NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IHSAHN - Ihsahn

Přichází ze severu. Je chladná? Nikoliv. Přejede vám s ní mráz po zádech? Je to dost možné. Jak dlouho tu bude? Napořád. Osmé sólové album norského císaře progresivního black metalu Ihsahna je eponymní. Může to slibovat mnohé, ale rozhodně se jedná o název, který vzbuzuje zvědavost. Je to nový začátek? Změna ve stylu? Ihsahn se nevrhl do nových stylových teritorií, ale pocit, že je přináší něco nového nejspíš dostanete. Deska by se klidně mohla popsat jako stylotvorná, ale veškeré její prvky už v minulosti Ihsahn využil. Nyní je však zkušenější a ukazuje, jak je jeho hudební vize pevná.

„Ihsahn“ tvoří dvě nahrávky, první je metalová, druhá orchestrální či symfonická. Nicméně slovo symfonický je platný i u základního alba, které bude zajímat většinu posluchačů. Symfonický black metal versus prog rock - není to souboj, ale fůze, která je Ihsahnovi dobře známá už z časů Emperor. Později na sólových albech vyzkoušel všemožné kouty progové muziky, tentokrát vsadil na semknutost celku. „Ihsahn“ má jednotnou atmosféru, která může dělat dojem pomyslného soundtracku. Atmosféra je mrazivá jak nejostřejší thriller. Norský muzikant kreslí nálady, při kterých budete napnutí a nervózní, ale tak nějak příjemně. „The Promethean Spark“ ještě tolik netlačí na pilu, střední uvolněné tempo a jednoduché kytarové riffy jsou doprovázené smyčci, Ihsahn střídá harsh vokál s čistým zpěvem a vše má atmosféru starých černobílých filmů. Klipová „Pilgrimate To Oblivion“ nasadí nekompromisní blast beaty a black metalové peklo. Ihsahn vyvíjí těžké extrémně nátlakové pasáže a orchestrace posilují napětí. V „Twice Born“ mají smyčce snad ještě výraznější roli, ale náladu nahrávky to nemění. Song je svižný, Ihsahnův skřehot je perfektně srozumitelný a zároveň jedovatý.

Tlak trochu pomine v klidnější „A Taste Of The Ambrosia“. Jenže tohle je progresivní black metal a může se stát cokoliv. Více čistého zpěvu dostane posluchač v „Blood Trails To Love“, je využitý v refrénu, který nechává upomenout na předchozí řadovku „Ámr“. Typicky Ihsanovskou hravou progovou záležitostí je osmiminutová „Hubris And Blue Devils“. Zde naleznete všechny možné prvky, které používá od počátků své tvorby. Chvilku klasický black, pak prog a nechybí ani djentové kytarové riffy. Vrcholem nahrávky je téměř závěrečná (nepočítaje outro) devítiminutová „At The Heart Of All Things Broken“. Ihsahn použil nejlepší melodie, krásné orchestrace a nechává skladbu postupně růst. Některé pasáže jsou epickou symfonií, jiné parádní prog rockem.

Ihsahnova eponymní deska je velkolepá. Funguje především jako perfektní celek, v němž na vás dýchne napínavá atmosféra jak z noirového filmu. Ač Ihsahn nepřichází s ničím neslyšeným, je album velmi osobité a jedinečné. Je o něco více blackové než předchozí počiny a především jsou použité ve velké míře orchestrace, velmi kvalitně, užitečně a poutavě. I ryze orchestrální verze desky je nesmírně zajímavá. Nahrávka v ní získá zcela jinou podobu a přesto funguje velmi dobře. Ihsahn je svůj, stále jedinečný a deska "Ihsahn" je vynikající dílo.

Tomáš Marton             


www.ihsahn.com

YouTube ukázka - Pilgrimage to Oblivion

Seznam skladeb:
1. Cervus Venator
2. The Promethean Spark
3. Pilgrimage to Oblivion
4. Twice Born
5. A Taste of the Ambrosia
6. Anima Extraneae
7. Blood Trails to Love
8. Hubris and Blue Devils
9. The Distance Between Us
10. At the Heart of All Things Broken
11. Sonata Profana

Sestava:
Ihsahn – zpěv, kytara, baskytara, klávesy
Tobias Ørnes Andersen – bicí
Tobias Øymo Solbakk – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 48:37
Label: Candlelight Records
Země: Norsko
Žánr: Progresivní black metal

Diskografie:
2006 - The Adversary
2008 - angL
2010 - After
2012 - Eremita
2013 - Das Seelenbrechen
2016 - Arktis.
2018 - Ámr
2024 - Ihsahn

Související články

Foto: archiv Ihsahna


Vydáno: 16.03.2024
Přečteno: 582x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0945 sekund.