NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOTÖRHEAD - March Ör Die

Album „1916“ dostalo Motörhead do situace, kterou kapela neznala. Králové věčného outsiderství a svérázného přístupu jak k hudbě, tak k životu, se nestačili divit, když deska byla jmenována na žánrovou cenu Grammy, což se předtím zdálo být absolutně nepředstavitelné. Přestože kapele cenu vyfoukla Metallica s „černým“ albem, byla to věc, která pro Motörhead znamenala první skutečný dotyk světa celebrit. Lemmy si zahostoval na slavném albu „No More Tears“ od Ozzyho Osbournea, kam přispěl textem ke slavné baladě „Mama I`m Coming Home“ a dalším třem věcem. „Na čtyřech skladbách pro Ozzyho jsem vydělal víc, než za patnáct let s Motörhead, Absurdní, že?“ zmínil ke spolupráci legend Kilmister. Na Motörhead však spolupráce neměla prakticky žádný vliv…

Kapela musela řešit další personální problémy, tentokrát s bubeníkem Philem Taylorem. „Když se v roce 1987 vrátil, zpočátku to bylo fajn, ale postupně se začal náš vztah zhoršovat. Dlouhou dobu jsme se snažili přesvědčit sebe samotné, že je Phil v pořádku,“ řekl k problému Lemmy. V pořádku bubeník nebyl ani náhodou. Kromě toho, že se rapidně horšila kvalita jeho hry a na řadě koncertů nedokázal udržet rytmus, gradovaly jeho problémy s alkoholem, které se podepsaly na jeho psychice. „Vypadal, že je zralý na blázinec,“ podotkl Kilmister k případu, kdy se v pět ráno Taylor pokoušel dostat na koncert tím stylem, že z hotelového pokoje chtěl vylézt zrcadlem, čemuž musela udělat přítrž policie. Když se bubeník sešel s Philem Campbellem a Würzelem, aby spolu začali zkoušet skladby na další album, byl Taylor úplně mimo. „Začali jsme nahrávat nové album a věděli jsme, že už s ním nemůžeme počítat. Třebaže nebylo vyhnutí, budu mít vždycky špatný pocit z toho, jak jsem ho vyhodil. Udělal jsem to po telefonu a to nebylo dobře,“ zmínil Lemmy. Taylor se ze světa hudby zcela vytratil a vrátil se krátce v roce 2013, kdy svou hrou, která byla naprosto z formy, přispěl na příšerné debutové album „Nothing To Lose“ bývalého kytaristy W.A.S.P. Chrise Holmese. Taylor zemřel v listopadu 2015, pouhý měsíc před skonem Lemmyho. Bylo mu 61 let.

Jenže smlouva na novou desku byla neúprosná, materiál připravený a kapela si musela přiznat, že na začátku roku 1992 nemá bubeníka. Narychlo byl povolán Tommy Aldridge z odpočívajících Whitesnake, ale bylo hned od začátku jasné, že se jedná o dočasnou výpomoc a studiovou práci. Když byla deska skoro natočená, potkal se Lemmy v domovské restauraci Rainbow Bar & Grill na Sunset Stripu s bubeníkem Mikkeyem Dee, s nímž se znal z doby, kdy hrával v kapele Kinga Diamonda. Jenže v roce 1992 byl Dee v podstatě na volné noze, Angažmá v sólové kapele Dona Dokkena mu končilo, protože zpěvák se chystal obnovit Dokken a rodilý Švéd Dee se chtěl pomalu vrátit do Evropy. Lemmy jej pozval do studia, kde Dee nahrál bubenické party pro skladbu „Hellraiser“, která zbyla z Kilmisterovy spolupráce s Ozzym Osbournem, ovšem ta se jeho vstupenkou do světa Motörhead nestala.

