NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TIERRA SANTA - Tierras de leyenda

Na počátku milénia se kapela Tierra Santa rozjela do nezastavitelných otáček. Úspěch prvních dvou řadovek hudebníky nastartoval k workoholismu, který vedl k velmi častému vydávání nových alb. Třetím zářezem na studiové pažbě Španělů se v roce 2000, tedy jenom několik měsíců po druhém zápisu „Legendario“, stala deska „Tierras de leyenda“ (Země legend). Raná alba kapely vznikala ve stejné sestavě, jako vratká se ukázala pouze pozice klávesáků, kteří se ve zkušebně střídali jako postavičky na orloji. Po Tomym nastoupil Dani, poté Óscar, po něm Paco (jenž nahrával album „Tierras de leyenda“), a další měli následovat. Tyto šarády ale nemohly rozhodit pevné jádro kapely, jež důkladně pilovalo skladatelský rukopis, který se povedlo ustálit na třetím albu z roku, kdy se začalo počítat 21. století.

Mluvíme především o kvalitě, která je rovnoměrně rozvrstvená na celé třičtvrtěhodinové ploše nahrávky. Stejně tak se potvrdilo, že zahrnutí rychlých temp do kompozičního procesu nebylo krátkodobou záležitostí, ale naopak stabilním tvůrčím prvkem, jenž se nejlépe propojil s hudební vizí španělských autorů. Střednětempé položky nevymizely, málokdy ale patřily k nejlepším kouskům té které nahrávky. U rychlejších kousků se naopak šance na finální úspěch výrazně zvyšovala. Španělé tím zároveň nakukovali do power metalového žánru, jehož pevnou součástí se nikdy nestali, nesmělý flirt s tímto stylem ale probíhal pravidelně a nikdy nebyl ke škodě věci.

Úvodní titulka rozjede svižné tempo s atraktivně přepuštěným riffem. Neodmyslitelnou součástí rukopisu je brzký nástup svěžích vyhrávek, méně obvykle - ale opět zcela funkčně - působí vnesení sedmdesátkových kláves. Navazující stopa "Sodomy y Gomorra" na tempu ještě přidá, agresivní škopek nás nekompromisně nutí k účasti a my s radostí souhlasíme. U povedeného výškového refrénu a skvěle rozfázovaného sóla už jsme věrnými pohůnky španělské kapely. Následuje tandem skladeb ukrytých pod mini-koncepčním názvem "La canión del pirata" (Pirátský song). První část zdobí nápaditý (a fanouškům Tierry věrně známý) kytarový motiv, druhou baladický nástup s křehkými symfoniemi a pokřikováním racků v pozadí. Tempo nahrávky je tím vhodně variováno, aniž by album ztratilo byť jen špetku ze své úvodní chytlavosti.

"La momia" neboli "Mumie" rozprostře tajuplnou auru souznící s názvem písně. K orientálnímu motivu se přidají šlapavé rytmy a členité sólo, které dokonale zapadá do tonality dané kompozice (můžeme v něm vystopovat i pro kapelu výjimečné progresivní postupy). "La torre del Babel" (Babylonská věž) je speedovou atrakcí s trochu silnější várkou mejdnovských rejstříků. "Una juventud perdida" (Ztracené mládí) se trochu lacině uchýlí k valčíkovým tempům a heavy nástupu, který až příliš okukuje Diovy partitury. Tuctověji působí i další kus "La caja de Pandora" (Pandořina skříňka), závěr alba už se opět nese ve velkých otáčkách, prezentovaných hitovkou "El caballo de Troya" (Trojský kůň), ve které se propojily všechny pozitivní aspekty kapely. Výsledkem bylo doposud nejlepší album, přičemž tento stav měl ještě několik následujících roků vydržet.

Petr Štěpnička             


FB TIERRA SANTA

YouTube ukázka - Sodoma y Gomorra

Seznam skladeb:
1. La tormenta
2. Tierras de leyenda
3. Sodoma y Gomorra
4. La canción del pirata (Part I)
5. La canción del pirata (Part II)
6. El secreto del faraón
7. La momia
8. La torre de Babel
9. Una juventud perdida
10. La caja de Pandora
11. El caballo de Troya

Sestava:
Ángel - zpěv, kytara
Arturo - kytara, vokály
Roberto - baskytara, vokály
Paco - klávesy
Iñaki - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 43:06
Label: Locomotive Records
Země: Španělsko
Žánr: melodický heavy metal

Diskografie:
1997 - Medieval
1999 - Legendario
2000 - Tierras De Leyenda
2001 - Sangre De Reyes
2003 - Indomable
2004 - Apocalipsis
2006 - Mejor Morir En Pie
2010 - Caminos De Fuego
2013 - Mi nombre será leyenda
2014 - Esencia
2017 - Quinto Elemento
2022 - Destino

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.03.2024
Přečteno: 304x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
La Vaja De Pandora...29. 03. 2024 8:22 ToPi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16909 sekund.