ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mike TRAMP - Mand Af En Tid

Ačkoliv se Mike Tramp loni pokusil vykřesat jiskřičku ze zašlé slávy kapely White Lion a předložil album „Songs Of White Lion“, za které to nepěkně slízl, stále je tu sólová kariéra, která dokázala situaci už jednou zachránit. Tramp s myšlenkou vytěžení zbytečků po hostině osmdesátých let nekoketoval poprvé a když si odmyslíme jediný smysluplnější návrat ke značce White Lion z roku 2007, z čehož vznikla podařená deska „Return Of The Pride“, ve všech ostatních případech se jednalo jen o bezostyšné tahání peněz z kapes zbylých fanoušků. Po nostalgické stránce White Lion ještě docela táhnou, a i když je dnes mnohem zajímavější Mikeova sólová tvorba (s návraty White Lion se obrací pouze ke starým věcem), je to věc, která zůstává v jeho rodném Dánsku, a například ve Spojených státech ji sleduje z rockového důchodu snad už jen někdejší neodmyslitelný pobočník Vito Bratta.

Trampova sólová tvorba kromě hlasu a specifické melodiky skladeb nemá s White Lion mnoho společného. Stejně tak s Freak Of Nature, výtečnou kapelou, kterou v první polovině Tramp vedl po rozpadu Bílého lva. Dnes už Mike neprodukuje napulírovaný glam metal, ani jeho alternativnější a grungeovější druhou tvář, ale čiré písničkářství. V něm se v sympatické rovině střetávají prožité zkušenosti z let strávených v Americe (vliv Bruce Springesteena i Jona Bon Joviho slyšet prostě je), láska ke kapelám typu The Beatles, a lehký bluesový feeling, což jsou ingredience, které v souvislosti s charismatickým projevem, uměleckou vyzrálostí a nezaměnitelným hlasem tvoří dobré desky. Mike musí vyvíjet stále větší úsilí, aby se neopakoval (čemuž se zabránit stejně nedaří), ale předloni udělal důkladnou změnu a mnohem zpěvnější angličtinu vyměnil za mateřskou dánštinu. Ta je hrubší, drhne v medových kompozicích, ale domácí fanoušci mu konečně důkladně rozumějí a Trampovi se na chvíli podařilo oddálit jednotvárnost.

„Mand Af En Tid“ je jeho druhá dánsky zpívaná deska. Aniž by to Tramp nějak zamýšlel, při jejím poslechu si uvědomíte, že za sólovou kariéru udělal docela slušný pokrok. Minulým albům zejména z konce minulé desetiletky (i obě deskám, které vyšly pod značkou Rock N`Roll Circuz) byla vyčítána šablonovitost, zněly velmi dobře, ale člověk při nich neprožíval už skoro žádné vzrušení, u „Mand Af En Tid“ je to trochu jinak. Všudypřítomná dánština je prvek, na který si člověk mimo Skandinávii nezvykl, ale až bytostně je cítit Trampova umírněnost a uvědomění si vlastního stárnutí. S tím plně koresponduje hudební složka, která je čím dál více popová (v nejlepším slova smyslu), skladby jsou zbavené jakékoliv pompy a zůstává jen Tramp s kytarou, tvořící melodie, které mají i po pětačtyřiceti letech na scéně schopnost uvíznout v paměti.

Pusťte si nejlepší věc na desce, čarokrásnou „Indeni“, v níž už nebudete hledat někoho, kdo kdysi zpíval „Broken Heart“ nebo „Hungry“, najednou máte před sebou zcela vyzrálého písničkáře, dělícího se o vlastní prožitky a zkušenosti. Máte před sebou někoho, komu skladby můžete věřit, protože z desky je cítit, že je tvořena za srdce a z lásku k hudbě. Jen z těch ingrediencí mohla vyrůst skvělá bluesovka „Storm Og Stille“, k níž skvěle sedí spodní polohy Mikeova hlasu. Výrazná nostalgická atmosféra se proplétá „Sammen Alene“, „Altid Farvel“ či skvělou závěrečnou „Ham Vi Vil Være“, v níž na mysli na chvilku vytane legendární „Farewell To You“, rozlučková skladba White Lion, která původně být rozlučkou neměla, ale stala se jí. A „Ham Vi Vil Være“ na závěr desky už jen dokresluje trochu potemnělou, trochu posmutnělou a sladkobolnou atmosféru.

Asi nejde tvrdit, že je Mike Tramp na svém dalším vrcholu, protože udržuje stabilní kvalitu a nedaří se mu dosahovat dávných vrcholů (když máte na kontě alba „Pride“, „Mane Attraction“ či „Freak Of Nature“, jde to těžko), ale zároveň neklesá někam k průměrnosti. Lze konstatovat, že přechod k mateřské dánštině z jeho desek udělal zajímavější a především ještě více autentická díla, která ukazují, že Tramp byl vždycky velký muzikant.

Jan Skala             


www.miketrampofficial.com

YouTube ukázka - Mand Af En Tid

Seznam skladeb:
1. Mand Af En Tid
2. Hvis Du Vil
3. Indeni
4. Kom Som Jeg Var
5. Altid Farvel
6. Storm Og Stille
7. Nat På Libelle
8. Livet Er
9. Sammen Alene
10. Ham Vi Ville Være

Sestava:
Mike Tramp - zpěv, kytara
Søren Andersen - kytara
Claus Langeskov - baskytara
Søren Skov - klávesy
Kenni Andy - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 48:44
Label: Target Records
Země: Dánsko
Žánr: pop rock

Diskografie:
1997 - Capricorn
2002 - Recovering The Wasted Years
2003 - More To Life Than This
2004 - Songs I Left Behind
2010 - The Rock N`Roll Circuz
2011 - Stand Your Ground
2013 - Cobblestone Street
2014 - Museum
2015 - Nomad
2017 - Maybe Tomorrow
2019 - Stray From The Flock
2020 - Second Time Around
2022 - For Første Gang
2023 - Songs Of White Lion
2024 - Mand Af En Tid

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.04.2024
Přečteno: 257x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0972 sekund.