DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MÖTLEY CRÜE - Too Fast For Love

Je tomu už třicet let, co se v totálním losangeleském undergroundu zrodila kapela Mötley Crüe. Čtveřice zhýralých hejsků, které stejně jako muzika zajímalo, kde sehnat lehké děvy, peníze na chlast a na drogy. Všichni čtyři byli tak odlišní, až si nakonec hudebně i lidsky sedli natolik, že vytvořili nezaměnitelnou symbiózu glamu, punku, metalu, výtržností a nebezpečí. Hlavní mozek Mötley Crüe byl odjakživa basista Nikki Sixx (vlastním jménem Frank Ferrana), který ještě jako adolescent utekl z domova, poté co na policii udal svou matku s tím, že se ho fyzicky napadla a zranila nožem. Nikki se pak potloukal mezi haldou hollywoodských ožralů a feťáků, kde brzy našel spřízněnou duši v řeckém rodákovi Tommym Lee. Oba si začali plánovat budoucnost jako rockové hvězdy. Hudebně byli ale k uzoufání podprůměrní. Nikki, milovník New York Dolls, Sweet, Kiss a The Stooges, mezitím opustil svou původní kapelu London (od které si přitáhl několik nápadů pro debutovou desku Mötley Crüe) a začali s Tommym, v té době už bubeníkem, jen tak ve dvojici zkoušet. Po několika dnes již dávno zapomenutých muzikantech, zaklepal na dveře Nikkiho bytu malý shrbený muž, jakýsi strašidelnější a ošklivější klon Alice Coopera – Mick Mars. A ten sakra věděl, jak s kapelou naložit. Nejprve vyhodil druhého kytaristu a pak i frontmana, který si říkal O´Dean. Mars ho totiž považoval za tlustého kreténa, zpěváka na hovno a zakukleného spiritistu. „Chci toho blonďatého parchanta, kterého jsem viděl ve Starwoodu, v té kapele Rock Candy. Sakra, že jo. Vince,“ řekl údajně tehdy Mars památnou větu a v tu chvíli bylo o budoucnosti Mötley Crüe rozhodnuto. Vince Neil se sice nejprve trochu zdráhal, ale brzy se s Nikkim a Tommym nastěhoval do příšerného, šváby zamořeného baráku, kterému se začalo říkat Mötley House. A v tu chvíli se zrodila legenda.

„Bylo to až v Mötley House, kde se z nás stali skuteční Mötley Crüe,“ vzpomínal po letech Neil na jejich začátky. V Mötley House se také začali rodit první verze skladeb, které se měly dostat na debutovou desku „Too Fast For Love“. Sixx, který se už od první desky prezentoval takřka jako výhradní skladatel (pouze u skladeb „Piece Of Your Action“ a „On With The Show“ mu skladatelsky vypomohl Neil a věc „Public Enemy No. 1“ stvořil s někdejším parťákem Lizziem Greyem ještě v dobách London), byl natolik plný nápadů, že deska byla zanedlouho hotová. „Spíchli jsme ji za tři dny naplněné alkoholem,“ dodává Nikki.

Album startuje ukázkově dravým punk/metalovým riffem skladby „Live Wire“. Ta uhání vpřed v divokém tempu, do kteréhož Neil místy ne zrovna moc přesvědčivě deklamuje svůj přednes. Ovšem věc měla takovou sílu a energii a Mötley Crüe jí věřili natolik, že na ni na koleně natočili (z dnešního pohledu trochu směšný) klip. Druhá „Come On And Dance“ nese v sobě trochu ducha New York Dolls ovšem z dnešního pohledu působí už hodně archaicky, za což může i nevýrazný, zaprděný refrén. To už zmíněná „Public Enemy No. 1“ je už jiné kafe. I když hudebně je jednoduchoučká jako čítanka pro prvňáka zvláštní školy, má v sobě kouzlo a hlavně text jako kdyby předurčoval život členů kapely. „Merry-Go-Round“ je vlastně první balada kapely, ovšem do takových šlágrů „Home Sweet Home“ a „You´re All I Need“ má ještě sakra daleko. Berme ji tak, že se Mötley Crüe teprve pomalým skladbám učili.