Přestože „March Ör Die“ vznikala v Los Angeles za přispění stejného producenta Petera Solleyho, úspěšný recept se zcela zopakovat nepodařilo. Na „1916“ měla kapela dost času, „March Or Die“ vznikalo v časové tísni, ve stínu problémů s Philem Taylorem, a proto výsledek tak přesvědčivý není. Přestože obsahuje skladbu „Stand“, jeden z lepších otvíráků, který nezapírá hitové ambice a kapelu ukazuje jako řádně rozjetou mašinu, se zbytkem materiálu už to tak slavné není. Jako zcela nepochopitelný krok se jeví zařazení slavné „Cat Scratch Fever“ (coververze Teda Nugenta),hned po „Stand“, i když vzhledem k tomu, že kapela neměla po ruce dostatek silného materiálu, je obstojná adaptace této klasiky odůvodnitelná. Na rozdíl od řady jiných věcí totiž dokáže zafungovat, hlavně proto, že jí Lemmy a spol. dali kus vlastní osobitosti a buldočím drajvem nahradili původní lehkonohou Nugentovu energii.

Nejznámější z „March Ör Die“ je dvojice ve středu desky. „Hellraiser“ ale mnohem více o rok předtím proslavil Ozzy Osbourne´na desce „No More Tears“. Oč je Osbourneova verze vycizelovanější a komerčně dotaženější, o to více jí Motörhead dávají typickou špínu a undergroundovou příchuť. Ozzy hostuje na pravděpodobně nejslavnější položce „I Ain`t No Nice Guy“ (tu jedinou natočil ještě Phil Taylor), v níž se s kytarovým sólem blýskne Slash z Guns N`Roses. Jenže co zbytek? Zaujme ještě titulní „March Ör Die“, jakási postapokalyptická odpověď na titulní skladbu z předchozí „1916“, a energická „Jack The Ripper“, ale to je zhruba všechno. Zbylé věci jsou jen průměrnými kusy, které jako kdyby zbyly z natáčení minulé desky, vrcholem bezradnosti je položka s názvem „You Better Run“, která až nestydatě vykrádá slavnou „Bad To The Bone“ od George Thorogooda a nepomohla jí ani opětovná účast Slashe.

„March Ör Die“ je v podstatě nešťastná deska. Vyšla v době největší grungemánie v létě 1992, v němž byly hudební magazíny a MTV plné Nirvany a Motörhead byli odsunuti do kategorie nezajímavých gerontů. Pro vydavatelskou firmu představovali odpisovou položku a poté, co deska po komerční stránce zcela propadla, byla výpověď na stole. Turné po boku Ozzyho Osbournea ale bylo úspěšné a bylo zlomovým okamžikem pro Mikkeyho Dee, který dostal nabídku ke stálému členství v kapele.

Jan Skala             


www.imotorhead.com

YouTube ukázka - I Ain`t No Nice Guy

Seznam skladeb:
1. Stand
2. Cat Scratch Fever
3. Bad Religion
4. Jack The Ripper
5. I Ain`t No Nice Guy
6. Hellraiser
7. Asylum Choir
8. Too Good To Be True
9. You Better Run
10. Name In Vain
11. March Or Die

Sestava:
Lemmy Kilmister - zpěv, baskytara
Phil Campbell - kytara
Würzel - kytara
Tommy Aldridge - bicí
Phil Taylor - bicí
Mikkey Dee - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 46:46
Label: Epic Records
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/rock n`roll/heavy metal

Diskografie:
1976 - On Parole
1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1980 - Ace Of Spades
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock N`Roll
1991 - 1916
1992 - March Or Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
2000 - We Are Motörhead
2002 - Hammered
2004 - Inferno
2006 - Kiss Of Death
2008 - Motörizer
2010 – The World Is Yours
2013 - Aftershock
2015 - Bad Magic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.03.2024
Přečteno: 2677x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Za mě dokonce...10. 03. 2024 10:13 Domy
8/10Sice sa na tento...9. 03. 2024 20:04 Demonick
Super a dík! ...7. 03. 2024 21:53 orre
to Orre: recenze DeathSorry za offtopic....7. 03. 2024 17:00 Luca
Výborná dobova...7. 03. 2024 8:59 Orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09905 sekund.