PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PINK FLOYD - Obscured By Clouds

Rok 1972 byl pro Pink Floyd v mnohém přelomový. Nejenže kapela zahrála pro účely natáčení živé nahrávky (zcela bez diváků) v italských Pompejích, slavném městě, které v dobách starého Říma zničil výbuch Vesuvu, ale začala připravovat také nové album. To mělo navazovat na „Meddle“, ovšem s tím rozdílem, že Pink Floyd jej začali tvořit jako dílo, které mělo posílit zejména komerční stránku a posluchačům nabídnout mnohem přístupnější hudbu než dosud. Přípravné práce se táhly a než se začalo nahrávat, přistála na stole nabídka od režiséra Barbeta Schroedera, s nímž kapela pracovala na jeho feťáckém debutu „More“ z roku 1969 a spolupráci si nemohla vynachválit. Jenže časy se změnily. V roce 1969 byli Pink Floyd začínající kapela, měli na kontě pouhá dvě alba, o tři roky později už byli hvězda, stáli na čele britské hitparády, jezdili turné po světě a zejména v Americe začínali platit za velký objev.

Kapela dostala k dispozici hrubý filmový materiál, z něhož zjistila, že Schroeder se už nezaobírá drogovou problematikou, a ačkoliv se znovu nejednalo o žádný mainstream, je film „La Vallée“ skousnutelnější než schizofrenický trip More. Námětem byla skupina průzkumníků, která se vydala na průzkum buše v Nové Guineji, kde chtěla hledat péra vzácného exotického ptáka, ale místo toho objeví domorodý kmen, který patří k nejizolovanějším na celé zeměkouli. Pink Floyd ke snímku přistoupili jinak než k „More“, nechali v minulosti zapomenutou psychedelickou auru i dozvuky šedesátých let a spíše komponovali ve stylu připravované desky „The Dark Side Of The Moon“. Přechod k tomuto milníku zde rezonuje velice silně, ačkoliv „Obscured By Clouds“ je spíše jakýmsi starším, ale ještě vzdáleným příbuzným. Ale vodící kytara Davida Gilmoura je více než signifikantní.

Na rozdíl od „More“ se na „Obscured By Clouds“ Pink Floyd prezentují jako normální rocková kapela, která má divokou éru bouřlivých experimentů za sebou. Jinak by nemohla natočit „The Gold It`s In The?“, což je v podstatě klasická rocková věc postavená na písničkářském základu a Gilmourově medovém vokálu, či „Free Four“, v níž Roger Waters zkoumá zákoutí country music, což bylo do té doby neslýchaný. Názvuky country se objevují na „Obscured By Clouds“ mnohem častěji než by se dalo čekat, což umocňuje větší využití akustické kytary i klávesového syntezátoru, který si Rick Wright koupil před natáčením alba. V porovnání s „Meddle“ a „Atom Heart Mother“ Wrightova stopa se na desce objevuje až nečekaně silně, klávesista dokonce nazpíval dvě ze šesti skladeb, přičemž jeho „Stay“ je jednou z výraznějších věcí na desce.

Na „Obscured By Clouds“ jsou zásadní instrumentální skladby. Na ty si Pink Floyd v minulosti hodně potrpěli a většinou sloužily jako prostor pro experimentální složky či avantgardní výlety. Tentokrát je to jinak a v instrumentálkách, které už mají pevný řád, lze najít jasnou spojitost mezi soundtrackovou nahrávkou a albem, na němž Pink Floyd začínali pracovat. Zejména titulní „Obscured By Clouds“, pocházející z osvědčené spolupráce Gilmoura s Watersem, udivuje posluchačskou přívětivostí a vyšlechtěnými tóny Gilmourovy kytary, která dávno přerostla psychedelický a mírně rozostřený rámec a David se začínal charismatickými sóly drát mezi rockovou elitu. Že dokáže předvést i zemitý hard rock ve „Where You`re In“ tuto skutečnost potvrzuje.

„Desku jsme točili ve velkém spěchu. Z Paříže si nepamatuju nic než nahrávací studio,“ uvedl bubeník Nick Mason. To odpovídá tomu, že „Childhood`s End“, „Burning Bridges“ i nejznámější věc z celé desky, atmosférou The Beatles načichlá „Wot`s… Uh The Deal!“, jsou jen výplň místa spíše z B stran singlů. Přestože natáčení desky bylo podle Masona hektické, je „Obscured By Clouds“ jedním z jeho nejoblíbenějších alb Pink Floyd. U ostatních členů se nahrávka takové oblibě netěší a David Gilmour o ní kdysi řekl, že ji bere jen jako výplň času před tvorbou „The Dark Side Of The Moon“. Každopádně je jisté, že „Obscured By Clouds“ se velkým hitem nestala, ačkoliv ve Francii v době premiéry Schroederova filmu dosáhla na vrchol hitparády.

Dnes je takřka zapomenuta a spolu s druhou soundtrackovou „More“ a možná ještě podivností „Ummagumma“ se připomíná nejméně. Je to trochu škoda, přes jistou nevyrovnanost a podivnou produkci, kterou si kapela znovu obstarala sama, je „Obscured By Clouds“ dobrým albem, které ukazuje Pink Floyd těsně před vrcholem a před okamžikem, který z nich měl udělat hvězdu první velikosti. Zde působí profesionálně, sehraně a stále ještě lidsky.

Jan Skala             


www.pinkfloyd.co.uk

YouTube ukázka - Obscured by Clouds

Seznam skladeb:
1. Obscured By Clouds
2. When You`re In
3. Burning Bridges
4. The Gold It`s In The ...
5. Wot`s... Uh The Deal!
6. Mudmen
7. Childhood`s End
8. Free Four
9. Stay
10. Absolutely Curtains

Sestava:
David Gilmour - zpěv, kytara
Roger Waters - baskytara, zpěv
Rick Wright - klávesy, zpěv
Nick Mason - bicí

Rok vydání: 1972
Čas: 40:08
Label: Harvest
Země: Velká Británie
Žánr: prog rock

Diskografie:
1967 - The Piper At The Gates Of Dawn
1968 - A Saucerfull Of Secrets
1969 - More
1969 - Ummagumma
1970 - Atom Heart Mother
1971 - Meddle
1972 - Obscured By Clouds
1973 - The Dark Side Of The Moon
1975 - Wish You Were Here
1977 - Animals
1979 - The Wall
1983 - The Final Cut
1987 - A Momentary Laps Of Reason
1994 - The Division Bell
2014 - The Endless River

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.02.2024
Přečteno: 1625x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10078 sekund.