NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONATA ARCTICA - Stones Grow Her Name

Po dvou předešlých albech snad už nikdo nečeká návrat ke spídovému základu prvních čtyř desek, a pokud se opět najde někdo, kdo bude právě z toho důvodu zklamaný, není to problém kapely, ale jeho samotného. Dlouho bylo jasné, že Tony Kakko oplývá mimořádným talentem, jemuž brzy bude jedna subžánrová škatule přidušeně těsná. Je tedy moc dobře, že hledá rozmanitější cesty tvůrčí seberealizace. Problémem může být jeho cílová skupina. Konzervativní fanoušky raných počinů nový směr jen těžko strhne a progresivci mají na výběr z mnoha jiných a hlavně jakostně vyrovnanějších kapel, neboť pravdou je, že novinka zůstává roztříštěná, nejen tedy kvalitativně, ale i ve své pocitové (ne)konzistenci. Ani po několika posleších se mi nepodařilo najít nějakého společného jmenovatele, jenž by smysluplně propojil všechny skladby. Ty působí trochu jako „každý pes, jiná ves“, a proto uděláme nejlépe, když k nim podle toho budeme přistupovat.

Only The Broken Hearts (Make You Beautiful)
Úvodní píseň působí překvapivě svěže, nic zbytečně nekomplikuje a v poklidu by obstála i na třetím či čtvrtém albu SONATY. Velmi příjemná věc s hitovou ambicí, jež podporuje zejména ústřední kytarový motiv a šlapavě dynamický refrén.
8/10

Shitload Of Money
Kdybych chtěl nejlépe vyjádřit své pocity z poslechu dalšího songu, ideálně by mně posloužila parafráze jednoho slova z jeho názvu (a „Money“ by to nebylo). Žánrově se pohybujeme někde na pomezí hard rocku a hair metalu, ovšem bez potřebného šmrncu a chytlavosti. Tahle skladba je vlastně pravým opakem chytlavosti, působí neučesaně, upoceně, a ve svých notových pórech opravdu nevábně. Nejhorší věc, co kdy Tony složil.
2/10

Losing My Insanity
Z hodnocení trojky jsem velmi rozpačitý. Je totiž slušná a líbivá, ale...už ji nahrál Ari Koivunen na svém debutu "Fuel for the Fire", takže WTF?!! Sice ji Tony původně pro Ariho složil, ale stejně to nepůsobí dobře a hodnocení to chtě nechtě snižuje o jeden plný bod.
6/10

Somewhere Close to You
Chvíli heavy metalové, chvíli progresivně zasekávané a jindy nu-metalově houpavé, každopádně hodně tvrdé riffy prostupují tímto kusem. Melodie nalezneme pouze ve zpěvných linkách (a ani tenkrát nejsou nijak zvlášť chytlavé), instrumentální pasáže jsou pak nezábavné a zhola průměrné.
6/10

I Have a Right
Singl a zároveň klip. Dominantou je klenutí zpěvné linky, jež je natolik uhrančivé, že strhne na první dobrou a toto podmanivé ostří neotupí ani velice častá repetice. Je to další důkaz, že když Tony nechává své nápady volně plynout a neobtáčí je ostnatým drátem "umělecké" progrese, výsledný efekt je koncentrovanější a posluchačsky daleko výživnější.
8/10

Alone In Heaven
Z počátku moc příjemná polobalada, která ale postupem času ztrácí tah na ušní branku, a to zejména díky nezajímavému refrénu, jemuž častá repetice naopak ubližuje.
7/10

The Day
Další věc, jež by se neztratila na prvních deskách, které by navíc ve své povedenosti velmi zdobila. Klavírní efekt sugestivně prokapává jemně nadýchané bachory kytarových riffů a společně s Tonyho citlivým vokálem zasněně rozdmýchává pocity z jednoho ne zcela tradičního Dne. Můj černý kůň alba.
8,5/10

Cinderblox
Je libo country/speed? Ano, když už se Tony vrátí k žánru, který ho takříkajíc udělal, musí jej doplnit o něco extra netradičního, v tomto případě tedy country. A víte co? Ono to funguje, což říkám jako člověk, jenž má tento westernový styl v oblibě menší než malé. Hravá skladba dokazující, že se není třeba plně odstřihnout od svých skladatelských kořenů a přitom zůstat aktuálně svým.
8/10

Don't Be Mean
Popová píseň, jíž bych se nebál pustit mojí mámě. Líbivé, tklivými smyčci kořeněné, celkově však nijak zvlášť pamětihodné.
7/10

Wildfire, Part: II - One With the Mountain
Další country start, tentokrát ale doprovázen thrashově přidrzlými riffy. Celkově dosti spletité dílo, ovšem zase bez výraznější ušní přilnavosti. V této písni není nic, co by mě dokázalo motivovat k opakovanému mačkání tlačítka "play".
6,5/10

Wildfire, Part: III - Wildfire Town, Population: 0
Pocitově totožné pokračování s několika spídovými momenty, další várkou progresivních riffů a neurvalých zpěvných frází, které se střetávají s těmi "urvalými" a dohromady to tvoří...? Zase cosi potenciálně zajímavého, díky dramaturgické rozervanosti však stěží strhujícího. Oba songy rozhodně nesahají tomu původnímu z alba "Reckoning Night", na nějž měl z nějakého důvodu Tony potřebu navázat, ani po notové kotníky.
6,5/10

Tak to bychom měli. Ještě je však nutné zmínit jednu podstatnou věc, kterou je rychlá oposlouchatelnost alba, tedy věc u SONATY velmi neobvyklá. Jenže je tomu tak, výše uvedené povedené skladby nemají (snad až na "The Day") po pár sjetích co nového nabídnout, u těch nezdařilých pak podobná touha odpadá jaksi automaticky. Tonyho nadžánrové hokusy pokusy sice dopadly o hodně lépe než poslední fošna Sammetových EDGUY, přesto ani v tomto případě výsledek kýžených očekávání nedostál.

