PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ATTIC - Return Of The Witchfinder

Nová vlna nové vlny, to je dnešní tradiční metal, který se snaží přiblížit hodnoty metalové hudby osmdesátých let mladým posluchačům. Trochu pozbývá relativity, když tu stále máme Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Diamond Head, Mercyful Fate, kteří koncertují a zároveň tvoří nové desky, ale každá generace holt chce své idoly. Zástupci dnešní vlny tradičního heavy metalu nikdy nemohou dorůst ani poloviny velikosti svých předobrazů, ale dají se mezi nimi najít kapely, které ač jsou nepůvodní, mají slušné vyjadřovací schopnosti, s odkazem vzorů se popraly vcelku dobře a tvoří alba, která za poslech stojí. Mezi ně patří němečtí Attic, kteří si dali za úkol být epigonem dánských Mercyful Fate, k čemuž ve svých řadách hýčkají i klon Kinga Diamonda, jenž si říká Maestro Cagliostro. Jde jim to dobře, včetně vyvolávání atmosféry gotického děsu, a ačkoliv nepůvodnost stříká z každého tónu, jsou jejich alba slušným posluchačským zážitkem.

Když v roce 2017 přišli s albem „Sanctimonious“, možná působili jako zjevení v době, kdy byl comeback Mercyful Fate z říše pohádek, a King stále sliboval novou desku „The Institute“, ačkoliv ji nevydal dodnes. Otázka je, jak to bude nyní, protože Attic několik věcí podcenili. To, že Mercyful Fate ohlásí velkolepý comeback, který snad bude korunován i novou deskou, ovlivnit nemohli, ale to, že o nich sedm let nebylo slyšet, ano. Sedm let je pekelně dlouhá doba na to, aby fanoušek zapomněl. Navíc na kapelu, která představila obstojný debut a velmi dobrý druhý díl. Novinku „Return Of The Witchfinder“ lze brát jako comebackové album, přestože žádný rozpad nebyl ohlášen. Možná byla otázka, kam se kapela posune a jestli zvolí rozmanitější vyjadřovací prvky a větší barvitost hudby, ovšem nic z toho se neděje. Může to představovat zklamání, na druhou stranu to zbylé fanoušky ušetří od překvapení, o které by asi nestáli.

Třetí deska znovu představuje hru na Mercyful Fate z období prvních desek „Melissa“ a „Don`t Break The Oath“, tvorba Němců je samozřejmě ošetřena moderní produkcí, která je spolu s úzkostlivým tradicionalismem odlišuje do zvuku Diamondovy kapely z devadesátých let. Attic přidávají o trochu více hitovosti, protože melodie, které nasadí do úvodní „Darkest Rites“, by pro Mercyful Fate byly příliš uhlazené až sladkobolné, ovšem Attic jejich přítomnost kompenzují momenty, v nichž rozjedou nekompromisní řež a kanonáda bicích upomene pravověrné blackmetalové kapely. Podobný mustr kapela použije v „Hailstorm And Tempest“ a „The Thief`s Candle“. Naštěstí v titulní „Return Of The Witchfinder“ zahustí atmosféru větší temnotou, horrorovými prvky a Cagliostro napíná hlasivky po diamondovském způsobu skoro až prasknutí.

Slabší chvilky v „Offerings To Baalberith“ a částečně i v „Azrael“ kapela kompenzuje silnějším závěrem desky, pro který si připraví atmosféru záhrobní mezihrou v minutové skladbě „Up In The Castle“, aby v „The Baleful Baron“ Attic zažila nejlepší chvilku, zejména kytary si spolu rozumí stejně jako za bájných časů Hanka Shermanna a Michaela Dennera. Když kapela zvolí o trochu drsnější tvář v závěrečné, více než sedm a půl minut dlouhé „Synodus Horrenda“, kterou žene vpřed blackmetalová rytmika, je to ku prospěchu věci. Attic touto skladbou trochu vyrovnávají chvilky, v nichž se snaží o hitovost a trochu jemnější (čti melodičtější) přístup k věci, který ne vždy pasuje k jejich vizi a vystajlované image, jež toho rovněž hodně dluží Kingovi a jeho partě.

Pokud si chcete ukrátit čekání na novou desku Mercyful Fate nebo King Diamonda, mohou být Attic dobrou volbou. Tedy v případě, že se dokáže přenést přes to, že je to jen kopírka, ačkoliv v podstatě skoro dokonalá. Je dost dobře možné, že dvacátá léta budou skutečným soumrakem pravých metalových bohů, takže je třeba kapely jako Attic brát na milost.

Jan Skala             


FB ATTIC

YouTube ukázka - Darkest Rites

Seznam skladeb:
1. The Covenant
2. Darkest Rites
3. Hailstorm And Tempest
4. The Thief`s Candle
5. Return Of The Witchfinder
6. Offerings To Baalberith
7. Azrael
8. Up In The Castle
9. The Baleful Baron
10. Synodus Horrenda

Sestava:
Meister Cagliostro - zpěv
Katte - kytara
Maxx Povver - kytara
Chris - baskytara
J.P. - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 50:11
Label: Ván Records
Země: Německo
Žánr: occult heavy metal

Diskografie:
2012 - The Invocation
2017 - Sanctimonious
2024 - Return Of The Witchfinder

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.04.2024
Přečteno: 332x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velice povedené...19. 04. 2024 20:33 Crust


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10865 sekund.