PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAVATAGE - The Wake Of Magellan

Doba vydání alba „The Wake Of Magellan“ by se dala nazvat nejharmoničtějším obdobím Savatage za posledních deset let. Poprvé od alba „Hall Of The Mountain King“ se nahrávalo v úplně stejné sestavě jako album předcházející. Jedinou změnou byla skutečnost, že Jon Oliva se konečně veřejně přihlásil ke svému členství v kapele. Při tvorbě skladeb tentokrát přiložili ruku k dílu i strunoví specialisté a výsledkem je patrně nejreprezentativnější album Savatage, které by mohlo fungovat prakticky jako bestofka. Natolik dokázalo vstřebat vše, čím si Savatage za svojí kariéru prošli. Duch Crisse Olivy ožívá díky přiklonění se k dominanci kytarového zvuku, Jonova záliba v bombastických orchestrálních pasážích dostává dostatek prostoru. Časté střídání temp, perfektní instrumentální (tak silná kytarová sóla Savatage už dlouho do rejstříku nezařadili) i vokální (opět lze na albu slyšet Zacka i Jona a o úchvatném použití vícehlasů by se dal napsat samostatný článek) výkony a do třetice i koncepční příběh, spojující dvě skutečné události do „romantického“ příběhu starého námořníka Magellana, hledajícího za bouře na moři svojí smrt. Své sklony k teatrálnosti už Savatage dokázali, ale na „Wake Of Magellan“ došli na své cestě zase o kousek dál. Pozitivní atmosféra v kapele se projevila natolik, že, ač dramatici tělem a duší, dokázali Savatage svojí desku i nečekaně prosvětlit.

K tomuhle tvrzení mě vede především uvolněný úvod a poetický závěr desky. Po jemném intru „The Ocean“, představujícím kulisu příběhu, přichází jedna z nejoptimističtějších melodií v historii kapely. „Welcome“ se ukázalo být nejen až rozverně hravou vlaštovkou, ale i skvělým rozhrnutím opony při živém vystoupení. Na svojí nejsilnější zbraň, vícehlasé proplétání vokálů, vsadili Savatage hned dvakrát (opět tahle specifická perla zdůrazňuje nejzávažnější okamžiky příběhu, jak jinak). Obě skladby lze bez rozpaků zařadit do klenotnice nejzářivějších metalových pokladů, přičemž ta první z nich, titulní „The Wake Of Magellan“ by zajímala mezi klenoty čestné místo. Za svoji komplexnost – vše, co jste od Savatage kdy chtěli slyšet, zde najdete, nadčasovost - stále aktuální, nedosažitelná a těžko napodobitelná je tahle specifická „finta“, i uvěřitelnost - není problém ve studiu stvořit maximálně nabobtnalá zvuková kouzla, ale dopřát je posluchači v plné míře i naživo, to už vyžaduje sakra vypilované umění. (A že Savatage tohle splnili do puntíku mi jistě rádi potvrdí všichni, kteří 27.11.1997 měli možnost se v Praze na vlastní oči přesvědčit, že skvěle promazanými hlasivkami se vyjma bubeníka Jeffa Platea může pochlubit celý zbytek skupiny). Závěrečná „The Hourglass“ je výpravnější, rozmáchlejší a v duchu nejlepších divadelních tradic sází víc na důstojnější atmosféru a podtrhuje epičnost celého alba. Díky častému střídání temp vás nenechá ani na chvilku vydechnout a její jemný závěr působí po emocionálním bouřlivém vzepětí jako velice milé pohlazení.