Petr Štěpnička             

Tony Kakko stvořil kompromisní album bez kompromisů. Nejenže všem (zdůrazňuji všem) fanouškům, kteří (nejen kompletně, ale i v dílčích krocích) s ním prochází po jeho hudebních stezkách, nabídl tu správnou laskominu, takže milovníci rychlosti, melodií, atmosféry i křivolakých uliček si tentokrát mohou – samozřejmě nikoliv na celé ploše, sice dávkovaně, ale o to intenzivněji - přijít na své, ale ve své suverenitě a nadhledu klidně sáhne třeba po country, čímž desku ohromně osvěží. Hodnoceno ušima milovníků žánrových hranic je tahle deska značně roztříštěná. Ale jednotící prvek je zřejmý – genialita a talent Tonyho Kakka, které ze „Stones Grow Her Name“ dělají úžasně konzistentní, barevnou a plnou desku. Právě díky její rozmanitosti ji sjíždím už po x-té, stále nemám dost a stále mám co objevovat. Jsou tu jasné hitovky, jsou tu až nečekaně uvolněné rozvernosti, jsou zde i zatěžkaně útočné nátlakovky a hlavně, jsou zde všudypřítomné skvělé MELODIE. Přiznávám, že mi trošku chybí ta melancholičnost „Unie“ , „Stones Grow Her Name“ je prostě veselejší a mnohem uvolněnější deska, ale v každém okamžiku v ní můžete cítit ducha, nadhled a jedinečnost Sonaty Arcticy (ano, i v tom popíkovém „Shitload Of Money“…, btw, zaslechnete v něm hlasivky krajana Tima?).

Savapip 9/10
Důležitá věc na úvod – poslech takového díla vyžaduje soustředění a hlavně čas. Nerada ho tedy hodnotím takhle zbrkle, ale není zbytí. Tony Kakko se zas jednou vytáhnul. To mě už nemůže překvapit ani v nejmenším, protože o obřím talentu tohohle pána jsem skálopevně přesvědčená. Nová deska je nádherně pestrá a roztříštěná se může zdát jenom v případě, že posloucháte jen povrch a nemáte dostatek trpělivosti se propracovat k jádru kompozic, které mají s každým dalším poslechem co nabídnout. To samé platí i pro onen pocit rychlé oposlouchatelnosti. Naopak, věřím, že pravou velikost nové desky bude možné ocenit až po dalších pár desítkách poslechů. Tony se nebojí totálně zbořit všechny hranice a na novince není jediný experiment, který by se nepovedl. Novinka se opravdu může zdát odlehčenější než předchozí počiny, ale stačí se začíst do geniálních textů a padne na vás tíha melancholie, která je možná ještě umocněná tím, že se skrývá pod pozitivními tóny. Ke každé skladbě by se daly napsat romány a já už teď vím, že budu v budoucnu zpětně litovat, že jsem nešla s hodnocením na plný počet. Každopádně vyzdvihnu ještě v krátkosti čtyři věci – Tonyho nádhernou práci s hlasem, Henrikovu ÚCHVATNOU práci s klávesami (to intro v „The Day“!!!), dvě pokračování mé oblíbené skladby „Wildfire“, které přinášejí mrazivou atmosféru na závěr desky a dvě nejpomalejší skladby – úpěnlivou „Don´t Be Mean“ a asi vůbec nejlepší kousek na desce, který se skrývá pod bonusovou „Tonight I Dance Alone“. Celá deska je koncentrovaná nálož emocí, která promlouvá k těm, kdož chtějí poslouchat – díky za to, Tony, jsi génius.

Ray 9,5/10

www.sonataarctica.info

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Only the Broken Hearts (Make You Beautiful)
2. Shitload of Money
3. Losing My Insanity
4. Somewhere Close to You
5. I Have a Right
6. Alone in Heaven
7. The Day
8. Cinderblox
9. Don't Be Mean
10. Wildfire, Part: II - One With the Mountain
11. Wildfire, Part: III - Wildfire Town, Population: 0

Sestava:
Tony Kakko - zpěv, klávesy
Elias Viljanen - kytary
Marko Paasikoski - baskytara
Henrik Klingenberg - klávesy
Tommy Portimo - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 53:19
Produkce: SONATA ARCTICA
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko
Žánr: rock/metal

Diskografie:
1999 - Ecliptica
2001 - Silence
2003 - Winterheart's Guild
2004 - Reckoning Night
2007 - Unia
2009 - The Days Of Grays
2012 - Stones Grow Her Name

Související články:
SONATA ARCTICA - Ecliptica
SONATA ARCTICA - Silence
SONATA ARCTICA - Winterheart's Guild
SONATA ARCTICA - Reckoning Night
SONATA ARCTICA - Unia
SONATA ARCTICA - The Days Of Grays


Vydáno: 22.05.2012
Přečteno: 8783x




počet příspěvků: 30

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No a já mám asi 8...3. 04. 2014 23:48 Hellhammer
hellhammertiež som si to...3. 04. 2014 22:09 Soichiro Honda
to Soichiro: Sonata...28. 03. 2014 16:06 Savapip
skôr sa spýtam,...28. 03. 2014 15:07 Soichiro Honda
Až tak hrozné to...28. 03. 2014 11:47 Eyrekr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1477 sekund.