PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MADDER MORTEM - Old Eyes, New Heart

Norští Madder Mortem nejsou kapelou, která by vydávala desku každé dva roky, a tak je nové album vždy vzácnou událostí. Skupina hraje už více než čtvrt století, za které připravila sedm dlouhohrajících nahrávek. Od minulé „Marrow“ uběhlo šest let, osmé album je tady a jmenuje se „Old Eyes, New Heart“. Naleznete na něm deset nových kousků a více než tři čtvrtě hodinky muziky. V hudbě Madder Mortem jde především o emoce a atmosféru. Jejich hudba se může popsat i jako avantgarda, progresivní metal nebo alternativa, důležité je, že Madder Mortem jsou stále sví a jedineční.

Úvodní „Comig From The Dark“ je sázkou na jistotu. Skladba by mohla být i na předchozích deskách, stylově je to klasika kapely. Hudba je roztěkaná, neurvalé tvrdé riffy se často mění a neklidné pasáže jsou přerušovány momenty krásných harmonií. Song má v sobě spoustu nápadů a neustále se mění a vyvíjí. Hlavní roli hraje Agnete a její dokonalý zpěv, objevují se i vokály v pozadí od mužských kolegů. „On Guard“ hraje na melancholickou strunu. Hudba je velmi klidná, lehce najazzlá a přitom temná. Překvapí old school rockové kytarové sólo. Kapela dokazuje, jak to umí s atmosférou. Agnete působí jak zpěvačka v nějakém starém americkém baru z čtyřicátých let, kde se vyzpívává se svých bolestí. „Master Tongue“ začne brutálním nástupem. Poté učaruje parádní dopředu vytaženou baskytarou. Je to jeden z tvrdých songů od Madder Mortem, které jsou pořádně vypjaté.

Jedním z hitů a nejpovedenějších kousků alba je "The Head That Wears The Crown“. Skladba nevyčnívá ze stylu kapely, spojuje tvrdost s melodiemi. Madder Mortem dokáží přejít během vteřiny z naprostého klidu do bouře a působí to i tak přirozeně. Zajímavou cestou do světa melancholie a silné atmosféry je téměř sedmiminutová „Cold Hard Rain“, nejdelší song desky. První půlka je křehká, tichá a nesmírně smutná, asi nejsilnější moment alba přijde, když do ticha přijde riffové tsunami a skladba pokračuje ještě více emotivně kupředu. Kapela parádně pracuje s vokály, Agnete i ostatní členové skupiny v pozadí tvoří parádní hlasové combo. Epick ýzávěr songu je nervní, s metalovým řevem. Další hitovkou desky je klipová „Towers“. Svižná alternativně-metalová skladba opět nese typickou nálepku made by Madder Mortem.

Madder Mortem nepřipomínají nikoho, jsou sví, jedineční. I proto se nedá kritizovat fakt, že „Old Eyes, New Heart“ nepřináší v tvorbě kapely nic vyloženě nového, neslyšeného. Není třeba, když zvuk skupiny je naprosto osobitý. Norové složili kolekci velice silných písní, které s každým dalším poslechem rostou. Alternativní metal? Prvky doom metalu či prog rock? Najdete tu různé věci, ale pro Madder Mortem jsou škatulky zbytečné. „Old Eyes, New Heart“ je skvělé album. V rámci diskografie kapely není nejlepší, jenže ona je nabitá ohromnými peckami. Takže i novinka je úžasným zážitkem.

Tomáš Marton             


maddermortem.com

YouTube ukázka - Towers

Seznam skladeb:
1. Coming from the Dark
2. On Guard
3. Master Tongue
4. The Head That Wears the Crown
5. Cold Hard Rain
6. Unity
7. Towers
8. Here and Now
9. Things I´ll Never Do
10. Long Road

Sestava:
Agnete M. Kirkevaag - zpěv
BP M. Kirkevaag - kytara, zpěv
Anders Langberg - kytara
Tormod Langøien Moseng - baskytara
Mads Solås - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 48:18
Label: Dark Essence Records
Země: Norsko
Žánr: Expresivní metal

Diskografie:
1999 - Mercury
2001 - All Flesh Is Grass
2002 - Deadlands
2006 - Desiderata
2009 - Eight Ways
2016 - Red in Tooth and Claw
2018 - Marrow
2024 - Old Eyes, New Heart

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.02.2024
Přečteno: 475x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09717 sekund.