TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANOWAR - The Lord Of Steel

Manowar načnuli se svým aktuálním albem „The Lord Of Steel“ druhou desítku své řadové diskografie. Čím to je, že tahle kapela, která v minulém století patřila k těm, na které se přísahalo, sklízí v posledních letech tolik negativních ohlasů na vše, co udělají? Hrají pořád to samé (ale takových je spousta) a když zaexperimentují, dávní příznivci to nerozchodí (ale to je vlastně úplně normální). Jejich desky jsou jedno velké klišé (no jo, ale když hrají pořád to samé, jsme vlastně v nijak překvapivém kruhu). Ego jejich principála je z vesmíru možná zřetelnější než čínská zeď (ale takových po světě taky běhá pořádná hromada). Ať už je tím důvodem cokoliv, předpokládám, že letošní deska ten nepříliš pozitivní pohled na Manowar naruby nepřevrátí…

Dobrá zpráva je, že se Manowar vykašlali na jakékoliv experimenty. Špatná zpráva je, že kluci zapomněli na desky dát víc skladeb, které by stály za častější poslech (původní znění po prvních dvou kolech znělo „aspoň jednu skladbu“…). A nejhorší zpráva je, že Manowar postrádají prakticky veškerou energii a šťávu, kteréžto ingredience mohly tu ustavičnou hrdinskou pózu povznést na alespoň obhajitelnou úroveň. Nestalo se tak, byť u většiny skladeb už zase najdete ta tradiční (a kdysi maximálně funkční) poznávací znamení, díky kterým Manowar byly MANOWAR. Akorát je to poněkud vyžvýkané, pomalejší, unavenější (nejlepší ukázkou je plíživý „Black List“). Kluci bezesporu hrát dovedou – ale proč je DeMaiova basa tak dominantní (jen řečnická otázka, to přece všichni víme) a navíc nazvučená tak, že je dost často otravná a strašně rušící? Proč jsou bicí tak statické a stereotypní (je to vůbec Hamzikova práce?) a proč se i Karl Logan občas utápí ve zbytečně onanizačních eskapádách? Eric Adams se svým výborným hlasem to jen těžko zachrání, obzvlášť když ho občas nemá na čem ukázat.

Jasným vrcholem je excelentní balada „Righteous Glory“, dokazující, že je zbytečné pózovat, že jen stačí čarovat s atmosférou a decentně podpořit emotivního Adamse. Stejně tak na živočišně uvolněném „El Gringovi“ Manowar předvádí, co svede energie, chytlavá melodie a působivé vokály – je to snad jen náhoda, že skladba, která, napsaná pro stejnojmenný film (a tedy zřejmě z jiných pohnutek, než zbytek desky), tak výrazně vyčnívá nad zbytkem materiálu? Škoda je třeba úvodní „The Lord Of Steel“ (ale je jich víc) – dokážu si představit, že tohle fungovat může, jen tomu prostě chybí kus živočišnosti. Manowarským prokletím se znovu stávají jejich vlastní pasti –monotónní „Manowarrior“ s tak vnucujícím se textem, že mu snad nemůžou věřit už ani DeMaiovci a závěrečné „Hail, Kill and Die“, coby snad nejstrašlivější finále (utahané, bezduché a jen těžko přetěžko uvěřitelné – tohle snad bylo nahrané z povinnosti, aby se objevil tradiční slogan) desky v dějinách metalu.

Upřímnosti všech těch worijórů, nezbytnému kilendáj a nadšenému rejzrjorhandz věřím tak nějak čím dál tím míň (ale o čem jiném by asi tak Manowar měli zpívat?). Jo, k Manowar patří silácká gesta a okázalá pompéznost bojovníků metalu, ale chlapi, kdo vám tuhle pózu vlastně ještě baští? Ve stokrát omletých hudebních nápadech, hrdinských chorálech a v neskutečně klišovitých textech Manowar leckdy už jen parodují sami sebe. Když si vzpomenu na famózní první dvě třetiny našeho posledního společného koncertního setkání v Pardubicích před pěti lety, tak si jen těžko dokážu představit, že by některá z novinek mohla zapadnout do té energické bouře, kterou Manowar rozpoutali díky starým peckám (ploužák, byť skvělý, by do ní prostě nepasoval). Letos je to sice lepší, než minulý zoufalý pokus o „nové hranice metalu“, bohužel i tak je to častěji vyšumělé, nezáživné, unavené, okoukané a strašně průhledné než strhující. A to je asi ten důvod, proč se králové metalu přesunuli do pozice otloukánka.

Savapip             

Ponechme stranou řeči o tom, jak Manowar dnes působí spíše už jako karikatura sebe sama, jak poslední dvě desky stály leda za velký kulový a vyloženě nasraly snad i ty nejskalnější fanoušky. Ponechme stranou řeči, že tahle kapela vydala koncem osmdesátých let skutečně podařená alba a pak se tak zkazila svou zahleděností do sebe a fanoušci o ní slyšeli jen v chvástavých řečech Joey DeMaia. Ponechme stranou také fakt, že texty a pózy Manowar jsou snad ty nejsměšnější v celé rockové historii. Budeme se věnovat jen nové desce „The Lord Of Steel“. Budeme k ní přistupovat bez předsudků jako ke každému jinému albu. Úkolem této recenze není za každou cenu novinku této newyorské čtveřice potopit, i když neexistuje asi nic snazšího než si na Manowar brousit svůj novinářský ostrovtip.

