní deska. Jedna z jejich...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IONS - Counterintuitive

Pozoruhodné dielo od pozoruhodných autorov Ions, to je ich druhý album „Counterintuitive“ Je dobré a určite aj potrebné povedať, že hovoríme o kapele z Českej republiky. Progresívne poňatie a vnímanie okolitého sveta pomocou nástrojov a harmónií, ktoré z nich dostávajú, je vskutku obdivuhodné. Hráčsky um, ale aj neutíchajúca múza, ktorá z nahrávky srší, je značná a neopísateľná. Ions vypustili do sveta album, ktoré nesie mnoho prívlastkov, a ja neviem, ktoré by som uviedol ako prvé. Jedno viem určite: nie je prvoplánové.

Ions v každej piesni odkryjú niečo iné. Akoby puzzle, ktoré sa pomaly skladajú, a jeden diel po druhom do seba prekrásne zapadajú. Po prvom počutí sa mi zjavili slávnejší kolegovia Pain of Salvation. Cítil som akési umelecké prepojenie a možno aj smerovanie. So zavretými očami by som si trúfol povedať, že Ions by sa technicky mohol pozdávať milovníkom muziky inovátora Stevena Wilsona, alebo Poliakov Riverside. Niekedy mi pripomínajú atmosféru albumu „On a Island“ od Davida Gilmoura. Je tam veľa inšpirácií, ale ani zďaleka nehovorím o nejakej vykrádačke, alebo kopírovaní. Ions sú výsostne originálny a bolo by povrchné porovnávať ich s niekým.

„A Terrible Mistake“ je nádherným mostom do krajiny zvukových zázrakov, ktoré kapela pripravila. „True Friendship“ hopsavou energiou dáva znať, že sa Ions neboja experimentov a tu sa jemne ponášajú na Radiohead, najmä farbou vokálu. Zamiloval som si pieseň „The Same as You“, i keď by som nevedel vybrať jedinú, o ktorej by som povedal, že je najlepšou na albume. Všetky majú svoje čaro a sú jedinečné. Nepodobajú sa na seba, nie sú povrchné a idú pod kožu až po niekoľkých počutiach. A to je dobré, lebo dobrá muzika zreje ako víno a potrebuje čas. A ešte ukážka protipólov - „Constant Feelings“ je predelom v deji a má len dve a pol minúty. Naopak „Out of Sight“ má šesť minút a je výpravnou vecou, ktorej nechýba nič z progresívneho sveta muzikálneho kumštu. V druhej polovici skladby to Ions rozbalí s takou vervou, že mám pocit rozbiehajúceho sa moderne znejúceho metalového žánru. Album sa vo svojom závere ponorí do osem minútovej „Birds of Reminiscence“ ktorá pôsobí až meditatívne. Pieseň „Run“ uzatvára nádherne album, na záver ide úplné bomby a z neba padajú zimomriavky. Nechávam sa unášať, privieram oči, bolo mi skutočne potešením.

Takýto svetový zvuk a produkciu som skutočne neočakával. Perfektne a maximálne profesionálne zvládnutá robota. Rovnako tak aj cover albumu, je nádherný a rovnako tak ako obsah neprvoplánový. Novinka je nádherne vyvážená, cítim z nej aj melanchóliu, ale aj riadny ťah na bránu. Nástroje do seba zapadajú a veľmi sa mi páči vokál, ktorý znie technicky nadrozmerne a dokáže lahodne ukotviť muziku celej kapely. Šialene mi jeho farba pripomína farbu Mariusza Dudu z Riverside. Je to v skutku nádherné prepojenie. Neviem si predstaviť ani len o kúsok inú farbu vokálu, aká je práve na tomto albume.

Novinka Ions je pre všetkých milovníkov kvalitnej muziky. Muziky, ktorá jednoducho nie je na prvú. Je pre milovníkov Pendragon, The Flower Kings, Anathema, ale aj pre fanúšikov Neal Morse a najviac mi evokuje svetové zoskupenie Marillion. Ak si chcete vychutnať kvalitu albumu „Counterintuitive“, dajte mu čas. Garantujem, že sa vám to vráti dvojnásobne. Nemám čo viac dodať, na záver mi napáda iba jedno jediné slovo…

Geniálne!!!

Ján Marton             


FB IONS

YouTube ukázka - A Terrible Mistake

Seznam skladeb:
1. A Terrible Mistake
2. True Friendship
3. Faith
4. The Same as You
5. Constant Feelings
6. Out of Sight
7. Split Character
8. Plinth of Shama
9. Birds of Reminiscence
10. Run

Sestava:
Shorty Lago - zpěv, klávesy
Jakub Tirčo - kytara
Milan Zolota - kytara
Jiří Horák - baskytara
Martin Pisko - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 50:45
Země: Česká republika
Žánr: progresivní rock

Diskografie:
2019 - Ions
2023 - Counterintuitive

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.02.2024
Přečteno: 825x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
IONSŠtyria Slováci, z...7. 02. 2024 15:54 Mayak
Richard Gilmour?...7. 02. 2024 13:36 Quirinus


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10184 sekund.