IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAVATAGE - Fight For The Rock

Hned několik „poprvé“ lze spojit s albem „Fight For The Rock“. Tím nejdůležitějším bude skutečnost, že pro hudební neshody z kapely odešel Keith Collins a tak se poprvé coby hráč na čtyři struny v řadách Savatage představil Johnny Lee Middleton. A jedná se v pravdě o historický okamžik, protože až budeme na konci story o Savatage čárkovat účast jednotlivých členů kapely při tvorbě řadových alb, tak jediný Johnny se bude moci pochlubit tím, že počet čárek v jeho notýsku dosáhne závratného čísla deset a to pěkně v řadě za sebou (jistě, dalo by se spekulovat o Johnnyho účasti při nahrávání alba „Handful Of Rain“ či o čárkování u Jona Olivy, který se účastnil nahrávání všech alb, u některých však pouze jako host). Další poprvé, které stojí za zmínku, je fakt, že poprvé se členové kapely nechali zvěčnit na obalu desky. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, pokud by zrovna nesáhli k parodii známého symbolu amerických dějin, totiž vztyčení vlajky při bitvě u Iwodžimy. Měla-li tato obálka symbolizovat vítězné tažení Savatage na metalovém válečném poli, ve spojení s dalším „poprvé“ tento význam poněkud zhořkne. Savatage totiž poprvé šlápli krapet vedle.

Z vyjádření členů kapely vyplývá, že vinu lze hledat především na straně vydávající firmy. Ať už výrok Jona Olivy o tom, že na albu nejsou vůbec špatné skladby a stálo by za to se k nim ještě někdy vrátit, nebo vyjádření Johnnyho o tom, že by někdy chtěl toto album přemíchat, dávají jasně najevo, o co tady půjde. Atlantic chtěl vsadit na líbivější tvář kapely a tak písně původně určené pro sólový projekt Jona Olivy či jiné interprety byly zpracovány pod hlavičkou Savatage a jejich závěrečný mix zní (na poměry Savatage) příliš uhlazeně až popově. Zařazení některých skladeb je naprosto scestné a vymykající se všemu, na co dosud Savatage mohli přísahat. Zařazení obou coververzí, ať už notoricky známé hitovky „Wishing Well“ od Bad Company, která by snad mohla mít nějaký význam, kdyby jí Savatage vtiskli vlastní ksicht (což se bohužel neděje) nebo naprosto nepovedená, „diskotékově“ přeslazená, radostná „Day After Day“ od Badfinger, jasně deklarují snahu udělat ze Savatage artikl s cedulí „mládeži přístupné“. A jde jednoznačně i o to nejstrašnější, co kdy Sava vypustili… Do ranku těžko pochopitelných věcí by se dala zahrnout i předělávka vlastní skladby „Out On The Streets“ (původně album „Sirens“), kde Sava zastrčí všechny drápy, setřou veškerou syrovost nasládle lehoučkým refrénem a když se ani Jon nepokusí o žádný ze svých řezavých triků, je z téhle kdysi zajímavé balady jen kus do počtu. Přímé srovnání se nabízí i ve skladbě „Crying For Your Love“ (na „Dungeons Are Calling“ se objevila jako bonus pod titulem „Fighting For Your Love“), ve které Sava skutečně spíš pláčí než aby bojovali, či „Lady In Disguise“ (bonusovka na „Sirens“), která by, nebýt možnost srovnání s kousavější verzí, mohla aspirovat na jeden z vrcholů alba „Fight For The Rock“. Že by Savatage (nebo Atlantic) měli potřebu nacpat všechny mainstreamově přístupné melodie na jedno album?

Z toho mála, co nám ještě zbývá k dispozici, měli Jon s Johnnym zřejmě na mysli skladby „The Edge Of The Midnight“, kterou produkce desky vyloženě pohřbila, i přes silné využití kláves, Jonovu snahu o emotivní projev a výraznou nosnou melodii a následující „Hyde“, která sice nemá tak výrazný hitový potenciál, ale svým charakterem by bez problémů zapadla na raná alba Savatage, jen nebrat Jona tak zkrátka u huby a nechat ho vypustit všechnu zuřivost najednou. No a samozřejmě titulní skladba „Fight For The Rock“. Na Savatage je spoleh, pokud chcete na kterémkoliv albu sáhnout po stabilní jistotě, stačí začít od titulní melodie a nemůžete se splést.

První reedice přenáší jako bonus skladbu „If I Go Away“ z alba „Streets“, kterou nově nazpíval Zack Stevens. Druhá reedice přináší živou verzi důležitých okamžiků z „Dungeons Are Calling“, a to titulní věc a „City Beneath The Surface“.

Někdy mi to připomíná rafinovanost tuzemských zaměstnanců v boji proti všemožným kontrolám. Vždyť přece stačí podstrčit jasně viditelnou chybu a kontrolní chroust se nažere…, a nebo to lze brát alespoň jako slavné cimrmanovské „tudy ne, přátelé, tudy cesta nevede“. Ještě že tohle album dopadlo komerčně natolik bídně, že se Savatage mohli začít zase věnovat vlastní tvorbě…, takže s klidným svědomím můžeme odškrtnout položku nejslabší (či nejkomerčnější) album v dějinách kapely a vyrazit vstříc zajímavějším kouskům.

Savapip             


savatage.com

Seznam skladeb (reedice z roku 1997):
1. Fight For The Rock
2. Out On The Streets
3. Crying For Love
4. Day After Day
5. The Edge Of Midnight
6. Hyde
7. Lady In Disguise
8. She´s Only Rock ´n´ Roll
9. Wishing Well
10. Red Light Paradise
11. If I Go Away (accoustic bonus)

Sestava:
Jon Oliva – zpěv, piáno
Criss Oliva - kytara
Johnny Lee Middleton - baskytara
Steve Wacholz - bicí

Rok vydání: 1986
Čas: 41:451
Produkce: Stephan Galfas
Label: Atlantic Recorsing Corporation (Concrete – Edel)
Země: USA

Diskografie:
1983 - Sirens
1984 – The Dungeons Are Calling (EP)
1985 – Power Of The Night
1986 – Fight For The Rock
1987 – Hall Of The Mountain King
1989 – Gutter Ballet
1991 – Streets: A Rock Opera
1993 – Edge Of Thorns
1994 – Handful Of Rain
1995 – Dead Winter Dead
1998 – The Wake Of Magellan
2001 – Poets And Madmen

Související články:
SAVATAGE - Sirens
SAVATAGE - The Dungeons Are Calling
SAVATAGE - Power Of The Night


Vydáno: 11.02.2008
Přečteno: 4878x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jediná opravdu...25. 08. 2022 19:54 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08555 sekund.