Manowar jsem naživo viděl dvakrát. Po prvním koncertě, kdy hráli necelou hodinu a předvedli jen pět skladeb, jsem si říkal, že na tuhle sebranku už v životě nepůjdu. Dal jsem jim šanci podruhé. Bylo to sice o něco lepší, ale silácké pózy a trapné vykecávání mě do varu nedostalo. Slyšel jsem i poslední dvě alba „Warriros Of The World“ a „Gods Of war“, která považuji za totální odpad a nestojí se o nich ani dál zmiňovat. K „The Lord Of Steel“ jsem přistupoval tak, že od tohoto počinu nic nečekám, takže ani nemůžu být zklamán.

Nejsem. Nejsem ani nijak nadšen, ale vypadá to, že přece jen Manowar vzali zbytek rozumu do hrsti a přece jen se jim podařilo udělat několik slušných skladeb. Konečně se vytratila (h)různá intra plná řinčení mečů a pompézních orchestrací. Tady se hraje jen na (víceméně) svižné rock/metalové kousky. Tím také deska začíná. Titulní „The Lord Of Steel“ je svižná věc, která sice s klasikami „Fighting The World“, „Kings Of Metal“ nebo „Hail And Kill“ nemůže držet krok, ale aspoň nesklouzává k trapnostem, na což jsme si u Manowar poslední roky zvykli. „Manowarrriors“ je omletý kolovrátek, ale vše napraví „Born In A Grave“, což je za poslední roky možná jedna z nejlepších věcí, které se DeMaiově povedly. I „Righteous Glory“ patří k těm lepším baladám, které kdy Manowar nahráli. Netrpí přehnanou pompou a Loganova kytara se neztrácí pod nánosy smyčců.

Postupem stopáže ale začíná čím dál více hudba upadat čím dál více do nudy, čehož mohou být důkazem věci jako „Black List“, „Expendable“. Hlavu kapela trochu pozvedne s vydařenou „El Gringo“, což je svižná věc, která sice asi nejvíce evokuje hrdinské eposy, ovšem nenásilným stylem, že to ani tak nevadí. I když deska končí k uzoufání nudnou „Hail, Kill And Die“, nenechá za sebou znechucený pocit, což by se od Manowar čekalo.

„The Lord Of Steel“ samozřejmě nebude žádným šlágrem. Šlechtí ji, že má v sobě několik dobrých skladeb („The Lord Of Steel“, „Born In A Grave“, „Righteous Glory“, „Touch The Sky“ a „El Gringo“) a že nemá tak šíleně dlouhou stopáž jako třeba „Gods Of War“. Můj názor na kapelu se nezmění, ovšem z poloviny je „The Lord Of Steel“ poslouchatelná.

Pepsi Stone 5/10
Po prvním poslechu nového alba Manowar jsem váhala, jestli se k němu vůbec mám vyjadřovat komentářem. Znamenalo by to totiž, že si ho budu muset ještě minimálně jednou poslechnout. Ráda bych na svou obranu řekla, že mi jejich tvorba v zásadě nevadí, dokud je to zábavné a koncertně funkční. Vyjma poslední desky jsem si na každé našla pár skladeb, které se mi (s mírnými výhradami) vlastně docela líbily. To ale bohužel není případ novinky.

Vyčpělé, těžkopádné, trapné, bez energie. Taková slova mě při poslechu napadala pořád dokola. Klišé jsou tu na sebe namačkaná tak moc, že si vzájemně šlapou po hlavách. A tisícím zpracováním se bohužel ze všech klasických postupů kapely vyvařila veškerá chuť. Tedy, ve výsledku to není úplná katastrofa, jakou jsem původně čekala. Plusy tu najdeme. Třeba Ericův hlas, ten je pořád obdivuhodný. Nebo dvě DOCELA povedené skladby „Born In A Grave“ a „El Gringo“, kde se trochu zatřpytí zašlá sláva. Když ale dojde na takovou „Manowarrriors“, „Touch The Sky“ (hudba ještě budiž, ale co ten text, proboha?!?) a HLAVNĚ na extratrapnou „Hail, Kill And Die“ v úplném závěru, musím se tomu smát, protože jinak bych asi musela brečet.

Ray 5/10

www.manowar.com

YouTube ukázka - Righteous Glory

Seznam skladeb:
1. The Lord of Steel
2. Manowarriors
3. Born in a Grave
4. Righteous Glory
5. Touch the Sky
6. Black List
7. Expendable
8. El Gringo
9. Annihilation
10. Hail, Kill and Die

Sestava:
Eric Adams - zpěv
Karl Logan - kytara
Joey DeMaio – baskytara, klávesy
Donnie Hamzik - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 47:40
Label: Magic Circle Music
Země: USA

Diskografie:
1982 – Battle Hymns
1983 – Into Glory Ride
1984 – Hail To England
1984 – Sign Of The Hammer
1987 – Fighting The World
1988 – Kings Of Metal
1992 – The Triumph Of Steel
1996 – Louder Than Hell
2002 – Warriors Of The World
2007 – Gods Of War
2011 – Battle Hymns MMXI
2012 – The Lord Of Steel

Související recenze, reporty a rozhovory


Vydáno: 04.07.2012
Přečteno: 14659x




počet příspěvků: 82

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hudebně návrat k...6. 01. 2022 11:01 htaedas
TLOSThe Lord of Steel...21. 04. 2020 13:22 rumcajs
BINGO! :-)Ovšem až Overkill...19. 02. 2014 19:16 Kolík
Sonic Reducer od...19. 02. 2014 11:04 Pepsi Stone
Tak jsem si......na závěr...17. 02. 2014 23:18 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10917 sekund.