PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOTÖRHEAD - Hammered

Oslavy čtvrt století trvání kapely, které v roce 2000 Motörhead svedly dohromady s původním kytaristou Eddiem Clarkem, jenž s kapelou a dalšími hosty (Brian May, Doro Pesch, zpěvák Ugly Kid Joe Whitfield Crane) vystoupil v londýnském Brixton Academy, měly velký vliv. Ne kvůli tomu, že si Motörhead po skoro dvaceti letech znovu zahráli s Clarkem, ne proto, že si Lemmy nutně musel přiznat svůj věk, ale z toho důvodu, že si uvědomili, že poslední deska „We Are Motörhead“ byla co se týče tvrdosti asi nejzazší mez, za kterou kapela nechtěla jít. Podobná situace nastala o pár let dříve, když vyšlo album „Sacrifice“ a Motörhead z toho vybruslili náramně s výtečnou nahrávkou „Overnight Sensation“. Možná proto se stejně skvělé dílo čekalo i nyní. Jenže Motörhead nového tisíciletí, to byla trochu jiná kapela než Motörhead poloviny devadesátých let. Ne že by se měnil styl nebo se vymýšlelo něco nového, co by kapele neslušelo. Důvod byl mnohem prozaičtější, muzikanti (a zejména Lemmy) prostě začínali stárnout.

„Při nahrávání alba nevládla úplně dobrá atmosféra. Psali jsme ho s Philem měsíc potom, co jsme dorazili do L.A. Do Ameriky jsme přilétli 10. září 2001 a druhý den se to stalo v New Yorku,“ uvedl bubeník Mikkey Dee. „To se na desce odrazilo, proto je plná zasraného strachu. Album je hodně náladové, což se odrazilo i na Lemmyho melodiích,“ dodal bubeník, který ve vyprávění mířil na útok islamistických teroristů na budovy World Trade Center. Jakási podivná stísněnost, která po teroristickém činu zavládla, mohla za nízkou koncentraci, tentokrát se zdálo, že skladatelská studnice opravdu vysychá a že přísně střežená čistota stylu, který Motörhead představovali, se ztrácí. Proto se druhé „Overnihgt Sensation“ nekonalo, možná proto album „Hammered“ představovalo slabší položku v diskografii kapely.

Kapela věděla, že nechce natočit desku jako „We Are Motörhead“ a jak se Lemmymu blížil důchodový věk, stále více se obracel ke kořenům. Přiznával, že si doma pouští rock n`rolly z padesátých a šedesátých let, které jsou stejně jako blues pro něho stálým zdrojem inspirace. Oproti minulé desce přišlo drobné zjemnění a zjednodušení soundu, který začal více využívat tříakordového schématu a nepouštěl se do žádných zbytečných fines a parádiček. Místo očekávaného energického náporu album otevře valivá „Walk A Crooked Mile“, která hned na úvod desky nastolí otázku, zda Motörhead dokáží být neřízenou střelou jako v časech „Overkill“, „Bomber“ či „Ace Of Spades“, nebo míří do starého železa. Lemmyho hlas, čím dál více hrubnoucí bruska, pomalu začínal ztrácet sílu, což se na desce zřetelně projevilo.

Kapela znovu udělala změnu na postu producenta, Bob Kulick v její blízkosti zůstal, ale pouze proto, aby natočil kytarové party do skladby „The Game“, která byla odsunuta do pozice bonusu. Na producentskou stoličku usedl renomovaný Thom Panunzio, jehož Lemmy obdivoval proto, že v sedmdesátých letech spolupracoval s Johnem Lennonem. Kromě něho Panunzio produkoval i nahrávky Alice Coopera, Iggyho Popa, Joan Jett, Bruce Springsteena či Aerosmith, což pro kapelu byla dostatečně silné portfólio, aby na spolupráci kývla. Nedopadla podle představ, protože do producentské práce se musel zapojit i Lemmy, což, jak všichni víme, nebyl příliš zdatný producent. Výsledek, který byl předložen v dubnu 2002, tomu odpovídá a už v době vydání působil spíše rozpačitým dojmem.

Aby Motörhead ukázali, že umí rozjet pořádně dekadentní párty jako za mlada, vsadili zejména na údernou „Brave New World“, v níž se vybičovali k výkonu, který naprosto sráží kolovrátkový refrén a dobové úvahy o nové „Ace Of Spades“ nelze brát vážně. Lépe je na tom „Voices From The War“, ve které namísto energetické nálože přesvědčí zejména temná atmosféra, která plně koresponduje se stavem, v jakém kapela desku tvořila. Velmi slušně působí „Dr. Love“, která jako kdyby se obracela někam do sedmdesátých let a chtěla v typickém kapelním stylu demonstrovat lásku k blues, a zběsilá „Red Raw“, v níž Lemmy chrčení posouvá do spodních pater a zní jako smečka výhrůžně vrčících psů. Emoce vybočuje až hororové outro „Serial Killer“, jež patří (kupodivu) k tomu nejlepšímu, co nahrávka nabízí.

S vědomím toho, že Motörhead, při svém naprosto unikátním stylu neumí natočit album horší než lehký nadprůměr, lze i „Hammered“ považovat za slušnou desku, na které se nachází až příliš mnoho zbytečných a snadno zapomenutelných skladeb, které propadly sítem času. Bohužel to, co se v roce 2002 jevilo jako propad, se ukázalo být novým kapelním standardem. Síly ubývaly, ale na konci s nimi Lemmy a spol. ještě rozhodně nebyli.

Jan Skala             


www.imotorhead.com

YouTube ukázka - Brave New World

Seznam skladeb:
1. Walk A Crooked Mile
2. Down The Line
3. Brave New World
4. Voices From The War
5. Mine All Mine
6. Shut Your Mouth
7. Kill The World
8. Dr. Love
9. No Remorse
10. Red Raw
11. Serial Killer

Sestava:
Lemmy Kilmister - zpěv, baskytara
Phil Campbell - kytara
Mikkey Dee - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 45:46
Label: SPV/Steamhammer/CMC International
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/rock n`roll/heavy metal

Diskografie:
1976 - On Parole
1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1980 - Ace Of Spades
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock N`Roll
1991 - 1916
1992 - March Or Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
2000 - We Are Motörhead
2002 - Hammered
2004 - Inferno
2006 - Kiss Of Death
2008 - Motörizer
2010 – The World Is Yours
2013 - Aftershock
2015 - Bad Magic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.04.2024
Přečteno: 465x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09117 sekund.