PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LIPZ - Changing The Melody

Možná by příběh Lipz byl poměrně tuctovou kapitolou v glam metalové encyklopedii, kdyby se švédská čtveřice nedostala do spárů firmy Frontiers Records. Zatímco EP „Psycho“ a debutové album „Scary Man“ neudělalo kdovíjakou díru do světa a navzdory strach vzbuzujícím názvům hodně opatrným provedením glam metalu, hraného na jistotu bez jakéhokoliv nebezpečí, žánrové fanoušky nevyplašilo, novinka „Changing The Melody“ vlnou nakažlivých melodií nastavuje nové měřítko v glam metalu, vizionáři a průkopníci bratři Klintbergové ve spolupráci s labelem, zasazujícím se o výchovu výjimečných talentů, zahajují prostřednictvím nakažlivé energie a zvukové brilanci novou éru glam metalu na světové scéně. Tedy, takhle to tvrdí Frontiers…

Realita je prostší. Kdyby Lipz dokázali ze všech skladeb vymačkat takovou gradaci, rostoucí na velmi příjemné melodii, skandovatelně chytlavém refrénu a celkové nenucenosti, jako z titulní skladby, asi by z toho glam metalová revoluce ještě nebyla (na to se Lipz příliš drží žánrových zvyklostí), ale určitě by bylo možné promo řeči Frontiers o něco opřít. Lehce oprásklá a velmi neposedná „I`m Going Under“ pokukující až kamsi po Motláčích (a ve sborech z toho kouká Alice Cooper, i když tuhle podobnost bych neviděl jako cílenou) i „Bye Bye Beautiful“ s výrazným rytmem budou taky patřit k těm písním, které kapela může nasadit do první linie a ostudu si s nimi neudělá, ostatní rychlejší skladby se drží už známé opatrnosti, jako by cílovou skupinou měla být křehká generace, kterou baví melodičnost, ale která o dřívější vyzývavosti glam metalových kapel a jejich drzosti v životě neslyšela. Ještě horší to pak je v případě balad. Lipz na ně mají dva a čtvrt pokusu – pokud si u pomalejší pasáže u „Bye Bye Beautiful“ řeknete , že by z ní šlo vymačkat daleko víc emocí, je to teprve předzvěst toho, co se odehrává ve skladbě „Freak“. Ne, že by jí chyběly silnější momenty, ale Lipz z ní vychází jako slaďáčci, kteří jedou těžce po povrchu a k obnažení působivějších pocitů mají vyloženě odpor. Emoce kdovíjak zásadně nelomcují ani s křehčí „I Would Die For You“ (byť námět skladby o to přímo žadoní), ale jemný hlas, kytarově piánové pobublávání, vydařené sólo a povedené vypointování skladby je jasná nápověda, ze kterého pomaláče Lipz můžou vytěžit víc.

Lipz si zvolili zvláštní cestu. Do glam metalu propašovali až popovou přístupnost, čímž se jim z původního žánru (až na pár skladeb) podařilo vytlačit kouzlo, na kterém všechno stálo. Pokud by Lipz byli skutečně vizionáři a Frontiers měli čuch na to, kam trendy směřují, čeká nás éra kytarových boybandů, které budou chtít jít co nejpohodlnější cestou (viz. přimotání Roxette do „Secret Lover“). Ale třeba ze mě mluví hlavně rozčarování z toho, že Lipz nevytáhli z rukávu víc takových pecek, jako je titulní skladba.

Savapip             


www.lipzband.com

YouTube ukázka - Bye Bye Beautiful

Seznam skladeb:
1. I`m Going Under
2. Changing The Melody
3. Bang Bang
4. Stop Talking About Nothing
5. Bye Bye Beautiful
6. I`m Alive
7. Freak
8. Secret Lover
9. I Would Die For You
10. Monsterz

Sestava:
Alex K – zpěv, kytara
Conny Svärd - kytara
Chris Young - baskytara
Koffe K - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 35:40
Label: Frontiers Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2018 - Scary Man
2024 – Changing The Melody

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.03.2024
Přečteno: 296x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
malý nesouhlasMě se jejich debut...16. 03. 2024 23:02 The Keeper XIV.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09882 sekund.