NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NOTHING - Prvoprameň

O tom, jak rozmanitá a překvapivě spletitá může být muzikantská duše, skvěle vypráví album „Prvoprameň“ slovenského uskupení Nothing. Při vyslovení jména (nejen) hlavní postavy této příležitostné skupiny by spoustě z vás mohlo být naprosto jasné, co že se na desce bude dít. Řekne-li se Hirax, může se vám vybavit jeho působení v deathových Lunatic Gods, či punkovo hácéčkových Editor. Právě tenhle človíček je autorem většiny muziky a textů na „Prvoprameni“. Sestavu doplňte o zpěváka Roča (ex-Metalinda, Rebro), tlučouna Murka (Editor, Horská chata) a basáka Elwise (S.R.O., Náhodní pocestní) a schválně si tipněte, co byste od tohoto sdružení asi tak předpokládali, že bude páchat za hudbu. Řeknu vám, čekal bych od Hiraxe a spol. ledacos (především z těch divočejších žánrů), ale lehkou melancholií načichlou pohodu a prosté písničkářství bych nehledal ani omylem.

Takhle to asi vypadá, když tvrdí chlapi nepláčou a přitom mají dar vyprávět své, někdy bolestné, historky s nadhledem, vkusem i poezií. Ač mě obvykle podobně klidné záležitosti příliš neberou a dřív nebo později mě začínají nudit, Hirax vždycky najde způsob, jak svoje písně vytrhnout z průměru, ať už jde o melodický nápad nebo chytrý verš. Nijak se netajím svojí dávnou přízní k (pop) rockovým slovenským hvězdám (Elán, Team, Žbirka, …) a jak vidno, Nothing potvrzují, že u našich východních sousedů hitový bacil stále poletuje a s vrozeným čichem na chytlavě chytré melodie se tady rodí nejedno robátko.

Největší obdiv u mě Nothing sklízejí za fakt, že i přes to, že se občas pohybují na hranici banálních cajdáčků, vždycky dokáží sedět na správné straně houpačky a nezapadnou (na rozdíl třeba od Metalindy) do podbízivosti a lacinosti. Ať už finta spočívá třeba v obyčejnosti a uvěřitelnosti všedních příběhů (Už ťa nieť“), nebo pouhé dominanci nenápadných bicích („Steny šepkali hriech“). Snad jen u „Smieť tak ísť“, bych si o udržitelnosti hranic troufnul zapochybovat a stejně tak si neodpustím rýpnutí do skladby „Poslední v cieli“, kde mi příbuznost se Žbirkovým „Ako obrázok“ nedává spát. Čím mi Nothing dokonale zahráli na melodickou pupeční šňůru, to jsou jejich svižnější hitovky. Úvodní „Poviem nie“ s hravým, pohodovým motivem a podprahovým mňágovským smutkem s výpomocí v podobě skvělého (a nádherně hlubokého) ženského vokálu hostující Gréty (Greta & The Mantinels), která se objeví i v podobně laděné „Podplatím nebesá“. A především pak klavírem ozdobená dynamická „Smiech“, jejíž odvázaný chytlavý refrén mi v hlavě (i v přehrávači) bzučí stále dokola. A tady je jen krátká ukázka milé nothingovské poetiky, kterou je nabité celé album: „To, čo získaš, nie je navždy, anjela nemože mať každý, máš ešte čas, kým plameň horí, nájdi smer, ak vieš ktorý“.

Poeticky nenásilná deska, která má dar přesvědčit vás o tom, že všechny pecky od života jsou vlastně jen takové dobrosrdečné šťouchance (i když přitom možná sem tam ukápne slza) od vašeho nejlepšího kámoše. Máte-li starostí plnou hlavu, můžete je zkusit utopit v C2H5OH. A nebo je hoďte za sebe a aspoň na čtyřicet minut nasávejte nothingovský léčivý „Prvoprameň“. Příjemně zrelaxujete a určitě vás z toho hlava bolet nebude.

Savapip             


bandzone.cz/nothing

Seznam skladeb:
1. Poviem nie
2. Sám
3. Zbohom dám
4. Inej rieky niet
5. Smiech
6. Už ťa niet
7. Podplatím nebesá
8. Steny šepkali „hriech“
9. Smieť tak ísť
10. Poslední v cieli
11. Všetko je málo

Sestava:
Ročo - zpěv
Hirax - kytara
Elwis - baskytara
Murko - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 40:36
Studio: Exponent Šulekovo
Produkce: Sanchez
Label: Hrom Records
Země: Slovensko


Vydáno: 14.03.2008
Přečteno: 2917x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09657 sekund.