CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLUE ÖYSTER CULT - Ghost Stories

O tom, že Blue Öyster Cult patří mezi obrovské rockové legendy, ačkoliv jejich půvab českým fanouškům povětšinou unikal, se není třeba bavit. Faktem ale je, že kapela měla vždycky trochu rozkolísanou diskografii a po výživných sedmdesátých letech, kdy pálila jednu skvělou nahrávku za druhou, jí v osmdesátých letech došel dech a v dalších desetiletkách se s novou hudbou hlásila spíše sporadicky. Svědčí o tom díla „Agents Of Fortune“ „Secret Treaties“ či „Spectres“, která Blue Öyster Cult v diskografii doplnila nepoměrně horšími alby „The Revolution By Night“, či „Club Ninja“, aby na konci devadesátých let zvedla hlavu se skvělou nahrávkou „Heaven Forbid“. O tom, že mají co říct i v novém tisíciletí, svědčila před čtyřmi lety skvělá comebacková nahrávka „The Symbol Remains“. Zejména díky ní se novinka „Ghost Stories“ očekávala s nadějí, že bude pokračovat velká forma tvůrčích mozků kapely, obou frontmanů Erica Blooma a Donalda Roesera aka Bucka Dharmy.

Jenže se znovu potvrzuje skutečnost o rozkolísanosti diskografie kapely, i když to není tak markantní jako kdysi. Snad právě proto, že se „Ghost Stories“ tváří jako řadová deska, ačkoliv ve skutečností jí až tak úplně není, alespoň ve smyslu novosti materiálu. Ten nepochází ze současnosti a někteří skutečně skalní fanoušci už fragmenty různých skladeb znají, některé z nich i z koncertního provedení. Je úplně jasné, že Blue Öyster Cult pro účely desky vymetli šuplíky a přestože z nich posbírali silnější kusy, na pečlivě zkomponovanou novou desku, která by byla důstojným pokračováním „The Symbol Remains“, to nestačí. Jistá úroveň a originalita kapely je zaručena jasně rozpoznatelným rukopisem obou hlavních tvůrců a typická atmosféra Blue Öyster Cult se také nikam nevytratila, ale je nutné si přiznat, že deska zůstane albem druhé kategorie se skladbami, u nichž kapela měla dobrý důvod neumístit je na desku už v době jejich vzniku.

Signifikantní hity jako „(Don`t Fear) The Reaper“, „Burning For You“, „Astronomy“ nebo „Harvest Moon“ z novější doby se zde nacházet nemohou, a to ani přesto, že materiál spadá někam mezi desky „Spectres“, „Mirrors“, „Cultösaurus Erectus“ a „Fire Of Uknown Origin“. Podle toho „Ghost Series“ zní, hned úvodní „Late Night Street Fight“ je typický öystrovský hard rock sedmdesátých let, ovšem bez jiskrných momentů, o něž nebyla v jejich tvorbě nouze. Následující „Cherry“ je typický rock n`roll, snad ještě o dekádu starší a v podání sedmdesátníků o to dědkovštější a těžkoprdelatější. Nenadchne ani „So Supernatural“, i když vykřísne jiskřičku naděje (zejména v krásně tajemné sloce), že to s deskou tak špatné nebude. Skutečně není, když se přenesete přes zklamání, které vám přivodí jako následovník výtečné „The Symbol Remains“, na níž se kapela představila v jiném světle.

Velký kus práce udělal klávesista a kytarista Randy Castellano, který se postaral o modernizaci starých nahrávek, včetně ponechaných pasáží, v nichž jsou ke slyšení bratři Bouchardové jako rytmická sekce starých Blue Öyster Cult, či zesnulý klávesista Allen Lanier, jehož práce je ke slyšení ve skladbě „Shot In The Dark“, která patří mezi lepší položky desky. K nim lze zařadit i svižnou „Gun“, bluesovou „Money Machine“, vzrušující „Don`t Come Running To Me“, která je oproti zbytku mnohem moderněji vyvedená, i závěrečnou coververzi od The Beatles „If I Fell“. Ta paradoxně jako jediná pochází ze současnosti a má mnohem více modernějších aranží než další coververze, „Kick Out The Jams“ od punkových průkopníků MC5, jejíž provedení v režii Blue Öyster Cult je jeden z největších přešlapů alba.

Přesto kapele slabší materiál vyčítat nelze. Fanoušek může být mírně zklamán (pokaždé přece není posvícení), ale skutečnost, že kapela má po pětapadesáti letech ještě chuť do něčeho se pouštět, je obdivuhodná. Ovšem završit celou diskografii albem., které by podtrhlo originalitu a význam této kapely, je v podstatě nutnost.

Jan Skala             


www.blueoystercult.com

YouTube ukázka - So Supernatural

Seznam skladeb:
1. Late Night Street Fight
2. Cherry
3. So Supernatural
4. We Gotta Get Out Of This Place
5. Soul Jive
6. Gun
7. Shot In The Dark
8. The Only Thing
9. Kick Out The Jams
10. Money Machine
11. Don`t Come Running To Me
12. If I Fell

Sestava:
Eric Bloom - zpěv, kytara
Donald "Buck Dharma" Roeser - zpěv, kytara
Randy Castellano - klávesy, kytara
Danny Miranda - baskytara
Joe Bouchard - baskytara
Allen Lanier - klávesy
Jules Radino - bicí
Albert Bouchard - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 41:49
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1972 - Blue Öyster Cult
1973 - Tyranny And Mutation
1974 - Secret Treaties
1976 - Agents Of Fortune
1977 - Spectres
1979 - Mirrors
1980 - Cultösaurus Erectus
1981 - Fire Of Unknown Origin
1983 - The Revölution By Night
1985 - Club Ninja
1988 - Imaginos
1998 - Heaven Forbid
2001 - Curse Of The Hidden Mirror
2020 - The Symbol Remains
2024 - Ghost Stories

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.04.2024
Přečteno: 338x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11173 sekund.