Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JANE´S ADDICTION - The Great Escape Artist

„Než se objevili Jane´s Addiction, byla osmdesátá léta docela nuda,“ napsal druhdy britský magazín Kerrang! A nedá se říct, že by to nebyla pravda, jen s tím, že si místo Jane´s Addiction můžete dosadit další velikány jako Metallicu, Guns n´Roses, Red Hot Chili Peppers nebo Mötley Crüe. Ale pravda je i to, že Jane´s Addiction byli jedineční. Tam, kde U2 byli moc popoví, jsou Jane´s Addiction temní a dekandentní. Tam, kde The Cult byli moc rock n´rolloví, Jane´s Addiction působí psychedelicky a až trochu jedovatě.

Kapela vedená osobitým zpěvákem Perrym Farrelem nikdy nepatřila k plodným skladatelům. To dokládá i fakt, že novinka „The Great Escape Artist“ je za jejich bezmála třicetiletou kariéru teprve čtvrtou deskou. Nikdo se pak nemůže divit, že v polovině devadesátých let, kdy Farrel údajně trpěl největšími psychickými problémy, přijal kytarista Dave Navarro místo po trucujícím a věčně nadrátovaným Johnu Frusciantovi v Red Hot Chili Peppers, se kterými natočil nedoceněné album „One Hot Minute“. Když se Frusciante ale odhodlal vrátit ke své mateřské kapele, Navarro znovu našel řeč s Farrellem a vrátili Jane´s Addiction zpět do hry. Jenže po comebackovém album „Strays“ je zase ticho po pěšině. Až do teď, kdy vychází „The Great Escape Artist“. V klidu, bez velkého humbuku...

Jane´s Addiction už dávno definovali svůj styl. Ten je založen na nijak agresivní, ale účelné a neskutečně feelingové Navarrově hře a Farrelově vysokém hlasu, který v jistých pasážích připomene Jamese Deana Bradfielda z Manic Street Preachers. Problém ale nastal na postu baskytaristy. Poté, co se dlouholetý člen Eric Avery znovu odporoučel, zastoupil ho exčlen Guns n´Roses Duff McKagan. Dlouho ale nevydržel. „Asi jsem je sral,“ přiznal se Duff v jednom rozhovoru. Nerozuměli si ani hudebně. Ostatně, Jane´s Addiction neměli nikdy ke Guns nebo dokonce ke starému punku moc blízko. Desku tedy nahrál basista Dave Sitek a dlužno říci, že to nebyla špatná volba.

Jaká tedy novinka je? Jen blázen by si mohl myslet, že Jane´s Addiction uhnuli od léty prověřeného stylu. Je pravda, že novinka je ze všech desek asi nejpřístupnější a slavné Navarrovy hlukové stěny objevíte jen v náznacích a nejvíce v „Ultimate Reason“, ovšem od prvního tónu poznáte, s kým máte tu čest. Oproti minulé „Strays“ nebo deskám z přelomu osmdesátých a devadesátých let je „The Great Escape Artist“ asi nejpopovější. Tím by se mohlo říci, že obsahuje nejvíce hitů, z nichž nejvýraznější je pravděpodobně úvodní „Underground“ a „I´ll Hit You Back“. Na druhé straně zaujmou dvě psychedelické věci „Broken People“ a „Splash A Little Water On It“, které se dotýkají až pojetí hudby, jak je prezentují třeba takoví Sister Of Mercy. Zajímavá je i závěrečná nervní „Words Right Out Of My Mouth“, která připomene divoké časy Nirvany.

Po osmi letech jsou tedy Jane´s Addiction zpět v plné síle. Dokázali opět, že se s nimi musí do budoucna počítat. Kdyby ne, svět by byl ochuzen o jednu z nejsvojštějších kapel, které kdy rocková scéna vypustila. V podstatě se dá říci o kapelu, která nikdy nešla pod svou kvalitativní laťku a každá deska, byť se na ní čeká dlouhá léta, je vždy zážitkem.

Jan Skala             


www.janesaddiction.com

Seznam skladeb:
1. Underground
2. End Of The Lies
3. Curiosity Kills
4. Irresistable Force (Met The Immovable Object)
5. I´ll Hit You Back
6. Twisted Taste
7. Ultimate Reason
8. Splash A Little Water On It
9. Broken People
10. Words Right Out Of My Mouth

Sestava:
Perry Farrel - zpěv
Dave Navarro - kytara
Dave Sitek - baskytara
Stephen Perkins - bicí

Rok vydání: 2011
Label: Capitol
Země: USA
Žánr: alternativní rock

Diskografie:
1988 - Nothing´s Shocking
1990 - Ritual De Lo Habitual
2003 - Strays
2011 - The Great Escape Artist


Vydáno: 31.01.2012
Přečteno: 2242x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10231 sekund.