Jedna z nejlepších skladeb desky je rozhodně „Take Me To The Top“. Ta doslova přetéká mladickým nadšením pro věc, hravě mění tempa a na ploše bezmála čtyř minut hlavně ani vteřinu nenudí. „Piece Of Your Action“ ukazuje trochu metalovější tvář kapely, kdy se ke slovu dostal především Mick Mars, který si pořádně zariffoval. „Starry Eyes“ je zase trošku klidnější věc, ovšem z drobné letargie posluchače vytrhne výrazný refrén, který skladbu kopne rázem o level výše. Titulní „Too Fast For Love“ je už klasika. Kapela ji dodnes hraje na koncertech a řádně v ní vynikne řezavý hlas Vince Neila, který sice v té době ještě byl ve vývinu, ale už byl dostatečně charakteristický. Desku uzavře „On With The Show,“ která stejně jako „Take Me To The Top“ překypuje nadšením a sálá z ní obrovské zapálení a energie.

Když album v roce 1981 vyšlo, vzbudilo menší rozruch pouze v okolí klubů Starwood, Whiskey And Go-Go, Troubardour nebo Roxy. O několik měsíců se sice nahrávku podařilo prodat Elektře, ta se ovšem o album absolutně nestarala a desku brala spíše jen jako odpisovou položku, když jí nezajistila ani nejmenší propagaci. Všechno se ale mělo změnit... Z dnešního pohledu je „Too Fast For Love“ stále poslouchatelná záležitost, i když už je třicet let stará. Nemůžeme sice soudit zvuk, který je samozřejmě poplatný době, ale můžeme se podívat na skladby a ty jsou... kurevsky dobré.

Jan Skala             

První a vůbec možná nejlepší deska MÖTLEY CRÜE. Alespoň pro mě... Miluji její syrovost, mladičkou nadrženost a tah na branku. Pravda, některé skladby jsou velice primitivní, ale v tom je možná jejich kouzlo. Největší hitem určitě úvodní vypalovačka "Live Wire" a titulní "Too Fast For Love". Mám rád ale například i ostrou "Take Me To The Top" nebo pomalejší "Public Enemy No. 1". Vlastně, co to řeším... Žeru celou tuhle šťavnatou nahrávku!!!!!

Venca 9/10

www.motley.com

Seznam skladeb:
1. Live Wire
2. Come On And Dance
3. Public Enemy No. 1
4. Merry-Go-Round
5. Take Me To The Top
6. Piece Of Your Action
7. Starry Eyes
8. Too Fast For Love
9. On With The Show

Sestava:
Vince Neil - zpěv
Mick Mars - kytara
Nikki Sixx - baskytara
Tommy Lee - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 34:28
Label: Leathür Records/Elektra
Země: USA
Žánr: glam/punk rock

Diskografie:
1981 – Too Fast For Love
1983 - Shout At The Devil
1985 - Theatre Of Pain
1987 - Girls Girls Girls
1989 - Dr. Feelgood
1994 - Mötley Crüe
1997 - Generation Swine
2000 - New Tattoo
2008 - Saints Of Los Angeles

Související články:
MÖTLEY CRÜE - Saints Of Los Angeles


Vydáno: 28.02.2011
Přečteno: 5085x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Co takhle seriál o...7. 08. 2019 22:46 Guns
Pepsi,když si...21. 10. 2016 16:20 Guns
TFFROpravdu debut a...4. 10. 2016 23:56 rumcajs
Já tedy na Too...4. 10. 2016 21:26 Pepsi Stone
Myslím si že...4. 10. 2016 17:46 Guns


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11175 sekund.