PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TIERRA SANTA - Indomable

Jak se neztratit v propukajícím autorském stereotypu, jež za sebou jako symbol vztyčeného ukazováčku zanechala předešlá alba? Něco takového hudebníci z kapely Tierra Santa nikdy moc neřešili. Fanouškům se jejich tvorba líbila, takže nebyl důvod cokoli měnit (toto stanovisko Španělům vydrželo dodnes). Naopak, hevymetalové železo se muselo kout ještě za tepla a v pořadí páté album - během krátké šestileté historie - vydat co nejdříve. Stalo se tak na jaře roku 2003, kdy světlo světa spatřilo dílo s titulem "Indomable" (Nezkrotný).

Mluvíme-li o neměnnosti, pak je nutné zmínit, že k drobné diferenci přece jenom došlo. Nikoli snad v hudební oblasti, ale na úrovni zpěvů. Španělský frontman Ángelo San Juan mírně, téměř neznatelně poupravil svůj výraz, nicméně i tato drobná změna měla nesmírně pozitivní význam. Juanovi se do hlasu povedlo propašovat maximální vstřícnost, jakési srdečné přátelství, jež v rámci žánrů uhýbá spíše směrem k popu. K hudbě kapely, ze které obecně vyzařuje lehkost a pohoda, tato polousměvavá vokální poloha výtečně sedla a ještě o kousek povýšila příjemnou poslechovost páté desky, jež se Španělům opravdu povedla.

První stopa "Alas de fuego" (Ohnivá křídla) je jedním z nejprůkaznějších důkazů tohoto tvrzení. Komplexně chytlavá skladba naplněná optimismem, s haldou veselých, bezmála folkově skočných vyhrávek. Tento výborný rozjezd alba španělská parta potvrdí navazujícím kouskem "Indomable", který je doslova výstavní titulní skladbou. Několik hbitých úderů do virblu udá dynamický tón, jenž se brzy zúročí v neodolatelných slokách, refrénu i nápaditě rozfázovaném sólu. Stále nejde o žádnou uměleckou vědu, hudba Španělů je přehlídkou heavymetalového minimalismu (s jemným akcentem poweru), z něhož je ovšem dvojice autorů San Juan a Arturo Morras dlouhodobě schopná vytěžovat maximum. Jejich tvorba neztrácí na atraktivitě ani na nejnovějších albech, nemluvě o roku 2003, kdy Tierra Santa víceméně pořád stála na počátku hudební kariéry.

Že při tvorbě desky "Indomable" vládla v kapele trochu jiná, každopádně však mimořádně přívětivá energie, potvrdí všechny navazující příspěvky ((snad s výjimkou "El canto de las sirenas" (Zpěv sirén), ve které se nepovedl refrén)), jež jsou rozmístěné na zhruba čtyřicetiminutové ploše nahrávky. Další vrcholy očekávejme ve skladbách "Las walkirias" s další nadílkou libozvučně kroucených slok, "El corazón del guerrero" (Srdce válečníka) s hardrockově tenkým riffem a zpěvným, klávesami podepřeným refrénem, "Azote de Dios" (Pohroma Boží) s výpravnou stavbou opětovně odkazující k Iron Maiden, nebo ve finálovce "Las puertas del infierno" (Pekelné dveře) s trylkující kytarou a důvtipně navrstveným závěrem využívajícím zpěvy a hlavní melodickou vyhrávku.

V obsahu páté řadovky Tierry se odráží zkušenost, chytře využité osvědčené postupy a zejména kompoziční klid. Jde o dílo, které roste pokaždé, když je posloucháno v dobrém náladovém rozpoložení, což vlastně platí pro všechny nahrávky kapely. Album "Indomable" uzavírá první fázi Španělů, kterou většina fanoušků dodnes považuje za nejlepší a neopakovatelnou. Je pravda, že většina následujících alb pouze přesýpala skladatelské písky, ve kterých ubývala zlatá zrnka. Z tohoto pohledu je malým zázrakem, že hudebníci nezašli na úbytě, ale opakovaně dokázali skládat velmi dobré a kvalitní skladby, což platí do dnešních dnů. Pakliže se někomu líbí rané desky kapely, nemusí proto ani v nejmenším váhat s poslechem těch zbývajících.

Petr Štěpnička             


FB TIERRA SANTA

YouTube ukázka - Alas de fuego

Seznam skladeb:
1. Alas de fuego
2. Indomable
3. Quién llora hoy por ti
4. Hamlet
5. El canto de las sirenas
6. Coro de guerreros
7. Las walkirias
8. El corazón del guerrero
9. Azote de Dios
10. Las puertas del infierno

Sestava:
Ángel - zpěv, kytara
Arturo - kytara, vokály
Roberto - baskytara, vokály
Iñaki - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 41:51
Label: Locomotive Records
Země: Španělsko
Žánr: melodický heavy metal

Diskografie:
1997 - Medieval
1999 - Legendario
2000 - Tierras De Leyenda
2001 - Sangre De Reyes
2003 - Indomable
2004 - Apocalipsis
2006 - Mejor Morir En Pie
2010 - Caminos De Fuego
2013 - Mi nombre será leyenda
2014 - Esencia
2017 - Quinto Elemento
2022 - Destino

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.04.2024
Přečteno: 273x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11367 sekund.