RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

Paganův filmáč I.: seriály Nutné k přežití, Californication a The Wire

Nutné k přežití (dobrodružný/USA,Velká Británie/od 2006)
Natěšen neuvěřitelně vstřícným hodnocením na serveru CSFD jsem si seriál pořídil a následně byl...stejně neuvěřitelně rozčarován. Čekal jsem napětí věrné názvu (na Discovery vysílané jako "Boj o přežití"), ale skutečnost je taková, že tady "o přežití" nejde ani v nejmenším a je pro mě absolutně nepochopitelný, kolik lidí se nechá tímhle seriálem oblbnout.
Bear Grylls, britský dobrodruh, který zdolal Everest a sloužil v SAS, se zde snaží přiblížit atmosféru různých nehostinných prostředí (Aljaška, poušť, sopka, prales...), do kterých se nechá vysadit a pak se z nich do několika dnů nějak dostat. Má to ale háček, není totiž zdaleka sám, při jeho "riskantních podnicích" ho snímá několik kameramanů, což jaksi automaticky odebírá pocit osamění a oddělenosti, které ale přitom mají být hlavními taháky týhle "show". A to je průšvih. Vypadá to asi tak, že když Grylls např. "nečekaně" narazí na nějakou strmou stráň, kterou musí zdolat, už je dávno zabírán zezdola, posléze z prostředku a vůbec z různých velmi dynamických úhlů. Když vezmeme v potaz, že kameramani drží v ruce nahrávací zařízení, jsou nuceni dělat vlastně mnohem krkolomnější kusy než samotnej Grylls, což na výsledném dojmu Gryllse, jako hlavního hrdiny, ubírá snad nejvíc. A to nemluvím o zprávách, že se štábem prý cestuje kuchař, maskérka atd.
Vykalkulovanost tady zkrátka číhá z každého záběru, přičemž se moc nedaří dostat diváka do děje. Tedy lépe řečeno JÁ se nemůžu dostat do děje, protože podle ohlasů na zmíněném CSFD se to ve většině případů daří a řada lidí je z toho úplně "kántry".
Pokud je toto (pseudo)dobrodružství něčím přínosné, tak to jsou rady, které Grylls v každém díle rozdává (co na daném území jíst a nejíst, jak si postavit přístřešek, rozdělat oheň...). Některé z těchto rad můžou být dokonce praktické i v normálním měšťáckém životě, jenže i ony se začínají postupně opakovat (mění se jen prostředí, a to taky jen sporadicky), takže vůbec nechápu, čím můžou být lákavé díly dalších několika sérií. Mně úplně stačí vidět pouze tu první. Když už něco takového, tak by mě mnohem víc zajímal nějaký dobrodružný seriál, který by dával rady na přežití v každodenní realitě civilizačního chaosu.
50%

Californication (komedie/USA/od 2007)
David Duchovny se dlouho nemohl vymanit ze stigmatu role agenta Muldera v seriálu "Akta X" a dost ho to, jak se několikrát sám vyjádřil, štvalo. Ani jeho vcelku povedené filmové pokusy tomu moc nepomáhaly. A třeba ve snímku "Evoluce" to ani jít nemohlo, páč tady hrál opět maníka bojujícího prot invazi "z vesmíru", i když tentokrát v hodně odlehčeném tónu:-)
A tak mu v úniku z jednoho seriálu paradoxně pomohl únik do seriálu dalšího. Už Duchovnyho vtipně a správně podávané hlášky v Aktech napovídaly, že se v něm skrývá nemalý komediální potenciál s hodně sarkastickým podtextem. A právě ten mu dává možnost naplno rozvinout seriál Californication. Smysl pro humor a...kurevsky sprostou mluvu!
Žádný tajemno nebo dokonce moudra v tomhle seriálu nehledejme, tady se všechno točí víceméně kolem sexu. Tím se sice hodně zpřísnila pravidla pro vysílaní tohoto pořadu (před desátou ho neuvidíte), ale téma seriálu si prostě vulgární mluvu totálně vyžaduje a zároveň všemu dodává grády a jistou "uvěřitelnost". Není to tedy trapné jako třeba u seriálu "Útěk z vězení", kde v arestu pro největší parchanty ani jednou neuslyšíte slůvko FUCK.
Komu nevadí hodně drsnej humor dělající si prdel úplně ze všeho (na Californication by se tedy v tomto ohledu dalo nahlížet jako na hranej "South Park") a zároveň mu není proti srsti ultra snobský způsob života, kterým postavy seriálu žijí, aniž by je rozhazovaly nějaké "globální" problémy (což zase připomíná "Sex ve městě"), bude Californication vzývat jako jeden z nejvtipnějších produktů poslední doby. Metláci se navíc můžou pídit po nečekaných narážkách na kapelu SLAYER, které jsou do seriálu velmi nápaditě vneseny. Prostě tohle dílo je cool každým coulem! :-)
80%

The Wire (krimi/USA/od 2002)
Produkce HBO, která díky svobodnějšímu způsobu svého financování vytváří jednu pecku za druhou ("Flight Of The Conchords", "Odpočívej v pokoji", "Generation Kill"...), stojí i za tímto (řadou cen ověnčeným) krimi seriálem, který staví na co možná nejrealističtějším podání svých zápletek. Ty jsou koncipovány tematicky a ohraničeny jednotlivými sezónami, přičemž se některé linie přelévají i do dalších sérií. Nehraje se zde tolik na efekt (jako např. v dalším detektivním seriálovém svostu "The Shield"), a přesto by se napětí dalo krájet.
Tíživá témata, točící se kolem drog, politické korupce, školství atd., jsou zde podtržena syrovostí baltimorského prostředí. Scénář a režie patří do té nejvyšší majstrštykové sféry. Herecké osazenstvo je vybráno s neuvěřitelnou citlivostí pro typologii postav. Vše je podáváno velmi pozvolným (ale ne nudně artovým), až puzzlovitým způsobem, čímž se dramaticky zvyšuje míra sugesce. Díky tomu máme pocit, že i my sami, ač pohodlně rozloženi na gauči, jsme součásti vyšetřování. Tak realistickou atmosféru se snaží tvůrcům vytvořit a seriál nemá v tomto ohledu obdoby.
Zejména první série je brilantní a pro mě osobně představuje to absolutně nejlepší, co jsem kdy na televizním plátně viděl.
100%

Petr Štěpnička             


Související články:
Paganův filmáč II.: seriály Tráva, Byli jednou dva písaři a Městečko South Park


Vydáno: 08.12.2009
Přečteno: 4976x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09869 sekund.