Absolutorium si Sava zaslouží za zdůraznění svých kytarových kořenů. Sóla ve skladbách „Another Way“ či „Turns To Me“ patří k těm nejlepším, která kdy Savatage vymysleli. A tak není problém na jejich síle postavit i instrumentální „The Storm“. Pro zdůraznění atmosféry neváhají použít jemné akustické vyhrávky, které tradičním způsobem vzápětí zmasakrují brutálním přechodem („Morning Sun“) nebo agresivní sekané riffy, tu zjemněné mohutnými klávesami („Complaint In The System“), jindy devastující svojí obnaženou podstatou („Blackjack Guillotine“). Symbióza vokálů Zacka a Jona hraje také velmi důležitou roli, Zackův převážně důstojný zpěv skvěle připravuje půdu pro Jonův rozzuřený řev. V „Paragons Of Innocence“ se Jon vypne k jednomu ze svých nejlepších (rozuměj vztekle uštěkaných) výkonů, když si téměř zarapuje. Pokud byste snad chtěli vychutnávat i Zackův drsnější vokál, zkuste třeba „Morning Sun“, kde se Zack prorve až do zajímavě vychraptělých poloh.

Albem „The Wake Of Magellan“ se Savatage rozloučili se svým dlouholetým partnerem, vydávající firmou Atlantic. Nutno přiznat, že přes různé eskapády v průběhu let se Atlantic při poslední spolupráci vyšvihli a připravili pro Savatage velice důstojné podmínky pro jejich rozmach. Rozchod s Atlantic asi neproběhl ve zlém duchu, neboť pod hlavičkou Trans-Siberian Orchestra, kde si členové Sava užívali další ze svých úspěchů, se důvod ke změně firmy nehledal. Nový vydavatel SPV ve své reedici přidal na desku bonus v podobě skladeb „This Is Where You Should Be“ a akustické verze „Desiree“.

S „Wake Of Magellan“ se Savatage znovu ocitli na pomyslném vrcholu. Svědčila o tom nejen atmosféra v kapele, ale i velmi úspěšné turné k desce. Nebyli by to však Savatage, aby si život nekomplikovali sami. Potenciál velmi nadějného alba se nepodařilo úplně využít. Vnitřní sepjetí, které na „Wake Of Magellan“ bylo hmatatelné, pomalu vyprchávalo a místo definitivního potvrzení pozice leadera symfonického prog-powermetalu (i když je otázka, jestli v takhle specifické škatulce mají Savatage nějakou konkurenci) čekalo na Savatage další personální zemětřesení.

Savapip             


savatage.com

Seznam skladeb:
1. The Ocean
2. Welcome
3. Turns To Me
4. Morning Sun
5. Another Way
6. Blackjack Guillotine
7. Paragons Of Innocence
8. Complaint In The System (Veronica Guerin)
9. Underture
10. The Wake Of Magellan
11. Anymore
12. The Storm
13. The Hourglass

Sestava:
Zachary Stevens – zpěv
Jon Oliva – klávesy, zpěv
Chris Caffery - kytara
Al Pitrelli - kytara
Johnny Lee Middleton - baskytara
Jeff Plate - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 1:00:56
Produkce: Paul O´Neill
Label: Atlantic Records
Země: USA

Diskografie:
1983 - Sirens
1984 – The Dungeons Are Calling (EP)
1985 – Power Of The Night
1986 – Fight For The Rock
1987 – Hall Of The Mountain King
1989 – Gutter Ballet
1991 – Streets: A Rock Opera
1993 – Edge Of Thorns
1994 – Handful Of Rain
1995 – Dead Winter Dead
1997 – The Wake Of Magellan
2001 – Poets And Madmen

Související články:
SAVATAGE - Sirens
SAVATAGE - The Dungeons Are Calling
SAVATAGE - Power Of The Night
SAVATAGE - Fight For The Rock
SAVATAGE - Hall Of The Mountain King
SAVATAGE - Gutter Ballet
SAVATAGE - Streets (A Rock Opera)
SAVATAGE - Edge Of Thorns
SAVATAGE - Handful Of Rain
SAVATAGE - Dead Winter Dead


Vydáno: 31.03.2008
Přečteno: 4790x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To album by mělo...26. 01. 2017 20:22 Bubák
Po čase......jsem se opět...26. 01. 2017 19:01 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10359 sekund.